30 Ekim 2024 Çarşamba

Lützerath direnişçisi: Tahliye sonrası bile direnişten vazgeçmedik

RWE'nin Lützerath ve çevresindeki temizleme operasyonlarına bir tepki olarak ekim ayında işgal edildi ve o günden bu yana iklim aktivistleri her türlü yolla direniyor. Çünkü Lützerath Almanya'da açık ocak linyit madenciliği için yıkılan ve taranan son köy. Köye baskın yapan polisler iklim aktivistlerine saldırıyor, işkence uyguluyor, ilk yardım malzemelerini gasp ediyor. Buna karşı "Lützerath kalıyor" değil, aynı zamanda "Lützerath yaşıyor" talebiyle direnişi sürdüren iklim aktivistleri, Yeşil Partinin ihanetine de dikkat çekiyor.

Son birkaç haftadır herkesin dilinde olan bir konu var: Lützerath'ın tahliyesi. Burjuva basınında ve siyasetinde Yeşillerin rolü, militanlık ve köyü savunmak için ne kadar ileri gidilebileceği üzerine tartışmalar yer aldı. İklim hareketinde varılan fikir birliği ise "Lützerath kalmalı" oldu. Ayrıca Yeşiller'e ve seçim başarılarını büyük ölçüde üzerine inşa ettikleri harekete nasıl ihanet ettiklerine öfke duyuldu.

Direniş sırasında köyde bulunan bir YS (Young Struggle) aktivisti direnişe ilişkin ETHA'nın sorularını yanıtladı. YS aktivistinin sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:

Küçük bir köy olan Lützerath çevresinde kitlesel bir hareket gelişti. Son büyük gösteriye 35 bin ila 80 bin kişi katıldı, polisle çatışmalar yaşandı ve yüzlerce kişi yolları ve açık linyit madenini kapattı. Lützerath köyünün kendisi işgal edilmiş ve günlerdir polis tarafından temizlenmektedir. Bu protestolar neyle ilgili?
Köln yakınlarında birkaç büyük açık ocak linyit madeni bulunmaktadır; bu da yeraltındaki kömürü çıkarmak için buradaki arazide devasa delikler açıldığı anlamına gelmektedir. Ormanlar, nehirler veya köyler gibi daha önce bölgede bulunan her şey yok edildi. Şimdi onların yerine Avrupa'nın en büyük deliği açılıyor. Lützerath, açık ocak linyit madenciliği için yıkılan ve taranan son köydür. Ancak, sadece son köy değil, aynı zamanda kömürün çoğunun altında yattığı köydür. Dolayısıyla protestolar bir yandan köyün yıkılmasına ve Lützerath'ın altında kömür çıkarılıp yakılmasına karşı yapılıyor, çünkü linyit elektrik üretmenin en kirli yolu.

'SADECE KAPİTALİSTLER KAZANÇLI ÇIKACAK'
Lützerath'ın altından kömür çıkarılması halinde, Almanya'nın zaten çok düşük olan iklim koruma hedeflerine ulaşması imkansız hale gelecektir. Ancak söz konusu olan linyit ve iklim korumadan çok daha fazlası: aktivistlerin büyük çoğunluğu Lützerath'ta geleceğin bir parçasının burjuva devletinin yardımıyla enerji şirketi RWE'nin karları için satıldığını anladı. Birçok araştırma, Almanya'nın enerji üretimi için kömüre ihtiyacı olmadığını, ancak kömürün teşvik edilmesi gerektiğini göstermiştir. Bu karardan sadece kapitalistlerin kazançlı çıktığı çok açık. Kendisini çevre koruma partisi olarak tanıtan ve seçimden kısa bir süre öncesine kadar Lützerath'ın kalması gerektiği sözünü veren Yeşiller Partisi'nin köyün yıkımına onay vermiş olması da oldukça düşündürücüdür.

'PROTESTOLAR BÜYÜK ÖLÇÜDE ANTİKAPİTALİST KARAKTER YAŞIYOR'
Bu kararın, çoğu RWE'nin kendi rakamlarına, yani Lützerath'ın yok edilmesinden en çok kar eden şirketin verilerine dayanan, bilimsel açıdan tartışmalı araştırmalarla meşrulaştırılması gerekiyor. Pek çok kişi hükümetin ve özellikle Yeşiller Partisi'nin bu kararını iklim koruma ve ekoloji hareketine ihanet olarak değerlendirmektedir. Lützerath örneğinde, çevrenin ve birçok insanın evinin sermaye çıkarları uğruna tahrip edildiği ve burjuva devletinin bu sermaye çıkarlarını uygulayan güç olarak kendini açıkça gösterdiği oldukça açıktır. Protestocuların büyük bir kısmı bunun farkında ve bu onları öfkelendiriyor. Dolayısıyla protestolar büyük ölçüde antikapitalist (sosyalist olmasa da) bir karakter taşıyor.

