19 Mayıs 2024 Pazar

KAL öğrencileri yıkım ve nakile karşı eylem yaptı

Kadıköy Anadolu Lisesi velileri ve öğrencileri, yıkım ve nakile karşı okul önünde eylem yaptı. Soruların yanıtsız bırakıldığını belirten öğrenciler, 'uyarı' adı altında tehdit edildiklerini söyledi.

Kadıköy Anadolu Lisesi (KAL) öğrencileri ve mezunları, okullarının İstanbul Valiliği'nin Dünya Bankası'yla yaptığı proje-ihale kapsamında yıkılacak olmasına karşı dayanışma çağrısı yaptı. Okulun bulunduğu arazinin rant projelerine açılacağı endişesi içinde olduklarını belirten KAL öğrencileri, velileri, öğretmenleri ve mezunları, yıkım projesine karşı bugün okul önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamaya, CHP Milletvekili Ali Şeker ve HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de destek verdi. Öğrenciler, veliler, öğretmenler ve mezunlar tarafından alınan sözlerde okulun öğrencilerin büyük bir kısmının Kadıköy dışındaki okullara gönderilerek, mekanla olan bağının yok edilmeye çalışıldığı endişesi dile getirildi.

'SÜRECİ HIZLANDIRDIK, PANSİYON YIKILDI'
Kadıköy Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Seçil Vurulgan, öğrencilerin açıklama yapmasından bir saat önce okul ile ilgili bilgi verdi. Okul ihalesinin sonuçlandığını belirten Vurulgan, "Haftaya başlanacak. Yazı geldi, bina tahliye edilecek. Bizim bir endişemiz yok. Tabii ki zarar görecek ama bu zarar arsanın elimizden alınması diye bir şey olmayacak. Sadece öğrencilerimiz bir süre okulundan uzak olacak. Zor bir süreç. Biz eminiz 20 ay sonunda kampüsümüze kavuşacağız. Bizi barındıracak tek bir okul çatısı altında 1200 öğrencili okul olan Kuleli Askeri Lisesi için millî eğitim müdürlüğüne başvurduk ancak olumsuz yanıt aldık. Biz süreci hızlandırdık, pansiyon binamız yıkıldı. Karşı çıkanlara da hak veriyoruz ama sonuçta bunların yapılması gerekiyor. Biz inanıyoruz. Arsa tamamen okula ait olacak. Hatta ilavelerimiz olacak. Bazen birbirimize güvenmemiz gerekiyor" dedi.

'ARAZİSİ DEĞERLİ YERLER BU ŞEKİLDE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR'
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise, "Deprem meselesi artık birilerinin çıkar meselesi oldu. Deprem güvenliği diye okulu tasfiye ediyorlar. Neden bu tür yerlerde oluyor. Arazisi değerli olan yerler bu şekilde deprem adı altında peşkeş çekiliyor. İktidar muhalif insanların çıktığı okulları, gençliği istemiyor" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de, "Proje okullarını bir bir çıkardılar, öğretmenlerini sürdüler. Burayı okul olarak değil bir arsa gözüyle bakıyorlar. Medeniyete sahip çıkmamız lazım" diye konuştu.

ÖĞRENCİLERİN YANIT BEKLEDİĞİ SORULAR
Basın açıklamasını Kadıköy Anadolu Lisesi Öğrencileri adına Ela Yeşilkaya okudu. Önce proje okullarla öğretmenlerimizi, sonra yatakhanemizi, polenli yolumuzu, sütunumuzu, sonrasında kulüplerimizi, etkinliklerimizi, öğrenci birliğimizi elimizden aldılar şimdi de sıra okulun tamamına geldi" diyen Yeşilkaya şunları söyledi:

"Okulumuzla ilgili proje-ihale-yıkım süreci açık biçimde bizimle paylaşılmadığı için elimizde yanıttan çok soru var. Biz Kadıköy Anadolu Lisesi'nden öğrenciler olarak bugün, cevaplanmayan sorularımızın cevabını aramaya geldik. Sırayla soruyoruz;

