1 Mayıs 2024 Çarşamba

Lübnan, İsrail, Fas ve ABD'de 'sarı yelekliler' alanlara çıktı

Lübnan, İsrail, Fas ve ABD'de sokaklara çıkan 'sarı yelekliler', Paris'teki eylemlere destek verdi, pahalılığı protesto edip maaşlarına zam istedi.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, İsrail'in başkenti Tel Aviv, New York'ta, Fas'ta sokaklara çıkan 'Sarı Yelekliler' Fransa'daki eylemlere destek verdi ve hayat pahalılığına karşı zam taleplerini dile getirdi.
 
LÜBNAN
 
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta "Sarı Yelek" giyenlerin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, ülkedeki ekonomik durumu ve hayat pahalılığını protesto etti.
 
Sosyal medyada yaklaşık bir haftadır "Sokağa iniyorum" sloganıyla süren çağrı üzerine Beyrut'un merkezindeki Şehitler Meydanı'nda gösteri düzenlendi.
 
Halk, aylardır sonuç vermeyen yeni hükümeti kurma sürecinin yanı sıra ekonomik durumu ve hayat pahalılığını protesto etti.
 
"Köle kalmaya devam etmeyeceğiz", "Yoksulluktan dolayı gurbete giden babalarımızın geri gelmesini istiyoruz", "Yoksul yaşamak istemiyoruz", "Kamu mallarına yönelik yolsuzlukların önüne geçilmesini istiyoruz", "Mezhepçi partilerin düşürülmesi için referandum istiyoruz" yazılı pankartlar taşıyan kitle, "Halk rejimin düşmesini istiyor" sloganını attı.
 
Şehitler Meydanı'nda bir süre sloganlar eşliğinde eylemlerini sürdüren Beyrutlular, daha sonra yakındaki Riyad Sulh Meydanı'na yürüyerek, eylemlerine orada devam etti.
 
Lübnan'ın Trablus kentinde geçen hafta 3 yaşındaki Filistinli Muhammed Mecdi Vehbi'nin, hastane ücreti ödenemediği için öldüğü iddiası protestolara neden olmuştu. Lübnan Sağlık Bakanlığı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden Filistinli çocuğun tedavisinin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) tarafından üstlenildiğini ve çocuğun gerektiği şekilde hastaneye alındığını belirtmişti. Açıklamada ayrıca, sosyal medyada yayımlanan paylaşımların doğruluğunun araştırılması ve gerçeği yansıtmayan iddialarla kamuoyunu yanlış bilgilendirmeme husunda temkinli olunması istenmişti.
 
İSRAİL
 
İsrail'de, "Sarı Yelekliler" gıda sektörü başta olmak üzere ülkedeki hayat pahalılığını protesto etti. Başkent Tel Aviv'de toplanan yaklaşık 300 kişi, hayat pahalılığı nedeniyle hükümeti hedef alan sloganlar attı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun resminin yer aldığı "Suç Başbakanı" yazılı pankartlar açılırken, Netanyahu istifaya çağırıldı.
 
Farklı yaş gruplarından insanlar sık sık "Bibi (Netanyahu) eve git" sloganı attı.
 
İsrail, dünyada hayat pahalılığının en yüksek olduğu ülkelerin arasında gösteriliyor. Bu yıl yapılan bir araştırmaya göre, Tel Aviv birçok Avrupa başkentini geride bırakarak dünyanın en pahalı şehirleri arasında 9. sırada yer aldı.
 
FAS
 
Fas'ta Fransa'daki protestoların simgesi olan sarı yelekleri giyen bir grup kamu ve özel sektör çalışanı "maaşlarının iyileştirilmesi" talebiyle eylem yaptı.
 
ABD
 
 
New York'taki Fransa Başkonsolosluğu önünde toplanan "Sarı Yelekliler" Paris'teki protestolara destek gösterisi düzenledi.
 
"Sarı yelek" giyen bir grup, Fransa'nın New York Başkonsolosluğu önünde toplandı. Ellerinde Fransızca ve ve İngilizce "Bütün işçiler arasında dayanışma" yazılı dövizler taşıyan kitle, Paris'te 5 haftadır süren protestolara destek verdi.