2 Mayıs 2024 Perşembe

Limter-İş: Uyarıyoruz, iş cinayetlerini durdurun

Kuzey Star Tersanesi'nde 25 Mayıs günü yaşanan iş cinayetini tersane önünde protesto eden Limter-İş Sendikası, "Tersane patronlarını uyarıyoruz, iş cinayetlerini durdurun" dedi.
DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bulunan Kuzey Star Tersanesi önünde iş cinayetlerini protesto etti.
 
"Uyarıyoruz, iş cinayetlerini durdurun" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Limter-İş Sendikası Genel Başkanvekili Levent Akhan okudu.
 
Alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri nedeniyle tersanelerde kaza meydana geldiği ve bu kazalarda çok sayıda işçinin yaralandığı ve yaşamını yitirdiğini kaydeden Akhan, "25 Mayıs Cumartesi, Kuzey Star Tersanesi'nde tamir için gelen geminin yeni boya yapılmış tankta gaz ölçümü alınmadan ve havalandırma yapılmadan temizlik için tankta çalışma yapmak için görevlendirilen işçilerden tankta biriken gözdan zehirlenme sonucu Ömer Tunçtan işçi cinayetinde yaşamını yitirmiş gazdan etkilenen Fatih Cengiz'in ise tedavisi devam ediyor" dedi.
 
Çok sayıda işçinin yaşamını yitirmiş olmasına rağmen, birinci derecede sorumlu olan tersane patronları hakkında dava açılmadığını belirten Akhan, "Her zaman olduğu gibi iş güvenlikçi arkadaşlarımız günah keçisi ilan edilmiştir" diye kaydetti.
 
Akhan konuşmasını şöyle sürdüdü: "Haklarında kamu davası açılan patronlara ise ölen işçi yakınlarına verilen para cezalarını 24 taksite bölünerek ödüllendirilmişlerdir. Tersanelerde devletin denetimi ise neredeyse yok hükmündedir. Siyasal iktidarın ve yargının sermayeyi aklama ve destekleme kararları ise patronların daha da cesaretlendirip pervasızlaştırıyor. Devlet yetkililerini görevlerini yapmaya tersaneleri denetlemeye ve kuralsızlıkta sınır tanımayan tersane patronlarına yaptınım uygulamaya, yargıyı ise işçileri bile bile ölüme gönderenleri tahamüden insan öldürmekten cezalandırmaya çağrıyoruz."