🔹Okul binası depreme dayanıklı değilse, çürük raporundan neden bahsedilmiyor, çürük raporu mevcutsa niçin güçlendirme değil yıkım yoluna başvuruluyor?
🔹Güçlendirme için gerekli koşullar mevcut değilse ve yıkım olacaksa, proje niçin daha önce okulun sitesinde yayınlandığı gibi 'pansiyon ve eğitim hizmetleri kesintiye uğramaksızın tek bir öğrenci dışarıya gönderilmeksizin' aşamalı yıkım ve inşaat yapımı olarak sürdürülmüyor?
🔹30 dönümlük okul arazisindeki yenileme, öğrenciler kampüsten çıkmadan yapılabilecekken ve bunun sözü önceden verilmişken, niçin bir kısmımız Kadıköy'de bile olmayan Göztepe'deki Halil Türkkan Orta Okulu'na, bir kısmımız İstanbul Kadıköy Lisesi'ne gönderiliyoruz?
🔹Niçin 2017'de 2 sene sonra bitecek taahhütüyle boşaltılan ancak 2020'de yıkımı gerçekleşen yatakhanemizin yapımına uzaktan eğitim sürecinde başlanmadı?
🔹Neden bizler okul kapısından içeri alınmazken, okula girişimiz yasaklanmışken okulumuz paralı otopark olarak kullanılıyor?"

'PANDEMİ VE YAZ TATİLİYLE GEÇEN 2 SENEDE TEK TUĞLA KONULMADI'
Yeşilkaya, yıkım ve yenilenme sürecinde öğrencilere boş vaatlerde bulunulduğunu, açık ve net bilgilendirmeler yapılmayarak öğrencilerin belirsizliğe itildiğini belirtti. Yeşilkaya, şöyle devam etti:

"Okulun yıkım sürecine 2017'de pansiyonun boşaltılması ile başlandı yatakhanenin 2 sene içerisinde yapılacağına söz verildi, bu bina ancak 2019'da yıkıldı pandemi ve yaz tatiliyle geçen 2 seneye yakın sürede binaya tek tuğla bile konulmadı. Durum böyleyken, şimdiye kadar verilen sözler tutulmamışken, öğrenci ve veliler binanın yapımının uzun sürmesi ve arazi kaybı yaşanması konusundaki endişelerinde haklıdırlar. Gelinen aşamada, bizim bilgimiz dışında alınan kararların sonucu olarak, hazırlık, 9 ve 10. sınıf arkadaşlarımız Göztepe'de bulunan Halil Türkkan Ortaokulu'na gönderilmek isteniyor. Arkadaşlarımızla farklı okullara gönderildiğimizde biliyoruz ki farklı dönemlerin birlikte olduğu ve okul sosyalleşmesinin büyük parçası olan kulüplerimiz etkinliklerimize, festivallerimize, okul gruplarımıza, çeşitli etkinliklerimize ve öğrenci birliğimize büyük bir darbe vurulacak. Bu konuyla alakalı endişelerimizi dile getirdiğimizde online olarak yaparsınız diye geçiştiriliyoruz, hem online eğitimin 2 senelik kurbanları hem de bu faaliyetlerin okul kültürümüzdeki yerini bilen bizler bunu reddediyoruz. Öğrenciler olarak bizim geleceğimizin söz konusu olduğu bir süreçte tarafımıza açıklayıcı bilgilendirme yapılmasını, uzatılan yıkım-yapım süreci ve iletişimsizlikten doğan mağduriyetimizin en kısa zamanda son bulmasını talep ediyoruz.

'KAL RUHU YAŞIYOR, YAŞATACAĞIZ'
"Sonuç olarak, bizler okulumuzun depreme dayanıklı hale getirilmesine karşı değiliz. Ancak okul binasından taşınacak olsak bile arkadaşlarımızla aramıza kilometreler girmesini istemiyoruz. Bunun için Kadıköy'de ve hep birlikte aynı okulda eğitime devam ederek, KAL ruhunu yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Okulumuzun geçmişten bugüne kalan tarihi mirası, KAL kültürü ve geleneği bize haksızlıklara karşı boyun eğmemeyi öğretti. Bugün okul idaresinin bizi sürüklemeye çalıştığı bilinmezlik ve boşluğa mahkum olmayacağız. Ayrıca öğrencileri ve velileri arayarak, 'uyarı' adı altında tehdit mesajları göndererek, kendi sorunlarımızı dile getireceğimiz basın açıklamamızı, demokratik hakkımızı kullanmamızı engellemeye çalışan okul idaresine de buradan sesleniyoruz: Kadıköy Anadolu Lisesi bizlerle güçlü, birlikte güçlü, KAL ruhu yaşıyor, yaşatacağız!"

