29 Mart 2024 Cuma

IMF: Son veriler en kötümser tahminlerimizden bile kötü

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, birçok ülkeden gelen son ekonomik verilerin üç hafta önce paylaştıkları kötümser tahminlerden bile daha kötü olduğunu belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonomik görünümün üç hafta önceki son tahmininden bu yana kötüleştiği ve küresel finans piyasalarında daha fazla çalkantı olabileceğini açıkladı. 

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, üç hafta önce yayımladıkları ve küresel ekonomide salgın kaynaklı olarak yüzde 3 küçülme öngördükleri küresel ekonomik görünüm raporundaki tahminleri daha da düşürme sinyali verdi.

Georgieva, ABD ile Çin'i de salgın sonrası toparlanmayı zayıflatacak bir ticaret savaşını yeniden alevlendirmeme konusunda uyardı.

Avrupa Üniversite Enstitüsü tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Georgieva, birçok ülke için gelen son verilerin, IMF'nin zaten kötümser olan tahminlerinin altında olduğuna işaret etti.

TAHMİN YAPMAK BİLE ZORLAŞTI
"Hızlı bir tıbbi çözümün olmadığı durumda bazı ekonomiler için maalesef daha olumsuz senaryoların gerçekleşebileceğini" belirten Georgieva, virüsün ne şekilde davranacağı bilinemediği için tahmin yapmanın zorlaştığına işaret etti.

2020'de küresel ekonomi için yüzde 3'lük küçülme öngören IMF, bu rakamın 1930'lardaki Büyük Buhran sonrasındaki en ağır kriz olduğunu vurgulamıştı.

İŞLER KÖTÜYE GİDEBİLİR, SAĞLIK KRİZİ ÇÖZÜLMÜŞ DEĞİL
IMF'nin Baş ekonomisti Gita Gopinath da, bir internet yayınında gelişen piyasaların dış finansman ihtiyacının büyük bir ihtimalle önceki tahmini 2,5 trilyon dolardan çok daha fazla olacağını belirtti.

Gopinath, fonun 1 trilyon dolarlık mevcut borç verme kaynaklarının tamamına ihtiyaç duyacağını ve ülkelere ne kadar desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyleme konusunda çekingen davranmadığını ifade etti. Gopinath, "Bu krizin yakın bir zamanda kaybolmayacağını biliyoruz. İşler kötüye gidebilir. Sağlık krizi çözülmüş değil" dedi.

IMF'nin 14 Nisan'daki Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel GSYİH'nin bu yıl yüzde 3 düşeceğini belirtilmişti. Bu baz senaryodaki varsayım, pandeminin yılın ikinci yarısında etkisini kaybedeceği ve kontrol altına alınmasına yönelik önlemlerin kademeli olarak azaltılabileceği şeklindeydi. Gopinath bu senaryonun artık çok daha az mümkün olduğunun altını çizdi.