11 Mayıs 2024 Cumartesi

Hayvan hakları savunucuları atların akıbetini sordu

Hayvan haklarını savunan örgütler, Adalar'da ruam hastalığı nedeniyle karantinaya alınan atların akıbetlerini sordu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile İBB'nin verdiği sözleri tutmasını istedi.

Hayvan hakları savunucuları, İstanbul Adalar'da 20 Aralık'ta ruam salgını nedeniyle karantinaya alınan, karantina süresi dolmasına rağmen adalarda tutulan atların akıbetini sordu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne akıbeti belli olmayan atlara karşı sorumluluklarını hatırlatan hayvan hakları savunucuları, faytonların yasaklanması ve faytonlarda çalıştırılan atların İBB tarafından satın alınması sürecini yakından izlediklerini hatırlattı. 

Açıklamada, "Ağır çalışma, barınma ve yaşam koşulları altında önemli bir kısmı ölümün kıyısına gelen çok sayıda atın İBB tarafından satın alınması ve Büyükada'da toplanması sürecinde atların yaşam hakkının garanti altına alınması ve rehabilitasyon şartlarına kavuşturulması için elimizden gelen tüm çabayı harcadık. Bugün de Büyükada'da tutulan yaklaşık 1200 yetişkin atın ve çok sayıda yeni doğan tayın geleceği hepimizin en önemli gündemlerinden biri olmaya devam ediyor" denildi.

İBB Meclisi'nin hayatta kalan atları, "tarım ve hayvancılığın desteklenmesi" kapsamında "yetiştiricilere, kamu kurum ve kuruluşlarına, yetiştirici birliklerine" bedelsiz verme kararı aldığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu karar kabul edilemez. Atların fayton işkencesinden kurtarılması için mücadele eden bizler, onların daha az görünür ve uzaklarda asla takip ve tahmin edemeyeceğimiz başka sömürü alanlarına gönderilmesini kabul etmiyoruz!"

Adalarda fayton işkencesinden kurtarılan atların çöp, hurda ve taşıma işlerinde "at arabası"nda sömürüsünün devam etmeyeceğinin garantisi olmadığına dikkat çekilen açıklamada, İBB'nin bu kararının açıkça "atlar, adı fayton olsun, atlı araba olsun, başka şey olsun öldürülene kadar sömürülsün" anlamı taşıdığı kaydedildi.

'VERİLEN SÖZLER UNUTULUP HAKLAR YOK SAYILAMAZ'
Bu kararla İBB'nin sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştığına işaret edilerek, daha önce hayvan hakları savunucularına verilen "doğal yaşam koşullarına uygun rehabilitasyon alanlarında ölümlerine kadar korunacakları" sözünün yetkililer tarafından tutulmayacağının göstergesi olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Hayvan hakları savunucularına verilen sözler unutulup, haklar yok sayılamaz!" denildi.

'ATLAR YAŞAMLARININ SONUNA DEK KORUNMALI'
İlk günden beri taleplerinin açık olduğunu kaydeden hayvan hakları savunucuları, şunları ifade etti: "Yıllarca faytonlarda sömürülen atlar doğal yaşam koşullarına uygun rehabilitasyon alanlarına alınmalı ve yaşamlarının sonuna dek korunmalı.

"Buradan hareketle soruyoruz; İBB, hayvan hakları savunucuları ve fayton sömürüsünden kurtarılan atlar için kabul edilemez olan bu meclis kararından vazgeçecek mi? Hayvan hakları savunucularına verdiği sözleri tutacak mı?

"İBB, hayvan hakları savunucularının 2000'li yılların başından bu yana süren fayton karşıtı mücadeledeki talebi olan fayton sömürüsünden kurtarılan atların yaşayacağı rehabilitasyon merkezinin inşasına başlanacak mı?

"Tarım ve Orman Bakanlığı ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü rehabilitasyon alanının inşası için katkı sunacak mı, atların sömürülmeden yaşayacağı rehabilitasyon merkezi için arazi sağlayacak mı?"