26 Nisan 2024 Cuma

Makro Market işçilerinden Samsun'da yürüyüş

Tazminat hakları gasp edilen Samsun Makro Market işçileri, gerçekleştirdikleri yürüyüşle boykot çağrısı yaptı. Samsun'da Makro Market işçilerinin direnişi sürüyor. Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen işçiler, Gazi Caddesi Makro Market önüne yürüyüş yaptı. Yoğun yağmur altında yapılan yürüyüş boyunca Makro çalışanları, "İşçisine sahip çıkmayan bir market bu ülkenin marketi olamaz" diyerek çevreden destek veren halkı Makro'yu ve Taze'yi boykot'a çağırdı. Yürüyüş boyunca "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları atıldı.

Makro Market iflas edip, Migros başta olmak üzere birçok firmaya mağazalarını devrederken, Samsun'daki 14 mağaza ve 1 deponun Taze isimli şirkete devredildiği bildirilmişti. Biraraya gelen işçiler kendilerine haber verilmeden işten çıkartılıp yeni şirkete iş girişlerinin yapılmasını protesto etmişlerdi. İşçiler bu durum nedeniyle işsizlik maaşına başvuru yapamıyorlar. Ayrıca işten çıkarılan 250'ye yakın işçinin de kıdem tazminatına el konmak isteniyor.

Yürüyüşün ardından bir konuşma yapan Tez Koop-İş Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, Makro ve Taze firmalarına seslenerek işçilerin hakkı alınana kadar mağaza önlerinde olacaklarını belirtti. Makro ve Taze firmasının organik olarak bağlı olduğunu bildiklerini, buradan çaldıklarıyla metropollerde inşaat sektörüne yatırım yaptıklarını ifade eden Sayın, işçilerin emeğini, hakkını gasp ettirmeyeceklerini söyledi.

Tes-İş Şube Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi Nakif Yılmaz da böyle bir devir esnasında yıllardır orada çalışan işçilerle görüşüp bilgi verilmek zorun olduklarını ama Makro'nun bunu yapmadığını, devir sözleşmesi ile firmanın tüm haklarını devrettikerini, firmanın işçileri insan yerine koymadığını belirtti. İşçilerin tüm haklarının  gaspedilmeye çalışıldığını belirten Yılmaz, bu mücadelenin yağmur çamur demeden devam edeceğini söyledi.