'YEŞİL PARTİ OFİSLERİ İŞGAL EDİLDİ'

Protestolar ne tür biçimler alıyor?
Luetzerath ve çevresindeki protesto hareketi pek çok farklı araç kullanmaktadır. Bir yandan, hem Lützerath ve çevresinde hem de diğer kasabalarda her zaman gösteriler oluyor. Lützerath'taki büyük gösterilere her zaman 2 bin ila 3 bin kişi katılmıştır. Şimdi, köyün yıkımı yaklaşırken, on binlerce kişi gösterilere katıldı. Diğer şehirlerde de gösteriler veya mitingler şeklinde çok sayıda dayanışma eylemi düzenlendi. Ayrıca çeşitli şehirlerde Yeşil Parti ofisleri de işgal edilmiştir. Kısa bir süre önce RWE'nin genel merkezine de boyalı saldırı düzenlendi.

'LÜTZERATH KALIYOR DEĞİL YAŞIYOR'
Ancak protestoları özel kılan şey, köyün yaklaşık iki yıldır aktivistler tarafından işgal edilmiş olması. Lützerath'taki evlerin ve çiftliklerin birçoğu uzun süredir boş çünkü RWE binaları ve arazileri satın alıyor ve gönüllü olarak ayrılmak istemeyen sakinlere baskı yapıyor ya da köyü terk edene kadar onları yasal olarak takip ediyor. Aktivistler bu boşluğu çömelerek, ağaç evler ve kulübeler inşa ederek doldurdular ve böylece kolektif bir yaşam ve direniş alanı yarattılar. İşgalciler kendilerini mümkün olduğunca demokratik ve ayrımcı olmayan bir şekilde örgütlemeye çalışmakta ve gösterilerin yanı sıra atölye çalışmaları ve kültürel etkinlikler de düzenlemektedirler. Buradaki talep sadece "Lützerath kalıyor" değil, aynı zamanda "Lützerath yaşıyor."

Bu yüzden köy aktivistler tarafından işgal edildi. Bu da RWE'nin köyü yıkıp linyit çıkarmasını kesinlikle daha zor hale getiriyor.

'İŞGAL RWE'NİN TEMİZLEME OPERASYONLARINA TEPKİ OLARAK EKİMDE BAŞLADI'

Lützerath'ta durum nedir?
Lützerath'taki işgal, RWE'nin Lützerath ve çevresindeki ilk temizleme operasyonlarına bir tepki olarak ekimde başladı. Aktivistler, köyün korunması garanti altına alınana kadar köyü işgal etmeyi amaç edindiler. Münferit polis tacizleri ve saldırıları dışında, köydeki direniş hareketi, Lützerath'ın taranmasına ilişkin nihai karar alınıncaya ve tahliye yasal olarak hazırlanıncaya kadar hiçbir engelle karşılaşmadan varlığını sürdürebilmiş ve gelişebilmiştir. Ocak ayının başından bu yana aktivistleri Lützerath'tan çıkarmak ve köyü yerle bir etmek için büyük bir polis operasyonu yürütülüyor. Yüzlerce aktivist köyde barikat kurdu, binlercesi bağışlarla ve aktif destekle barikat ve ağaç evlerin inşasında, gece vardiyalarında, ortak mutfakta ya da polise karşı insan zincirlerinde çalışarak destek verdi.

'TAHLİYEYİ GECİKTİRMEK İÇİN YERALTI TÜNELİ BİLE İNŞA EDİLDİ'
Lützerath'ta, tahliyeden kısa bir süre önce, üzerinde birkaç barikatın kurulmadığı yol kalmamıştı. Polisin onları tahliye etmesini mümkün olduğunca zorlaştırmak için evlerin merdivenleri kesilmiş, pencere ve kapıları tuğlalarla örülmüştür. Teneke kutular ve su torbalarının yanı sıra, polis nedeniyle tuvaletlere erişim imkansız hale geldiğinde derme çatma tuvalet olarak kullanılmak üzere ağaç evlere kovalar yığıldı. Tahliye için ayrı bir iletişim yapısı oluşturuldu ve hatta tahliye sırasında güncel bilgilerin yanı sıra müzik ve podcast yayınlayacak bir radyo istasyonu kuruldu. Özellikle tahliyenin başlamasından önceki son günlerde, gelen çok sayıda aktivist için her yerde yeni uyuma yerleri ve barınaklar kuruldu. Tahliyeyi mümkün olduğunca geciktirmek için bir yeraltı tüneli bile inşa edildi.

