19 Mayıs 2024 Pazar

Gençlik kültürel soykırıma karşı mücadele vermeli

2. Ortadoğu Gençlik Konferansı'na katılan Ermeni, Ezidi ve Rojhilat halklarından gençler konferansın, Ortadoğu gençliğinin birliği bakımından büyük öneme sahip olduğunu vurgularken, bu konferansın Ortadoğu da emperyalist sömürgeci sistemlere karşı gençliğin birleşik mücadele etmesinin önemine dikkat çekildi.
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê kentinde devam eden 2. Ortadoğu Gençlik Konferansı'na Ortdoğu'nun 15 ülkesinden farklı haklardan yüzlerce genç katıldı.
 
Konferansa katılan gençler Ortadoğu'daki gençliğin durumunu ETHA'ya değerlendirdi.
 
Rojhilat Komünist Partisi (Komala) Gençlik yöneticisi Daniya Rihemi, "Bu topraklara gelerek 2. Ortadoğu Gençlik Konferansına katılmaktan mutluyum. Konferansta yürütülen tartışmalarda Ortadoğu'da yaşayan gençliğin halkların mücadelesi açısından büyük bir önemi olduğunu tekrar bizlere gösterdi. Gençliğin birlikte mücadelesi ile emperyalist sömürgeciler tarafından dört parçaya bölünmüş Kürdistan'ın birliği açısından oldukça önemli. Bizler Komala olarak emperyalistlere karşı Ortadoğu halklarının ortak mücadelesini savunuyoruz" diye belirtti.
Gençliğin halkın en büyük dinamiği olduğunu ifade eden Rihami, "Ortadoğu'da gençliğin diktatörlüğe karşı isyanları sürmekte, bugün gerçekleştirilen konferans tam da IŞİD çetelerinin bitirilmesine denk geliyor. Yüz yıllık karanlığı içinde barındıran IŞİD çetelerinin sonunun bu topraklarda veriliyor olması, onlarca şehit vermiş bir coğrafyada gençliği birleşik mücadelesinin tartışıldığı konferansın bu topraklarda yapılıyor olması bizim bakımımızdan oldukça önemli. Bütün halklar ve halkın öncüsü gençler Ortadoğu'da en yakın zamanda birleşik mücadele ile bütün diktatörlerin sonunu getirerek özgürlüklerine sahip çıkmalılar" dedi.
 
Şengal'den konferansa katılan Ezidi Genç kadınlardan Binewş Şengal, katıldığı konferansı başta 73. Fermanda IŞİD tarafından katledilen kadınlara ve kadınların özgürlüğü için ölümsüzleşen şehitlere armağan ettiğini ifade etti. Şehgal, "Ezidi genç kadınlar olarak, bu konferans bizim açımızdan oldukça önemli, Ezidi genç kadınları 73 ferman yaşadılar. Bunun için genç kadınlar örgütlü bir güç ile bu konferansa katılıyor ve Ortadoğu gençliğinin sorunlarını birlikte tartışıyor. Bu konferansa Ezidiler olarak kendi rengimizle katılıyor olmamız mutluluk verici. Birçok farklı inançtan gençler ile birlikte Kobanê'de bu konferansta yerimizi alıyoruz" diyi konuştu.
Şengal, "Burada birçok inançtan gençler yan yana gelerek Ortadoğu'da gençliğin sorunlarına çözümü tartışıyor. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın Demokratik Ulus ve demokratik konfederalizm projesine uygun bir şekilde bu konferansa Ortadoğu'nun bir çok kentinden gençler katılarak yerlerini alıyorlar. Bu bizi oldukça mutlu ediyor. Biz inanıyoruz ki bu konferansda Ortadoğu gençliğinin birleşik mücadelesini büyüten kararlar çıkar" diye belirtti.
 
Ermeni halklarından aynı zamanda Ortadoğu Gençlik Konferansı Hazırlık Komitesinden Eva İsa ise "Bu konferansı önemli kılan  binlerce şehit verilmiş ve IŞİD çetelerini yenilgiye uğrattığımız Kobanê'de yapılıyor olması. Bu konferansta emperyalist ve sömürgeci zihniyetler tarafından yok edilmek istenen gençler kendi sorunlarını ve çözümlerini arıyorlar. Genç kadınlar bin yıllardır kendilerine uygulanan yok sayılmaya karşı bu devrimin kadın devrimi olduğunu ve kadınların birleşik mücadele ile erkek egemenliğini yeneceklerini tartıştığı seminerler gerçekleştirildi" dedi.
 
Ermenistan'ın da Ortadoğu'da bir ülke olduğunu söyleyer İsa, "Ermeni halkları Ortadoğu topraklarında katliamlardan soykırımlardan geçti. Binlerce Ermeni sömürgeciler tarafından katledildi. Kültürleri değiştirildi, dilleri yok edildi, sürgün edildiler. Biz gençlerde kültürel soykırıma maruz kaldık. Yine Ortadoğu'da din adı altında 1915'te katliamdan geçirildik, birçok insanımızın mezarı bile yok. 1915 soykırımında bir buçuk milyon insan katledildi. Bugün bu konferansta Ermeni gençler olarak acı çeken bir halk olarak bu toplantıya katılarak Ortadoğu gençliğinin bölgedeki diktatörlüğe karşı verdiği mücadele deneyimlerini konuşup çözüm önerilerini arayacağız" diye kaydetti.
 
Gençlere çağrı yapan İsa, "Ortadoğu da büyük bir kriz var ve bu krizi ancak gençler aşabilir. Gençler artık topraklarını bırakarak göç etmesinler Avrupa'ya giden gençlerimiz rahatlık peşine düşüyor fakat bilmiyorlar ki taşıdıkları sadece beden ruhları yok oluyor fikirleri kapitalist sistemler tarafından yok ediliyor. Kültürlerini unutuyorlar dillerini unutuyorlar, tarihlerini unutuyorlar. Bütün gençliğe sesleniyorum: Gelin Ortadoğu'ya ve birlikte kendi sorunlarınızın çözümü için mücadele edin" diye belirtti.