11 Mayıs 2024 Cumartesi

KOS Taşyapı şirketini protesto etti

KOS, Koşuyolu'nu betona boğan ve Çanakkale'de enerji santrali yapacak olan Taşyapı inşaatını protesto etti, enerji santrali kararının derhal durdurulmasını istedi.
Kuzey Ormanları Savunması (KOS), Koşuyolu'nu betona boğan Taşyapı'yı Kadıköy'de Koşuyolu Mahalle Evi önünden şirketin şantiyesi önüne yaptığı yürüyüşle protesto etti.
 
Eylemde "Temiz hava hakkımız söke söke alırız", "Termik yapma boşuna yıkacağız başına", "Ovada şehirde, yaşamıma dokunma" sloganları atıldı.
 
Burada açıklama yapan KOS üyeleri, kömür yakan termik santrallerin ve atmosfere daha fazla sera gazı salınmasına neden olacak her türlü projenin dünyanın geleceğini tehlikeye atmak demek olduğunu belirtti. Agonya Ovası'na kuralacak olan kömür ocağının, termik santralinin ve kül deposunun bölgedeki insanların sağlıklarıyla oynamak olduğuna dikkat çeken KOS üyeleri, "İklim değişikliğinin doğuracağı birçok sorundan Türkiye'de doğrudan ve özellikle etkilenecek; daha şimdiden başlamış olan kuraklık, içme suyu kıtlığı ve tarımsal verim düşmesi gibi sorunlar giderek çok daha fazla etkili olacak. Bu şartlar altında toprakların sağlığını bozan termik santrallerin gıda havzalarında yapılması ülkeye ihanet edilmesi demektir" dedi.
 
BU SANTRALLERLE BÖLGE SUSUZ KALACAK
 
Bu santrallerin kurulması bölgenin susuz kalacağına işaret eden KOS üyeleri, "Ülkemizin enerji ihtiyacının olmadığı, aksine enerji fazlasına sahip olduğu hem ilgili meslek odaları hem de devlet organları tarafından ifade edilirken; halkın itirazına rağmen dünyada olası en geri ve en zararlı yöntemlerden birini kullanan bir enerji santrali kurmaya kalkışmak, ülke yönetimi ve demokratik yaklaşım açısından en yapılmayacak şeydir. Her ülke için çok zorlu geçecek olan iklim krizi çağında hiç kimsenin bu tür lüksleri yok" ifadelerini kullandı.
 
Çanakkale Yenice Çırpılar Kömürlü Enerji Santrali projesi'nin tamamen rafa kaldırılması gerektiğinin altını çizen KOS üyeleri, şu bilgileri aktardı: "Çanakkale Yenice Çırpılar ve Kovancı köyleri civarında yapılması planlanan ve yılda 3,52 milyon ton kömür tüketeceği ve yılda atmosfere 3 milyon ton karbodioksit salacağı öngörülen termik santral kapsamında 29 Haziran'da yayınlanan ÇED olumlu kararının iptali için TEMA Vakfı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası dava açtı. TEMA Vakfı'nın açtığı dava neticesinde mahkeme, yürütmeyi durdurma ve yeniden bilirkişi ziyereti  kararı verdi. Çırpılar ÇED davası için bilirkişi keşfi tarihi 15 Nisan 2019 Pazartesi olarak belirlendi. Saat 09.00'da Çanakkale idare mahkemesinden başlayacak keşif incelemesinin 11.00 gibi Yenice'de olması beklenmektedir."
 
Eylemde ayrıca Koşuyolu Çevre Gönüllüleri, tüm Koşuyolu halkı ile birlikte 2015 yılından beri Karacaahmet sit alanı bitişiğine 108 metre yüksekliğinde 3 adet gökdelen olan beton yığınının yapılmaması için mücadele ettikleri Taşyapı şirketini protesto etti.