'HER TÜRLÜ YOLLA DİRENİŞ GÖSTERİLDİ'
Lützerath'taki hazırlıklara rağmen polis oldukça hızlı bir şekilde Lützerath'a girmeyi ve köyün büyük bir kısmını temizlemeyi başardı. Almanya'nın dört
bir yanından gelen on binlerce polis, küçük köyü mümkün olan en kısa sürede temizlemek için köyün etrafında toplanmıştı. Etrafı tamamen polisle çevrili olduğundan içeri girmek ya da dışarı çıkmak neredeyse imkansız. Bununla birlikte, her türlü yolla direniş gösterildi: Oturma eylemleri yapıldı, eylemciler saatlerce çatılarda ya da ağaçlarda bekledi, bazıları kendilerini aşağı sarkıttı ya da zincirledi, bazı barikatlar yakıldı ve tekrar tekrar polise boya torbaları ve taşlar atıldı.

'POLİSİN VAATLERİNE GÜVENMEMEKTEN DERS ÇIKARMALIYIZ'

Bu kadar büyük bir polis gücüne karşı koymak mümkün müydü?
Ne yazık ki polisin sayıca üstün olduğu ve ekipman açısından da üstün olduğu açıktı. Sayısız el arabası, cop, tazyikli su, ağır ekipman ve birkaç kaldırma platformuyla geldiler. Bu kalabalık gruba rağmen, tahliyeyi geciktirmeyi ve her şeyden önce skandal yaratmayı başardılar. Özellikle Lützerath çevresindeki tahliye çalışmalarının başlangıcında, polisin çalışmaları insan zincirleri, oturma eylemleri ve aktivistlerin kurduğu barikatlar tarafından yavaşlatılabiliyordu. Polis köye girer girmez her yer lav oldu. Hareket gerçekten sadece traversler aracılığıyla mümkündü. Bunlar evler, ağaç evler ve barikatlar arasına gerilen ve hareket için kullanılan halatlardır. Özellikle yükseklerde, tahliye edilen yapılar kısa bir süre sonra tırmanma rotaları aracılığıyla yeniden işgal edilebildiğinden ve aktivistler tahliye girişimlerinden kaçabildiğinden, tahliyeye karşı uzun süre etkili bir şekilde direnmek için kullanılabilirler.

Bununla birlikte, tahliyenin beklenenden daha hızlı başladığını ve ilerlediğini söylemek gerekir. Polis çok akıllıca davrandı. Gelecekteki eylemlerimiz için bundan ders çıkarmalıyız, özellikle de daha fazla senaryo üzerinde düşünerek ve polislerin vaatlerine güvenmeyerek.

İktidar partileri "şiddet içermeyen" ve "gerilimi azaltıcı" bir tahliye sözü verdiler. Bu gerçekte neye benziyor?
Duyuru bile tek başına kötü bir şaka. Ülkenin dört bir yanından özel birlikleri, tazyikli suları, köpekli ve atlı timleri bir araya getirirseniz, bir tahliye asla şiddet içermeyen ya da gerilimi azaltan bir tahliye olamaz. Ne yazık ki bunun gerçekte de doğru olduğu kanıtlandı. Polis Lützerath'a girmeden önce bile, tahliye ilerledikçe daha da şiddetlenen polis şiddeti tekrarlandı. Sözlü tacizden cop ve biber gazına ve insanların hayatlarını aktif olarak tehlikeye atmaya kadar her şey bu tahliyede de mevcuttu.

'BİR AKTİVİST POLİS TARAFINDAN DÖVÜLDÜĞÜ İÇİN HASTANEYE HELİKOPTERLE GÖTÜRÜLDÜ'
Polisler insanları şiddet kullanarak tutukladılar, yerde yatan aktivistleri dövdüler ya da oturma eylemine attılar, aktivistlerin sırt çantalarını ve uyku tulumlarını kasten tahrip ettiler ve önemli güvenlik iplerini kestiler. Son büyük gösteride bir aktivist, polis tarafından acımasızca dövüldüğü için helikopterle hastaneye götürülmek zorunda kaldı.

'POLİS HAİNCE BİR STRATEJİ İZLİYOR'
Polis haince bir strateji izliyor: sivil güçlerin ve basının çok olduğu yerlerde arka planda kalıyorlar, ancak onlardan uzakta daha da acımasız oluyorlar. Korkutucu olan ama ne yazık ki şaşırtıcı olmayan bir başka şey de polisin köye baskın düzenlediğinde yaptığı ilk şeyin aktivistlerin tıbbi bakımını büyük ölçüde kısıtlamak için tüm sağlık görevlilerini tutuklamak olmasıdır. Gazetecilerin tahliye ve polis şiddeti hakkında haber yapmaları da defalarca engellenmiştir.

