3 Mayıs 2024 Cuma

Kadınlardan işkenceye tepki: Birbirimizin güvencesiyiz

Kadınlar Birlikte Güçlü, Rojbin Çetin başta olmak üzere gözlatında kadınlara yönelik işkenceyi protesto etti, faillerin korunmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG), gözaltında kadınlara uygulanan işkenceye ilişkin eylem yaptı.

Kadıköy'deki Süreyya Operası Önünde biraraya gelen kadınlar, "Kadınlara gözaltında işkence var. Failleri koruma, yargıla" yazılı pankart açtı ve Diyarbakır'da evine yapılan baskında üç buçuk saat boyunca işkence yapılan Rojbin Çetin'in fotoğrafları taşındı.

Açıklama yapan Sevda Aydın, son haftalarda Rosa Kadın Derneği ve Kürt kadın hareketine yönelik baskı ve hukuksuzlukların arttığına öfke ile tanıklık ettiklerini söyledi. Aydın, "Gözaltılar yetmedi. Bir de geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da gözaltı sırasında kadınlara çıplak arama yapıldığını, gözlerinin bağlanarak çıplak fotoğraflarının çekildiğini, bir önceki dönem Van Edremit Belediyesi Eş Başkanı ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin'e kendi evinde köpeklerin saldırtıldığını, yaşadığı şiddet nedeniyle hastane kontrolüne tekerlekli sandalyeyle gitmek zorunda kaldığını duyuyoruz. İşkencenin, cinsel işkencenin insanlık suçu olduğunu hatırlatıyoruz" dedi.

'BİZ KADINLAR BİRBİRİMİZİN GÜVENCESİYİZ'
Bu işkencenin üstünün örtülmesine, faillerin cezasız kalmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti: "Sessizliğin sonucunun işkencenin yaygınlaşması olacağını iyi biliyoruz. Hep birlikte soruyoruz: Rojbin'e ve diğer arkadaşlarımıza şiddet uygulayan, yürüyemez hale getirerek suç işleyen polisler kim? Bir soruşturma başlatıldı mı? Unutmayın: Failleri korumak suça ortak olmaktır. Kadınlara yapılan işkenceyi belgeleyen avukat değil; failler ifadeye çağrılmalı, yargılanmalı. Biz kadınlar birbirimizin güvencesiyiz, sonuna kadar takipçisi olacağız."

Eylem, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Gözaltında tacize, işkenceye son", "Kadınlar birlikte, birlikte güçlü", "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin, jiyan, azadi", "Failleri koruma işkenceyi yargıla" sloganlarıyla sona erdi.