6 Mayıs 2024 Pazartesi

1 Mayıs'ta Batman ve Van'da bölgesel kutlama yapılacak

Batman ve Van'da 1 Mayıs kutlamaları bölgesel olarak yapılacak. Diyarbakır'daki sendika temsilcileri, "Alanlarda buluşup mücadelemizi büyütelim" çağrısı yaptı.

İşçi ve emekçiler, sendikacılar, devrimciler, 1 Mayıs'a hazırlanıyor. Kürdistan'da da Batman ve Van'da bölgesel 1 Mayıs kutlamaları, "Ekmek ve barış için özgürlük" şiarıyla yapılacak. Kutlamaların bir başka adresi ise Dersim olacak.

Diyarbakır'daki sendikaların temsilcileri, tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs alanlarında buluşmaya çağırdı.

'SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN COŞKUYU 1 MAYIS ALANLARINA TAŞIYALIM'
Mezopotamya Ajansı'na konuşan KESK'e bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Çağla Sanay, geçmişte 1 Mayıs kutlamaları için işçilerin ödediği bedelleri hatırlattı. Sanay, kazanımlarını korumak ve taleplerini haykırmak için bir kez daha alanlarda olacaklarını söyledi. Seçim sonrası ortaya çıkan coşkunun 1 Mayıs alanlarına yansıyacağını kaydeden Sanay, işçi ve emekçilere 1 Mayıs günü alanlarda olma çağrısında bulundu.

BATMAN'DAKİ 1 MAYIS MİTİNGİNE KATILIM ÇAĞRISI
1 Mayıs'ın emek sömürüsüne karşı taleplerin yükseltildiği bir gün olacağını söyleyen KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Duygu Özbay da, emek sömürüsünden en fazla kadınların etkilendiğine işaret etti.

Kadınların evde "ücretsiz işçi", çalışma hayatında ise "düşük ücretli işçi" olarak görüldüğünü belirten Özbay, "1980'lerde işçi imgesinin bir erkek olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda sendikacı imgesinin de erkek olduğunu görüyoruz. Ama kadın mücadelesiyle bu imgelerin değiştiğini de görüyoruz. Bu da kadınların sendika yönetimleri ya da bütün kamusal yapılanmalarda eşit temsiliyette yer almasına bağlı" dedi.

1 Mayıs günü bölgesel mitingin yapılacağı Batman'da olacaklarını aktaran Özbay, "Orada olmak bugün bize dayatılan yoksulluğa, sefalete, açlığa artık dur demek. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam istiyorum demenin yollarından biri. Her üyemiz o gün Batman'daki 1 Mayıs eylemine, kutlamasına güç katmalıdır. Bu mücadeleyi birlikte büyütmemiz gerekiyor. Bütün dünyada mücadele edilmesi, bir araya gelinmesi ve alternatif sistem yaratmanın yollarının inşa edilmesi gerekir" diye konuştu.

'ALANLARDA BULUŞUP MÜCADELEMİZİ BÜYÜTELİM'
KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus ise, 1 Mayıs'ın mücadele günü olduğunun altını çizdi.

İşçi ve emekçilerin yaşadığı yoksulluğa işaret eden Ulus, "İşte bu sorunları dile getirip çözüm bulmak için alanlarda olacağız. 1 Mayıs'ta tüm işçi ve emekçileri alanlarda olmaya çağırıyoruz. Alanlarda buluşup hep beraber mücadelemizi büyütelim" çağrısında bulundu.