17 Mayıs 2024 Cuma

HDP'nin İş ve Aş Buluşmaları ikinci gününde Antalya'da devam etti

İş ve Aş Buluşmaları'nın Antalya ayağının ikinci gününde sera işçileri, müzik emekçileri, galerici, nakliyeci ve hurda esnafı ile seralarda çalışan kadın emekçiler, Antalya Ticaret Sanayi Odası'nın sorunlarını dinleyen HDP heyeti, çözüm için birlikte mücadele edeceklerini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İş ve Aş Bulaşmaları'nın Antalya ayağı ikinci gününde devam ediyor. HDP heyeti sera işçileri, müzik emekçileri, galerici, nakliyeci ve hurdacı esnafı ile seralarda çalışan kadın emekçiler ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın sorunlarını dinledi, çözüm önerilerini aktardı.

'DÜĞÜN SANATÇILARINA SERBEST, SOKAK SANATÇILARINA YASAK'
Yerel sanatçılar, HDP heyetine Antalya da 80 bine yakın müzisyen olduğunu ve birçoğunun pandemide destek alamadığını söyledi. İktidar tarafından hiçe sayıldıklarını, polis baskısına maruz kaldıklarını dile getiren müzisyenler, özellikle sokak müzisyenlerinin ekonomik açıdan çok zor durumda olduğunu belirtti. Müzisyenler, tek beklentilerinin iktidarın üzerilerindeki baskıyı sonlandırması olduğunu ifade ederek, "Uygulamalar arasında tutarsızlıklar var. Düğün sanatçılarına çalışmak serbest iken sokak sanatçılarına yasak" dedi. Müzisyenler, sorunlarının çözümünün dernekleşme olduğunu sözlerine ekledi.

'EKONOMİNİN NASIL OLDUĞUNU GELİP BİZE SORSUNLAR'
HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ve Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu üyesi Serpil Kemalbay, esnaf ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Ekonominin iyiye gittiğinin söylendiğine dikkat çeken esnaflar, "Gerçeklik öyle değil, halktan kopuk yaşıyorlar. Ekonominin nasıl olduğunu gelip bize sorsunlar. Ayakta kalabilmek ailemizi muhtaç etmemek için çabalıyoruz ama bunu dahi sağlamakta zorlanıyoruz" diye konuştu. Esnaflar, işyerlerini açık tutabilmek için personel çıkarmak zorunda kaldıklarını buna rağmen zorlandıklarını söyledi. Türkiye'nin en temel ve köklü sorununun barışı sağlayamamak olduğunu vurgu yapan esnaflar, "Barış sağlandığında ve kaynaklar hakça paylaşıldığında birçok sorun kendiliğinden çözülecek ama iktidarın tercihleri bu yönde değil. Bu da ülkeyi ekonomik olarak yeni çıkmazlara itiyor" dedi.

'YAŞAMAK DAHA DA ZORLU BİR HALE GELİYOR'
HDP Heyeti Antalya'da elektrik alt yapısında çalışan emekçiler ile de buluştu. Emekçiler, maaşlarına yapılan artışın her şeye gelen zamlarla eridiğini ve gün geçtikçe yoksullaştıklarını dile getirdi. Alım gücünün düştüğünü ve yoksullaştığını söyleyen bir emekçi ise şöyle konuştu: "Yüksek kiralar ve faturalardan dolayı bizim için yaşamak git gide daha da zorlu bir hale geliyor. Bizim ekonomimiz tabana, onların ekonomisi tavana doğru gidiyor. Cebimde 10 liram var, benim ekonomim bu."

'VATANDAŞIN ÖDEYECEK DURUMU YOK, FİYAT ARTTIRAMADIK'
Ortalama 150 TL yevmiyeyle çalıştıklarını ifade eden nakliyeciler, "Araç sigortası 1000 TL'den 3 bin 800 TL'ye çıktı, bu şartlar altında geçinmek mümkün değil. Mazot fiyatları artmasına rağmen işlerinin sekteye uğramaması ve vatandaşın ödeyecek durumu olmadığı için fiyat artıramadık" dedi. Nakliyeci esnafı, kredi alarak işlerini yürütmeye çalıştıklarını fakat sadece kredi faizini ödeyebildiklerine vurgu yaptı. Nakliyecilerin dikkat çektiği diğer bir sorunları ise yüksek otoyol ve köprü ücretleri oldu.

'KİMLİĞİMİZİ VE HAKLARIMIZI İSTİYORUZ'
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, ev, sera, tekstil emekçisi kadınlarla buluştu. Emekçi bir kadın, "Eşim inşaat işçisi, iş yoktu pandemide, tenceremiz kaynamadı. Oğlum askerde, harçlık yollayamıyoruz" derken bir diğer emekçi kadın "Pandemi sürecinde hiçbir yardım görmedik. Yardım alan varsa da yandaştır. Patronlar, rantçılar, yandaşlar kazanmaya devam etti, biz daha çok ezildik" ifadelerini kullandı. "Biz kimliğimizi ve haklarımızı istiyoruz" diyen emekçi bir kadın taleplerini şöyle ifade etti: "Barış ve adalet istiyoruz, savaş istemiyoruz, gençlerimiz evinde, işinde olsun, adalet gelsin başka bir şey istemiyoruz. Artık ölmek istemiyoruz."