'ALMAN MEDYASI OLDUKÇA DEVLETÇİ'

Bu şiddet ve bir bütün olarak protestolar nasıl haberleştiriliyor?
Tahliye başladığından beri Lützerath hemen hemen tüm Alman medyasında yer aldı. Burjuva basın bile protestolar hakkında çok şey yazıyor, ancak haberleri Lützerath ve çevresinde neler olup bittiğini nadiren doğru yansıtıyor. Polis şiddeti küçümseniyor, polisin ve hükümetin açıklamaları eleştirilmeden aktarılıyor, aktivistlerin ise söyleyecek çok az şeyi oluyor ya da ciddiye alınmıyorlar. Basın genellikle protestoyu amaçları ve çeşitliliğiyle sunmak yerine tek tek manşetlere odaklanıyor. BILD gibi gazeteler ekoloji hareketine karşı gerçekten kışkırtıcılık yapıyor. Burada Alman medyasının ne kadar devletçi olduğunu görebilirsiniz. Özellikle polis şiddetine ilişkin doğru bir resim ancak sol ve aktivist medya aracılığıyla elde edilebilir.

'DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN SELAM ALDIK'

Diğer şehirlerden dayanışma eylemleri var mı?
Lützerath'taki protestolarla hem Almanya'da hem de uluslararası alanda çok sayıda dayanışma var. X. Gün -yani tahliyenin başladığı gün- ilan edildiğinde, düzinelerce şehirde gösteriler veya mitingler düzenlendi. Takip eden günlerde, Lützerath'tan dayanışma amacıyla pankart bırakmaktan parti bürolarının işgaline kadar çeşitli eylemler de yapıldı. Protesto, Rojava ve Zapatistalar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından selamlar aldı.

Lützerath çevresinde de polisin çalışmalarını engellemek için birçok eylem gerçekleştiriliyor. Örneğin, polis erişim yolları kapatılmış ve açık maden ocağının bazı bölümleri işgal edilmiştir. Bu kadar çok dayanışma eylemi görmek inanılmaz derecede güçlendirici ve bize yalnız mücadele etmediğimizi tekrar tekrar hatırlatıyor.

'ŞOREŞ VE NEWAL İÇİN ÇAĞRIMIZ KARŞILIK BULDU'

03 Ocak 2023 tarihinde Rojava'da iki komünist Ahmet Şoreş ve Firat Newal Türk devletinin insansız hava aracı saldırısı ile ölümsüzleşti. Bu Lützerath'ta bir rol oynadı mı?
Almanya'daki ekoloji hareketi Kürdistan'daki mücadelelerle ve özellikle Rojava'daki devrimle giderek daha fazla dayanışma gösteriyor. Lützerath'ın çeşitli yerlerinde devrimi savunma ve devrimin şehitlerini anma çağrıları yapılıyor. Young Struggle olarak Ahmet Şoreş ve Fiat Newal anısına bir eylem başlattığımızda birçok kişi bu çağrıya katıldı. Bu haber Lützerath Lives'ın sosyal medyası aracılığıyla da yayıldı. Aslında bir anma etkinliği de planlamıştık ancak köyün boşaltılması nedeniyle gerçekleşemedi. Ancak anma etkinliği olmasa bile, iki yoldaş hakkında bazı konuşmalar yapabildik ve onların mücadelesinden çok güç aldık.

'LÜTZERATH'TA YEŞİL PARTİ GERÇEK YÜZÜNÜ AÇIKÇA GÖSTERDİ'

Lützerath çevresindeki protestolar yeni bir şey mi?
Pek sayılmaz. Almanya'nın linyite karşı uzun bir direniş tarihi vardır. En son 2019'da Hambach Ormanı çevresindeki protestolarla olmak üzere, defalarca kitlesel hareketlere de yol açmıştır. Burası, bir açık ocak linyit madeninin genişletilmesi için temizlenecek bir ormandır ve Lützerath'a benzer şekilde aktivistler tarafından işgal edilmiştir. Farklı olan, Lützerath'taki işgalin Hambacher Forst'takinden daha erişilebilir olmasıdır. Buna ek olarak, Lützerath'ta Yeşil Parti gerçek yüzünü açıkça göstermiş ve pek çok kişinin hala "yeşil" burjuva partilerine beslediği sahte umutları açığa çıkarmıştır. Lützerath, ekoloji hareketine burjuva partilerine güvenilemeyeceğini daha açık bir şekilde göstermiştir.

