12 Mayıs 2024 Pazar

İMOK: Asıl rahatsızlığı biliyoruz, kabul etmeyeceğiz

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu, iktidarın meslek odalarının yapısı ve seçim sisteminde müdahale planını kınadı, "Asla kabul etmeyeceğiz" dedi.

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu (İMOK), meslek odalarının yapısı ve seçim sisteminde yapılması planlanan değişikliğe ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul Barosu, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu'nun oluşturduğu İMOK, Türkiye'de insanlar salgınla mücadele ederken, bir yandan da geçim derdiyle, telaşıyla kredi, kira ve fatura ertelemeleri beklediği bir ortamda iktidarın, akademik meslek odalarının yapısını değiştirerek işlevsizleştirme, sindirme ve susturma girişimde olduğunu belirtti.

Kamu kurumu niteliğinde olan meslek odalarının, seçim sistemlerine müdahale ve diğer yollarla bertaraf edilerek etkisizleştirilmek istendiğine dikkat çekildi.
 
'ASIL RAHATSIZLIĞI BİLİYORUZ'
"Asıl rahatsızlığı biliyoruz" diyen İMOK, şunları kaydetti: "Meslek odaları olarak, mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı, insan hakları, hukukun üstünlüğü, canlıyı ve çevreyi koruma ve tüm sağlık hizmetlerinde ekonomi, gelir dağılımı ve vergilendirme uygulamalarında ülkeyi yönetenlerin değil, her açıdan kamunun yararını savunuruz. Yalnızca aklın, bilimin yolunda doğruları söylediğimiz için, antidemokratik uygulamalara karşı demokrasiye ve laikliğe sahip çıktığımız için hedef gösterilmekteyiz.

"Meslek disiplinlerimize ve örgütlerimize yönelik tasfiye edici politikalar ile ülke çapında izlenen belli kesimlerin çıkarına dayalı politikalar ve toplumsal muhalefetin sindirilmesi çabaları arasındaki bağlarının da bilincindeyiz.

"Varlığını Anayasa’dan alan, önceliğini kamu yararı gözetmeye adayan meslek odaları, üyelerinin yönetimlerde en demokratik şekilde temsili üzerine kurulu seçim sistemleri ile yıllardır kendi içerisinde demokrasi kültürünün gelişmesini sağladığı gibi ülkemizde katılımcı demokrasi uygulamalarının tabana yayılmasının yegâne teminatıdır. Bu yüzden meslek odalarının demokratik bir şekilde yapılan seçimlerine gösterilen tahammülsüzlüğe bir son verilmelidir.

'ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ'
"Meslek Odalarının üyelerinden ve toplumdan koparılmasını ve nispi temsil uygulaması ile yönetimlerde kaos yaratılarak etkisizleştirilmesini asla kabul etmeyeceğiz.

"Meslek odalarına yönelik son girişimlerden kaygılıyız. Ancak, Anayasaya, hukukun, insan haklarının ve demokrasinin evrensel normlarına dayanarak, üyelerimizin demokratik iradelerinin ortaya koyduğu güçle, bundan sonra da antidemokratik uygulamalara karşı durmakta kararlıyız."