6 Mayıs 2024 Pazartesi

İHD: Sınırdaki mülteci ölümleri durdurulsun

İHD İstanbul Şubesi, Edirne'de donarak yaşamını yitiren 19 mülteciye ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Yunanistan ve Türkiye'nin mülteci karşıtı politikaları nedeniyle cezalandırılmaları gerektiğine vurgu yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Mülteci ve Göç Komisyonu, Yunanistan'ın geri itme saldırısı sonucu Edirne'nin İpsala ilçesinde 2 Şubat günü donarak yaşamını yitiren 19 mülteciyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, toplamda 22 mülteciye ulaşıldığı ve arama çalışmalarının devam ettiği aktarılırken, ülkelerin mülteci haklarını hiçe sayarak uyguladıkları ölüm politikalarına karşı uluslararası insan hakları yasalarının uygulanması ve sorumluların cezalandırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, mülteci geçişlerinin önemli bir çoğunluğunun Edirne'den gerçekleştiği ifade edildi ve 2015'ten yılından bu yana 1 milyona yakın göçmenin Türkiye'den Avrupa'ya geçmek için Edirne güzergahını kullandığı kaydedildi. "Savaşlar, çatışmalar, felaketler, yaşamı tehdit eden ekonomik ve sosyal sorunlar nedeniyle dünya genelinde 83 milyonu aşkın kişinin mülteci olmak zorunda kaldığı bilinmekte, kabaca tarif edilen yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve buna bağlı tutumlar tüm mültecileri tehdit etmektedir" denilen açıklamada, Türkiye'de mülteci hakları konusunda ciddi sorunlar yaşandığı hatırlatıldı, mültecilerin Türkiye'yi yaşanabilir bir ülke olarak görmedikleri belirtildi.

Türkiye'de mültecilerin yüzleştiği ağır koşulların mültecileri farklı ülkelere doğru hareket etmeye mecbur bıraktığı ifade edilen açıklamada, pek çok ülkenin mültecilere sınır kapılarını kapaması, geri itme uygulaması, geri gönderme yasağının ihlal edilmesi ve geri kabul anlaşmalarının mültecileri ölüm tehlikesine ve güvensiz bölgelerden geçmeye ittiği ve insan kaçakçılığına zemin hazırladığı vurgulandı.

Mülteciliği doğuran nedenlerin ortadan kaldırılması ve mültecilere insanca yaşam koşullarının sağlanması talep edilen açıklama şöyle devam etti:
"• Mülteci hukukunun uygulanmasının sağlanmalı, uygulamalar denetlenmeli, aykırılıklar izlenmeli ve önlenmesi için etkin uluslararası mekanizmalar harekete geçirilmelidir.
• AB'nin sınır bekçiliği görevini yüklediği Yunanistan'ın olağanlaştırdığı, mülteci hukukuna aykırı hareket etme ve 'hukuku çiğneyerek mültecileri geri itme' uygulaması ve mültecileri güvensiz yollardan geçişe zorlayan Yunanistan ve onu destekleyen AB ülkelerine yaptırım uygulanmalıdır.
• 2 Şubat'ta yaşanan ve 19 mültecinin donarak ölmeleri ile sonuçlanan olay hakkında Edirne Valiliği tarafından duyurulan soruşturmada olay aydınlatılmalı, Yunanistan'ın yanında Türkiye'nin de olaydaki sorumluluğu göz ardı edilmeden sorumlular tespit edilerek geçerli hukuk işletilmeli, hesap vermeleri sağlanmalıdır."