6 Mayıs 2024 Pazartesi

HTŞ ile ÖSO çeteleri arasında çatışma: En az 97 ölü

Suriye'nin İdlib ve Hama kırsalında Türkiye destekli HTŞ ile ÖSO çeteleri arasında üç gündür devam eden çatışmalarda ölü sayısı 97'ye ulaştı. HTŞ'nin İdlib'in güneyinde 11 köyü ele geçirdiği bildirildi.
Suriye'nin kuzeybatısında Türkiye'nin desteklediği çeteler arasında üç gündür süren çatışmalarda en az 97 kişi hayatını kaybetti. Eski adı El Nusra olan Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) ve ÖSO arasında yaşanan çatışmaların Halep ve İdlib'den sonra Hama kırsalına sıçradığı bildirildi.
 
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre; Çarşamba günü yaşanan çatışmalarda 30'dan fazla çete öldü. HTŞ'nin ilerleyişini sürdürdüğü belirten Gözlemevi, 17 belde ve köyü ele geçirdiğini ifade etti.
 
HTŞ'nin Pazartesi günü Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne (UKC) bağlı Nureddin el Zenki çete grubu tarafından 5 HTŞ üyesinin öldürülmesi ardından karşı saldırıya geçtiği belirtildi.
 
Gözlemevi, HTŞ'nin bu sabah onlarca askeri araçla İdlib'in güneyindeki Tiremle, Keraa, El Feqi, Um Sir ve Şex Mustafa çevresindeki hayvan pazarı, Erneb bölgelerine, yine İdlib kırsalındaki Cebel Şehşebo'nun El Musterihe, Şolin, El Derona, Mezret El Casim ve Ceb Sileman bölgelerine saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu.
 
ANHA'nın bölgedeki kaynaklara dayandırdığı haberine göre; Efrîn'e yönelik işgal saldırılarında yer alan çete gruplarının Tehrîr El-Şam çetelerine karşı Nureddîn El Zenki çetelerine destek verdiğini ifade edildi.
 
Alman haber ajansı dpa'ya konuşan bir UKC çetesi, HTŞ'ye kaybedilen toprakları ele geçirmek için karşı saldırı başlattıklarını, şiddetli çatışmalar nedeniyle grup saflarında "üst seviye alarm" ilan edildiğini bildirdi.
 
2018 yılı Mayıs ayında kurulan ve İdlib çevresindeki çeşitli silahlı çeteleri bünyesinde barındıran UKÇ, ÖSO'nun bileşenleri arasında yer alıyor.
 
Son üç günde UKC'nin İdlib kırsalındaki 11 köyün kontrolünü HTŞ'ye kaybettiğini aktaran Gözlemevi ise çatışmalarda HTŞ tarafında 49, UKC tarafında da 40 çetenin öldüğünü açıkladı. Ayrıca aralarında üç çocuğun bulunduğu sekiz sivil de çatışmalarda hayatını kaybetti.
 
KİM KİME KARŞI SAVAŞIYOR
 
Mezopotamya Ajansı'ndan Nazım Daştan'ın bölgeden geçtiği habere göre: Türkiye tarafından "Ulusal Kurtuluş Cephesi" oluşumu çatısı altında toplatılan Ehrar El Şam, Nureddin Zengi, Feylak El Şam, Ceyş El Nasr, Ceyş İdlib, Birinci Sahil Tümeni, İkinci Sahil Tümeni, Fevc El Evvel, Ceyş El Sani, Ceyş El Nuxbe, Şüheda El İslam Deraya, Fırket El Hurriye, 23. Fırka ile irili ufaklı bir çok grup, HTŞ karşısında ağır darbeler aldı. Çatışmaları başlatanın Milli İstihbarat Teşilatı (MİT) olduğu belirtiliyor.
 
ANLAŞMALAR KAPSAMINDA TÜRKİYE TASFİYE EDİYOR
 
Rusya'nın bilgisi dahilinde gelişen çatışmalarda, Türkiye'nin kendisine İstanbul toplantısında bölge için verilen görevi gerçekleştirmeye çalıştığı ileri sürülüyor. Bu konuda Rusya'nın baskıları olduğu ifade edilirken, bölgede bulunan grupların tasfiye edilmeye çalışıldığı söyleniyor. Grupların tasfiye edilerek, İdlib'in Rusya ve Suriye güçlerine verileceği iddiaları da dillendiriliyor.
 
Türkiye, UKC çatısındaki güçler ile HTŞ'yi zayıflatmak, ya da tek güç olarak HTŞ'yi bırakmak istediği belirtiliyor. Böylelikle ya HTŞ bitecek ve kontroldeki çetelerin tasfiyesi kolaylaşacak, ya da tek güç olarak HTŞ bırakılıp "terör" adı altında Rusya'nın temizlemesine izin verilecek.