'ÇATIŞMADAN KAÇINMAK İÇİN BİRÇOK SORU ELE ALINMIYOR'

Protesto hareketi ne kadar birleşmiş durumda?
Hareketin ortak noktası, Lützerath'ın korunmasını talep etmesi ve linyit madenciliğinin yol açtığı yıkımı gözler önüne sermek istemesi. Hareketin önemli bir kısmı da kapitalizmi bir sorun olarak tanımlıyor, ancak hepsi değil. Bu kararlar, burjuva ekoloji hareketinden çeşitli yönelimlere sahip anarşistlere ve
Young Struggle gibi sosyalist örgütlere kadar geniş bir yelpazedeki grupları içermektedir. Buna bağlı olarak, tartışmalı bir şekilde ele alınan -hatta çatışmadan kaçınmak için hiç ele alınmayan- birçok soru vardır.

Kapitalizm tamamen aşılmalı mı? Eğer öyleyse, nasıl ve ne sonra gelir? Protestolar nasıl organize edilmelidir? Temel tartışma noktalarından biri şiddetle olan ilişkidir: Protestolar ne kadar militan olmalıdır? Köy aktif bir şekilde polise karşı savunulmalı mı yoksa işgalcilerin barışçıl bir şekilde götürülmelerine izin mi vermeli?
Bu şekilde, Lützerath etrafındaki protesto, ekoloji hareketinin bütününde devam eden tartışmaları yansıtmaktadır. Devrimci şiddetin gerekliliğinin inkarı da en az baskı korkusu kadar önemli bir rol oynamaktadır. Protesto hareketinin bu anlaşmazlığa bulduğu cevap temelde herkesin kendisi için uygun ve anlamlı bulduğu protesto biçimini seçmesi gerektiğini söylüyor. Elbette bu, burjuva basının ve burjuva devletin hareketi "iyi ve barışçıl" ve "kötü ve şiddet yanlısı" protestocular olarak ikiye ayırmasını kolaylaştıran son derece bireyci bir yaklaşımdır. Bununla birlikte, farklı protesto biçimlerinin birbirini iyi bir şekilde tamamladığı durumlar her zaman olmuştur. Ne yazık ki bu konu neredeyse hiç planlı bir şekilde ele alınmamaktadır.

'İKLİM HAREKETİNİN RADİKAL KESİMLERİ EYLEMLER YAPACAKLARINI DUYURDU'

Lützerath'tan sonra ne olacak?
Lützerath'ın, en geç son birkaç hafta içinde gerçekleşen yoğun polis sevkiyatından sonra, korunamayacağı oldukça açıktır. Ancak Lützerath'ın tahliyesinden sonra bile direnişten vazgeçilmeyeceği de bir o kadar açık. İklim hareketinin daha radikal kesimleri, açık ocak linyit madeni ve çevresindeki altyapıya karşı hedefli eylemler yapacaklarını şimdiden duyurdular.

'ÇEVREYİ KAPİTALİZMİN ÜSTESİNDEN GELEREK KORUMA ANCAK ÖRGÜTLENMEYLE BAŞARILIR'
Bununla birlikte, Lützerath çevresindeki protestolarda kendilerini siyasallaştıran binlerce insanla nasıl bir yol izleneceği sorusu gündeme gelmektedir. Ne yazık ki bunların çok azı örgütlüdür, bu nedenle protestoların yeniden çökmesi ve yılgınlığın yayılması tehlikesi vardır -ya da diğer yandan, uzun vadede ekoloji mücadelelerine yardımcı olmayacak kötü düşünülmüş bir radikalizm hakim olacaktır. Örgütlü, sosyalist güçler olarak bu kitle hareketini bir fırsat ve görev olarak görmeliyiz, çünkü kapitalizmin üstesinden gelmenin ve çevreyi korumanın ancak örgütlenme yoluyla başarılabileceği açıktır. Ekoloji sorununun ve kapitalizmin materyalist bir analizi, hareketin ve onu takip eden devrimci tepkilerin içine daha fazla taşınmalıdır. Aynı şekilde, ekoloji hareketinde de yaygın olan örgütlenme düşmanlığı ile mücadele etmek gerekmektedir. Son olarak, birçok burjuva ve daha önce kararsız olan aktivist Yeşil Parti'nin politikalarından hayal kırıklığına uğramış ve burjuva devletinin doğasını anlamaya başlamıştır. Bunlar, ajitasyon ve eğitim çalışmalarımız için geçiştirmememiz gereken başlangıç noktalarıdır.