28 Mart 2024 Perşembe

Gebze'de annelere uygulanan şiddet Diyarbakır'da kınandı

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Gebze Hapishanesi önünde nöbet eylemini gerçekleştirmek isteyen annelere şiddet uygulayan polislerin işkence suçundan cezalandırılmasını istedi.
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Gebze M Tipi Hapishanesi önünde açlık grevinde olan çocuklarının durumuna dikkat çekmek için nöbet tutmak isteyen kadınlara yönelik gerçekleşen polis saldırısını protesto etti.
 
AZC Plaza önünde gerçekleştirilmek istenen eyleme polisin izin vermemesi üzerine Sanat Sokağı'nda gerçekleştirildi. "Analar yaşama ses oluyor, ellerinizi annelerin üzerinden çekin" pankartı açılan açıklamaya, KESK'e bağlı sendika yöneticileri ve üyeleri katıldı. Açıklamayı Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi Kadın Dönem Sekreteri Zeynep Allak yaptı.
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Leyla Güven'in Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminin 165. gününe girdiğini hatırlatan Allak, 1 Mart'tan bu yana ise söz konusu açlık grevi eyleminin tüm hapishanelere yayıldığını ifade etti.
 
7'si tutsak 8 kişinin ise tecride karşı yaşamına verdiğini söyleyen Allak, açlık grevi eylemcilerinin sağlık durumlarının gün be gün kötüye gittiğini vurguladı. Yasaların uygulanması ve barışın yeniden tesis edilmesi için açlık grevinde olan çocuklarının sesini duyurmak isteyen annelerin hapishaneleri önünde oturduklarını belirten Allak, Gebze Hapishanesi önünde tutsak annelerinin nöbet tuttukları sırada polis tarafından coplu saldırıya maruz bırakıldıkları anları anımsatarak, "Gebze M Tipi Hapishanesi önünde oturmak isteyen barış annelerine, son yılların cezasızlık  politikalarından güç alan güvenlik görevlileri tarafından coplarla dövülerek, itilerek saygısızca, ahlak sınırlarını zorlayan bir şekilde sokak ortasında işkence uygulanmıştır. Hemen bir gün sonra ise Kızıltepe'de aynı manzara yaşanmıştır. Yapılan bu saldırıları kabullenmek mümkün değildir" dedi.
 
Çocuklarının yaşamı için biraraya gelen 70-80 yaşında nöbet tutan annelere yapılan muamelenin insanlık dışı olduğunu belirten Allak, "İşkencenin bu kadar aleni, pervasızca ve hoyratça yapılması kadınların ve annelerin aşağılanması, haklı ve meşru taleplerine karşın maruz kaldıkları durum kabul edilemez. Bu uygulamalar Türkiye'nin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşme hükümlerini hiçe saymaktadır" diye konuştu.
 
Hukuk devleti iddiasında olan hiçbir ülkede böylesi bir saldırının normal karşılanmayacağının altını çizen Allak, hükümete taleplerin yerine getirilmesi çağrısında bulundu. Allak, şiddeti kınayarak, görevlilerin işkence suçundan cezalandırılmasını istedi.