4 Mayıs 2024 Cumartesi

'Gayrettepe'deki işçi katliamının takipçisiyiz'

ÖHD İstanbul Emek Komisyonu ve DİSK/Dev Yapı İş, Gayrettepe'de 29 işçinin katledildiği yangına dair hukuki sürecin peşini bırakmayacaklarının altını çizdi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Emek Komisyonu ve DİSK/Dev Yapı İş, Gayrettepe'de 29 işçinin katledildiği yangına ilişkin hukuki süreç başlattıklarını duyurdu.

Beyoğlu'nda bulunan ÖHD İstanbul şubesinde düzenlenen basın toplantısına yangında katledilen işçilerin aileleri de katıldı.

KARABULUT: HEM PATRONUN HEM YEREL YÖNETİMİN İHMALİ VAR
İlk sözü alan DİSK/Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, ÖHD ve katliamda yaşamını yitirenlerin aileleriyle birlikte katliamın sorumlularından hesap sormak için hukuki süreç başlattıklarını kaydederek, "Patronların kar hırsı sonucu işçiler bir bir yaşamını yitiriyor" ifadelerini kullandı.

Çok düşük maliyetli önlemlerin alınmaması sonucu işçi katliamının yaşandığını ifade eden Karabulut, yetkililer tarafından da herhangi bir hesap sorma iradesinin gösterilmediğini kaydetti. Hem patronların, hem de yerel yönetimin çok açık ihmalleri olduğunu kaydeden Karabulut, sürecin peşini bırakmayacaklarının altını çizdi.

DUNLAYICI: HİÇBİR İZİN ALINMADAN TADİLAT SÜRECİ BAŞLATILMIŞ
Basın metnini okuyan avukat Siyabend Dunlayıcı, Gayrettepe'de 3 Nisan'da 29 işçinin katledildiği yangının büyük ihmaller sonucu gerçekleştiğini ifade etti.

Yıllardır süren denetimsizlik ve ihmallerin bu katliama ortam hazırladığını kaydeden Dunlayıcı, "Katliamın gerçekleştiği iş yerinde 2016 tarihinden beri itfaiye raporu alınmamış, ruhsat yenilemesi ise 2018 yılında yapılmış ve o tarihten sonra ruhsata ilişkin hiçbir denetim yapılmamıştır. İş yerindeki ihmaller, alınmayan işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri ve yapılmayan denetimler küçük hatalardan ibaret olmayıp, bu büyük katliama açık davetiye çıkarmıştır. İş yerinde hiçbir izin alınmadan bir tadilat süreci başlatılmış, belediyenin, zabıtanın ve herkesin gözü önünde yasal hiçbir yükümlülük yerine getirilmeden yasaya aykırı tadilat gerçekleştirilmiştir" ifadelerini kullandı.

'İŞÇİLERİ CANLARI HİÇE SAYILARAK DAHA KARLI BİR YOL İZLENDİ'
Mekanda yapılan tadilatta da gerekli önlemlerin alınmadığını, kullanılmaması gereken yapı malzemelerinin kullanıldığını belirten Dunlayıcı, "Yangın durumunda faciaya yol açacağı öngörülebilir olmasına rağmen işçilerin canları hiçe sayılarak daha çabuk, daha maliyetsiz kısacası daha karlı bir yol izlenmiştir. Tadilatta kullanılan malzemeler kısa sürede tutuşan, zehirli ve boğucu gaz üreten malzemelerden oluşmasına rağmen buna ilişkin de hiçbir önlem alınmamıştır" dedi.

'SORUMLULAR YARGILANMIYOR VE HESAP VERMİYOR'
Sermaye sahipleri ve iktidarın elindeki medya gücüyle bu iş cinayetlerin "kader" olduğu, patronların sorumluluğu olmadığı algısını yaratmaya çalıştığını kaydeden Dunlayıcı, sorumluların konuşulmadığını, yargılanmadığını ve hesap vermediğini söyledi.

"Olayda hem muhalefete ait belediyenin, hem iktidarın sorumlu olması durumunda kimsenin konuşmadığına ve olayın gündem yapılmadığına da şahit olduk" diyen Dunlayıcı, şöyle devam etti: "Bu katliamda sorumluluğu olan her bir paydaşın yargılanması için yürütülecek hukuki sürecin takipçisiyiz. Her bir sorumlu yargılanana, hesap verene, ve iş cinayetlerini işçilerin kaderi olarak gören egemen anlayış mahkum edilene dek mücadeleyi sürdüreceğiz."