'UYARI' ADI ALTINDA TEHDİT EDİLDİK
Kadıköy Anadolu lisesi öğrenci velileri adına basın açıklamasını veli Gülizar Tuncer yaptı. Tuncer, "Bugüne kadar ilgililerce açıklıkla tartışılmayan bu proje- ihale ve yıkım sürecinin, öğrencilerin büyük bölümünün Göztepe'deki bir ortaokula gönderilmesiyle ilgili taşınma masraflarının velilerden istenmesiyle son aşamaya geldiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Bu zamana kadarki süreçte, okulla ilgili depreme dayanıklılık konusunda olumsuz bir rapor olup olmadığı, varsa neden güçlendirme yapılmadığı, güçlendirme yapılamayacak durumdaysa, neden 2017 yılından beri yıkılmayarak belirsiz bir sürece ertelendiği, özellikle de pandemi süresince çocuklar okulda yokken bu yıkım-yapım sürecinin neden tamamlanmadığı gibi sorularımıza yanıt alamadığımız gibi veli toplantılarında velilerin sözü kesildi, mikrofonlar kapatıldı" dedi.

'SÖZLER NETEN UNUTULDU'
Okul idaresi tarafından söz konusu projenin İstanbul Valiliği'ne bağlı İstanbul Proje Birimi (İPKB) tarafından Dünya Bankası'ndan sağlanan kredilerle yapıldığı ve ihaleye verildiği söylenmesine rağmen bu proje-ihale sürecinin neden bu kadar uzadığı bilinmediğini belirten Tuncer, şunları söyledi:

"Bu konuda sağlıklı bir çözüm geliştiremeyip sürecin bu kadar uzamasına sebep olanlar, yaratılan mağduriyetten sorumludur. 2019 yılında okul sitesinde yayınlanan açıklamada 'İlgili birimlerce yapılan planlamaya göre, bu süreç içerisinde hiçbir zaman yatılı öğrencilerin pansiyon hizmetleri ya da tüm okuldaki eğitim hizmetleri kesintiye uğramadan ve pansiyon ya da eğitim için tek bir öğrencimiz dahi okul dışına çıkmadan gerçekleştirilmiş olacak' denilerek okulun yapım çalışmalarının sürdürüleceği sözü verilmişti, ancak şimdi çocuklarımız başka okullara gönderilmek isteniyor. Bizler veliler olarak soruyoruz; neden daha önce söz verildiği gibi geniş bir arazi üzerine kurulu okul binasındaki yıkım aşamalı biçimde sürdürülüp çocuklarımızın okuldaki mekanlarından koparılmadan eğitimlerine devam etmeleri sağlanmıyor? Daha önce 300 yatılı öğrenci için 3 ayda Kadıköy Belediyesi tarafından pansiyon yapılmıştı, şimdi de eğitimin burada devam ettirilmesi için prefabriklerin yapılacağı ve binaların yıkımının ihtiyaca göre ve sırayla olacağı, eğitimin aksamadan sürdürüleceği sözleri verilmişti, bu sözler neden unutuldu?"

'GÖNDERMEK İSTEDİKLERİ YER KÜÇÜK BİR ORTAOKUL'
Tuncer şöyle devam etti: "Ayrıca pandemi süresince iki yıla yakın bir zamandır neden okulun yıkılıp yeniden yapılmadığı ciddi bir sorunken, çocuklarımızın en azından dağıtılmadan bir arada kalabilecekleri bir okula yerleştirilmelerini talep ettiğimizde de 'Kuleli Askeri Lisesi' gibi, kimsenin itiraz edemeyeceği, ancak gerçekçi olmayan vaadlerde bulunularak oyalama sürecine girildi. Bu süre zarfında öğrencilerin okula girişi yasaklanırken, okulumuz idare tarafından paralı otoparka dönüştürüldü. Gelinen aşamada, okulumuzun 11 ve 12. sınıf öğrencilerinin Kadıköy Lisesi'ne, hazırlıklar ile 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin de Göztepe'de bulunan Halil Türkkan Ortaokulu'na gönderileceği söylenerek taşınma masrafları dahi velilerden isteniliyor. Çocuklarımızı göndermek istedikleri yer küçük bir ortaokul, bizim çocuklarımız ise liseli. Ayrıca bakımsız ve kapasitesinin ne olduğunu, depreme dayanıklı olup olmadığını bilmediğimiz bu okula giderken çocuklarımız ulaşım vb. sorunlar yaşayacağı gibi binanın konumu ve yol, çevre vb açısından baktığımızda da hiç güvenlikli bir yer olmadığını görüyoruz. İkametgah adresimizden çalıştığımız işyerine kadar her şeyimizi hazırlıkla beraber 5 yıl sürecek olan çocuklarımızın eğitim görecekleri okullara göre ayarlayan biz veliler açısından bu kabul edilemez bir durumdur. Soruyoruz, çocuklarımız alışkın olmadıkları bir çevre ve okul ortamında nasıl başarı sağlayabilirler? Bu durumun, özellikle KAL'ı ve Kadıköy'ü seçen çocuklarımızın psikolojisi üzerindeki etkileri ve başarıyı düşüren yanı olacağı gibi öğrencilerin sosyal-kültürel gelişimlerini de olumsuz yönde etkileyeceği, bu tür faaliyetlerin ve kulüp çalışmalarının sona erdirileceği, daha da önemlisi aralarındaki dayanışmayı, birlikteliği yok edeceği açıktır."

