2 Mayıs 2024 Perşembe

Halilağa Bakır (Altın) Madeni projesine karşı dava açılıyor

Halkın tüm itirazına rağmen Cengiz Holding'in Bayramiç-Çan ilçelerinde yapmak istediği madene ilişkin "ÇED olumlu" kararı verildi. Bölgedeki köylerin suyunu kurutacak, tarım alanları ve kaynak sularını ağır metallerle zehirleyecek, arkeolojik alanları yok edecek, endemik bitki ve hayvanların yaşamını tehlikeye atacak olan projeye karşı dava açılıyor. 

Kazdağları Ekoloji Plotformu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Halilağa Bakır (Altın) Madeni, "ÇED olumlu" kararına karşı dava açıyor. 

Bayramiç-Çan ilçelerinde Cengiz Holding tarafından gerçekleştirilmek istenen ve onlarca köyü etkileyecek olan Halilağa Bakır (Altın) Madeni Projesi için tüm itirazlara ve halkın tepkilerine rağmen 26 Temmuz 2021 tarihinde "ÇED olumlu" kararı verildi. 

İŞLETMENİN RUHSAT ALANI YAKLAŞIK 5 BİN 166 HEKTAR
Holding, söz konusu projeyi 2019 yılında Kanadalı Liberty Gold'dan 55 milyon Dolar'a devralmıştı. Proje kapsamında bakır ocağı kapasite artışı, cevher zenginleştirme tesisi ve atık depolama tesisi var. Projenin işletme ruhsat alanı yaklaşık 5 bin 166 hektar. 

KÖYLERİN SUYU KURUYACAK
Projenin gerçekleşmesi durumunda bölgedeki köylerin suyu kuruyacak, henüz başlangıç aşamasında ÇED alanı içinde kalan 540 hektar orman, 43 hektar tarım alanı yok olacak. Şimdiden proje için köylülerin tarlaları "kamulaştırma tehdidi ile tebligat gönderilerek" ellerinden alınmaya çalışılıyor. 

ARKEOLOJİK SİT ALANLARINI TEHDİT EDİYOR
ÇED alanı içinde ve hemen yüz metre yakınında arkeolojik sit alanları var. Proje kültürel alanları da tehdit ediyor. 

TARIM ALANLARI VE SU KAYNAKLARI AĞIR METALLERLE KİRLENECEK
Ezine ve Bayramiç tarım alanlarını sulayan BayramiçBarajı, ÇED alanına sadece 13.8 km mesafede. Tüm tarım alanları ve su kaynakları siyanür, sülfirik asit, arsenik ve diğer kimyasallar ve ağır metallerle kirlenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Muratlar ve Hacıbekirler köylerinin içme suyu kaynakları proje alanı içerisinde bulunuyor. Yani köylerin sularına el konulacak. Geçen yıl iklim krizi nedeniyle susuzluk çekilen köylerde su kaynakları Cengiz Holding'e tahsis edilecek; Akıncı Deresi, Bostanlık Deresi, Koca Dere, Asmalı Deresi de projeden olumsuz etkilenecek. 

Proje alanında 5'i endemik 269 bitki türü, 42 memeli hayvan bulunuyor. 

'MADENCİLİK POLİTİKALARINI BOŞA ÇIKARTACAĞIZ'
Konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında, Cengiz Holding'in aynı şekilde Rize İkizdere'de eşsiz ekosistemi ile koruma altına alınması gereken Eşkencidere Vadisi'nde halkın direnişine rağmen taş ocağı projesiyle yıkım yaratmaya devam ettiği hatırlatıldı. Cengiz Holding'in Kazdağları'nın  havasını, suyunu, toprağını zehirleyeceğinin altı çizilen açıklamada, "Alamos Gold'u nasıl durdurduysak Cengiz Holding'e karşı da tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Ülkemizin her yerinde, Artvin Cerattepe'de, İkizdere'de havamızı, suyumuzu, toprağımızı yok eden Cengiz Holding'i Kazdağları'nda durduracağız. İktidarı ve ve sermayenin rant ve talana dayalı madencilik politikalarını boşa çıkartacağız" ifadeleri kullanıldı. 

6 KURUM VE 82 KİŞİDEN ORTAK DAVA
Kazdağları Ekoloji Platformu'nun organizasyonu ile davaya açacak kurumlar şöyle: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale Tabip Odası, İHD Çanakkale Şubesi, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği dışında bölgede yaşayan 82 kişi.