4 Mayıs 2024 Cumartesi

'İstismar suçtur, aklanmasına izin vermeyeceğiz'

"Çocuk istismarı suçtur, aklanamaz" diyen İzmir Kadın Platformu, devletin istismarı normalleştirdiğini belirtti, buna izin vermeyeceklerini söyledi.

İzmir Kadın Platformu, çocuk istismarının affına ilişkin yapılması planlanan yasal düzenlemeye kaşı açıklama yaptı. 

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan eylemde "İstismar suçtur aklanamaz" sloganı atıldı. 

Açıklama yapan Eylem Tunalı, iktidarın istismar suçuna indirim ve affı sürekli gündeme getirdiğini belirtti. Tunalı, 18 yaş öncesi evliliğin fiziksel ve ruhsal olarak zararlı olduğunun uzmanlarca ifade edildiğini hatırlatarak, "Devletin yükümlülüğü mağduriyet gidermek değil, kendisine emanet edilmiş çocukların yüksek yararını korumaktır" dedi. 

AKP iktidarının erken yaşta evliliği teşvik eden, çocuk istismarını aklayan yasal düzenlemeleri adım adım hayata geçirdiğini ifade eden Tunalı, şunları söyledi: "Tek adam iktidarı şimdi bu uygulamaların sonucu olarak artan çocuk istismarı vakalarını gizlemek istiyor. İstismar bizzat devleti yönetenler tarafından normalleştirilmektedir. Bir kez daha söylüyoruz; İstismar suçunu evlenme koşullu ile aklamak çocukların tekrarla istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına gelmektedir. Çocukların daha çok şiddet görmesi, erken yaşta anne olması, belki anne olurken ölmesi demektir. Çocuğa tecavüzde çocuğun rızası diye bir kavram olmaz. Çocuktan karı/koca olmaz. Çocuklardan uzak durun. İstismarın affı olmaz."

Tunalı, "Çocuk istismarı suçtur aklanamaz" diyerek, kadınlar olarak istismarın aklanmasına ve istismarcıların korunmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi.