17 Mayıs 2024 Cuma

KESK: Güvence altına alınmış haklar çiğnendi

KESK İstanbul Şubeler Platformu, AKP'li Zeytinburnu Belediyesi'nden ihraç edilen Kenan Güngördü ile dayanışmak için Zeytinburnu Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.
KESK İstanbul Şubeler Platformu, OHAL kararnameleri ile AKP'li Zeytinburnu Belediyesi'nden ihraç edilen Kenan Güngördü ile dayanışmak için Zeytinburnu Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.
 
"KHK'lar gidecek biz kalacağız", "Haksız hukuksuzca işten atıldık zulme karşı direniyoruz. İşimizi geri istiyoruz" pankartlarının açıldığı eylemde konuşan Kenan Güngördü, 360 gündür bu meydanda haksızlığa direndiğini söyledi.
 
KESK adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen 3 No'lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, 15 Temmuz darbe girişiminin ezilenlerin, emekçilerin haklarını gasp ettiğini söyledi.
 
KESK üyelerinin işe dönene kadar kendi öncülüklerinde 72 haftadır İstanbul'un 3 meydanında, haftada 4 gün oturma eylemi yaptığını hatırlatan Koçak, açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı:
"KHK'lar ile gerçekleştirilen ihraç işlemiyle genel hukuk değerleri ve ulusal mevzuat gereğince tanınan haklar yok sayılmıştır. İçerde ve dışarıda gelen eleştirilere karş oyalamaya dönük hiçbir hukuki dayanağı olmayan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulmuştur. 
 
"OHAL İşlemlerini inceleme Komisyonunun Hukuk Sistemi içerisinde bir tarifi bulunmamaktadır. Komisyon Türkiye'nin hukuk sistemi içinde mevzuatça belirlenmiş bir yargı mercii değildin Bu durum yasalara ve anayasaya, yargısal işleyişe açıkça aykırıdır.
 
"OHAL İnceleme Komisyonuna başvuran kamu emekçileri ne ile suçlandıklarını bilmemektedir. Komisyonun kendisi de kurulduğu ve başvuru almaya başladığı andan itibaren ne sebeple ihraçların gerçekleştiğine ya da başvuruların hangi şartlarda kabul veya ret edileceğine ilişkin başvuruculara herhangi bir bildirim yapmamaktadır.
 
"OHAL komisyonunun kendisini mahkemelerin yerine koyarak karar vermesi hukuksuzdur ve bu şekilde verilen kararların kabul edilmesi mümkün değildir Hukuki niteliği tartışmalı olan OHAL Komisyonu'nun, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal kurumları olan mahkemeleri yok sayarak karar vermesi açık bir Anayasa ihlalidir ve suçtur. Hakkında suça bulaştığı iddia edilen kamu görevlileri ile ilgili tüm hukuki işlemler, kendisini mahkemelerin yerine koyan OHAL Komisyonunca değil, mevcut hukuk sistemi içinde yer alan mahkemeler aracılığıyla yürütülmelidir.
 
"Komisyonun kararlarında da sabit olduğu üzere KESK'Iilerin ihraçlarının ana nedeni anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan sendikal eylem ve etkinliklere katılmalarıdır. Demokrasinin işlediği bir yerde temel hak ve özgürlüklerin kullanımı bırakın ihraç edilme gerekçesi olmayı, soruşturma konusu bile yapılamaz."
 
Koçak son olarak, hukuki mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini hatırlatarak, ihraç edilen tüm üyelerinin işlerine geri dönene kadar mücadeleyi kesintisiz sürdüreceklerini belirtti.