18 Nisan 2024 Perşembe

Kerestecioğlu: Belediyelerin erkek şiddetiyle mücadele planı yok

HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 27 büşükşehir belediyesine, kadına yönelik şiddete karşı mücadele ili ilgili yönelttiği soruların yanıtlarını açıkladı. Sadece 15 belediye yanıt verdi. Bir çok belediye de kadınlarla ilgili bir birim dahi yok ve sadece bir belediyenin şiddete karşı "eylem planı" var.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 31 Mart seçimlerinin ardından 27 büyükşehir belediyesine yönelttiği, kadına yönelik şiddetle mücadele ilişkin soruların yanıtlarından hazırlanan "Belediyelerin kadına yönelik şiddetle mücadele karnesi"ni açıkladı.

Kerestecioğlu, Meclis'te düzenlediği basın açıklamasında, ilk olarak yerlerine kayyum atanarak tutuklanan Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile Selçuk Mızraklı ve görevinden alınan Van Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe'yi selamlayarak başladı, "Yoklukları kadına yönelik şiddetle mücadele politikaları bakımından büyük bir kayıp" dedi.

Kayyum atanan Diyarbakır, Mardin Van Büyükşehir Belediyeleri dışındaki 27 büyükşehir belediyesine 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından, kadınlara yönelik erkek şiddetiyle mücadele konusundaki politikalarını sorduklarını hatırlatan Kerestecioğlu, aldıkları yanıtları açıkladı.

Kadına yönelik şiddeti önlemek için yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü vurgulayan Kerestecioğlu, "Yerel hizmetler, şeffaf ve ulaşılabilir olduğunda kadınların güçlenmesine gerçekten katkı sağlıyor. Belediyelerin halka doğrudan bağlantı kurabileceği çok sayıda kanal var ve bunlar gerçek bir zihniyet dönüşümünün araçları olabilir" dedi.

Belediyelerin kadına yönelik erkek şiddet konusundaki farkındalıklarını, politikalarını izlemeye karar verdiklerini ve bunun üzerine ilk olarak büyükşehir belediyelerinden başlayarak, şu soruları sorduklarını aktardı: 

- Sığınağınız var mı? 

- Şiddete uğramış kadınların destek alabileceği merkezleriniz var mı?

-Kadın yoksulluğu ve ekonomik eşitsizlikleri hedef alan ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?"

Kerestecioğlu, soruları bir kaç kez göndermelerine rağmen sadece 15 belediyenin yanıt verdiğini belirterek, kadınlarla ilgili konularda bilgi alabilecekleri, danışabilecekleri muhatap bulmakta zorlandıklarını söyledi. 

Kerestecioğlu, birkaç belediye dışında kadına yönelik şiddet veya kadın politikaları alanında çalışan birimlerin mail, telefon ve faks gibi iletişim bilgilerine dahi ulaşmakta zorlandıklarını kaydetti, "Kimi belediyelerin böyle birimleri dahi yoktu" dedi. 

Kerestecioğlu'nun açıklamasında özetle şunları kaydetti: 

BELEDİYE MUHATAP AİLE ÇALIŞMA VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI' DEDİ
- Bir başka Belediye ise sorularımıza tek cümle ile yanıt vererek soruların muhatabının Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olduğunu söyledi. Yani ismini buradan zikretmeyeceğim bu belediyeye göre, belediyelerin kadına yönelik şiddeti önleme konusunda bir sorumlulukları yok! Üstelik bu Belediye, BM ve İsveç Kalkınma ajansının yüz binlerce dolarlık Kadın Dostu Kentler projesine, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme projesine katılmış bir Belediye.

'SADECE DOKUZ BELEDİYEDE SIĞINAK VAR' 
- Nüfusu 100 bini geçen belediyelerin Belediye Kanununa göre sığınak açma zorunluluğu var. Fakat Büyükşehirlerde bile yalnızca 9 Belediyede (Gaziantep, Aydın, Antalya, Samsun, Bursa, Eskişehir, İzmir, Ankara, İstanbul) sığınak olduğunu gördük. Bu belediyelerin neredeyse tamamının yalnızca birer sığınağı var.

-Açmadıkları takdirde herhangi bir yaptırımı olmadığı için belediyeler sığınak açmayı tercih etmiyor. Gelen yanıtlarda gördük ki, oldukça az sayıda sığınak var ve ayrılan bütçe de çok sınırlı.

'HİÇBİR BELEDİYEDE TECAVÜZ KRİZ MERKEZİ YOK'
-Diğer yandan, sığınakların birçoğunun da feminist ilkelerle yürütülmediğini biliyoruz. Kadının özgürleşmesi, şiddetten uzaklaşmasını odağına olarak çalışma yürütülmesi gerekiyor.

-Sığınaklar bulunmadığı gibi, kadınların sığınaklara gitmeden danışabilecekleri, şiddet konusunda uzmanlaşmış Danışma Merkezleri de yaygın değil. Yalnızca 6 İlde (Mersin, Bursa, Eskişehir, İzmir, Ankara, İstanbul) Danışma Merkezi bulunuyor. Hiçbir Belediyenin tecavüz kriz merkezi yok.

-Çoğu Belediyenin Kadın Daire Başkanlığı ve Eşitlik Birimi de olmadığını gördük. Kadınları ilgilendiren konularla genelde Aile, Sosyal Hizmetler gibi Daire Başkanlıklarının ilgilendiğini gördük.

-Oysa, kadınların geleneksel rollere sıkışmadan iş bulabilmesi, sosyal ve ekonomik olarak güçlenebilmesi, şiddete uğradığında korunabilmesi için Belediyelerin tüm çalışmalarını toplumsal cinsiyet perspektifiyle analiz eden bağımsız bir yapının bulunmasının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.

-Birleşmiş Milletler Projesiyle yerel yönetimlerin gündemine 14 yıl önce giren Yerel Eşitlik Eylem Planlarının ise ya artık hazırlanmadığını yahut çoğunlukla etkisiz hale geldiğini de görmüş olduk.

-Yalnızca 6 (Antep, Eskişehir, İzmir, Ankara, İstanbul) Belediye Yerel Eşitlik Eylem Planlarından bahsederken; Yalnızca 1 belediyenin (İzmir) ayrı bir Kadına Yönelik Şiddete karşı eylem planı bulunuyor.

-Yine stratejik planlarda da kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme gibi konular nadiren yer bulabilmiş durumda."