19 Nisan 2024 Cuma

İHD katledilen gazeteciler için adalet istedi

Ocak ayında katledilen gazetecileri anan İHD İstanbul Şubesi, mücadeelnin süreceğini kaydetti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Ocak ayında katledilen gazeteciler Uğur Mumcu, Onat Kutlar, Metin Göktepe, Hrant Dink, Ruhi Can Tul, Mehmet Topaloğlu ve tüm katledilen gazeteciler için adalet istedi.

Uğur Mumcu'nun 24 Ocak 1993 günü, arabasına konulan bir bombanın patlaması sonucu evinin önünde yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, "Yargısız infazlarla, gözaltında kayıplarla, katliamlarla, suikastlarla hafızamıza yer eden 90'ların karanlığında Uğur Mumcu'nun katledilmesi toplumda büyük bir tepkiye neden olmuş, bu karanlığın pençesindeki insanlar korkularından sıyrılıp seslerini yükseltmiş, sel olup İstanbul'dan Ankara'ya akmıştı. Saldırıda Hizbullah, İBDA-C, Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu isimli örgütlerin adı geçmişti.   Yetkililerin, Mumcu'nun ailesine ve kamuoyuna cinayetin faillerinin yakalanacağı sözünü vermesine ve 6 yıl sonra açılan davada cinayetin örgütsel bağlantılarına ilişkin verilere ulaşılmasına rağmen, bu bağlantılar gizlendi ve cinayet emrini verenler korundu. Olayla ilişkileri ispatlanan ve ceza alan faillerin davası ise 17 yıl sonra bozularak davanın zamanaşımından düşürülmesinin yolu açıldı" denildi. 

Açıklama, şöyle devam etti: "Onat Kutlar; 30 Aralık 1994 akşamı Taksim The Marmara Oteli'nin kafesinde otururken bomba patlaması nedeniyle yaralanmıştı.  Aynı patlamada yaralanan arkeolog Yasemin Cebenoyan olay yerinde Onat Kutlar ise 11 Ocak 1995 günü tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.

Uğur Mumcu'nun öldürülmesinin üzerinden 29, Onat Kutlar'ın öldürülmesinin üzerinden 27, Metin Göktepe'nin öldürülmesinin üzerinden 26, Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 15, Ruhi Can Tul'un öldürülmesinin üzerinden 28, Mehmet Topaloğlu'nun öldürülmesinin üzerinden 24 yıl geçti.

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin verilerine göre 1905-1975 arası 22 gazeteci öldürülürken, bu tarihten günümüze en az 57 gazeteci öldürüldü. Uğur Mumcu'nun katledilmesinden sonra öldürülen gazeteci sayısı 26. Gazetecilerin, yazarların, aydınların karanlığa karşı yürüttükleri mücadeleyi onları katlederek, tutuklayarak, cezalandırarak  bitirmek istiyorlar.

Bugün, Uğur Mumcu'nun ve katledilen gazetecilerin gerçek katilleri cezasız bırakılırken basın özgürlüğüne ve gazetecilere yönelik baskıların artarak devam ediyor olması ve daha dün gazeteci Sedef Kabaş'ın tutuklanması siyasi iktidarın utancıdır. Ülkeyi yönetenleri, bu baskılara derhal son vermeye çağırıyoruz. Katilleri koruyan ve adaletin önünü tıkayan cezasızlık zırhı kaldırılsın

Katledilişinin 28. yılında Uğur Mumcu'yu ve katledilen gazetecileri, aydınları  unutmadık, adalet istiyoruz!"