'70 ÖĞRETMEN SÜRGÜN EDİLDİ'
Türkiye'nin en başarılı devlet okulları arasında yer alan ve proje okul kapsamında 70'in üzerinde eski deneyimli öğretmenin sürgün edilerek başarı oranının düşürüldüğüne de dikkat çeken avukat Tuncer, okulun, son süreçte dini sohbet zorlamalarıyla ve bunlara ses çıkaran öğrencilere yönelik disiplin soruşturmalarıyla gündeme geldiğini vurguladı. Tuncer, şunları söyledi:

"Proje Okula ilişkin öğrencilerin ve velilerin açıklamaları sırasında okulun içine TOMA'lar girdi, öğrenciler idareye çağrılarak günlerce sorgulandı. Uzun yıllardır yapılan bahar festivali 'Kalfest', İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, yanlış bir gelenek olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Hatta öyle bir noktaya gelindi ki okulun ambleminde yer alan martı benzetmesiyle yeni gelen öğrencilere atılan, sonra toplanıp martılara dağıtılan bayat simitler bile olay oldu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu 'etkinlik' ile ilgili soruşturma başlattı. Şimdi de geçmişten bugüne gelenekselleşen 'KAL ruhu'nu ve 'KAL kimliğini' tümüyle ortadan kaldırarak çocukları ait oldukları, kendi kimliklerini buldukları mekandan koparmak istiyorlar.

"Bizler veliler olarak; öncelikle depreme karşı alınacak önlemlere karşı olmadığımızı, ancak yürütülen sürecin yarattığı kaosa ve olumsuz sonuçlarına karşı olduğumuzun bilinmesini isteriz. Ayrıca Türkiye'de gerçekleştirilen diğer büyük proje ve ihaleler gibi bu projelendirme ve ihale işinde de binanın tarihi geçmişine, yeşil alanlara dokunulacağı, okul binası için o geniş arazinin küçük bir bölümü kullanıldıktan sonra geri kalan arazinin eğitim dışı amaçlarla kullanılarak rant projelerine açılacağı endişesi içindeyiz. Nitekim bundan önceki dönemlerde 240-300 hazırlık öğrencisi alan okulumuza, bu dönem 150 öğrencinin alınacak olması da okulun hem fiziki koşullar hem de sayısal anlamda giderek daraltılıp küçültüleceği anlamına gelmektedir."

Veliler taleplerini şöyle sıraladı:
🔹Okulumuzla ilgili depreme dayanıklılık, güçlendirme, proje, ihale, yıkım, ruhsat konularının şeffaf biçimde kamuoyuna duyurulması,
🔹Okulumuz yıkılacaksa; baştan söz verildiği gibi okulun geniş arazisi üzerinde aşamalı biçimde yıkımın gerçekleştilmesi, bu konuda geçmişte olduğu gibi Kadıköy Belediyesi'nden yardım istenilerek eğitim ve pansiyon hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi,
🔹Bu mümkün değilse ve okul mutlak suretle başka bir yere taşınacaksa, bütün öğrencilerin birlikte eğitime devam edeceği Kadıköy'deki bir okula yerleştirilmeleri,
🔹Öğrencilerin sosyal, kültürel faaliyetlerde bulunmasını engelleyici uygulamalardan vazgeçilmesi ve öğrenciler üzerindeki baskıların sona erdirilmesi.