19 Mayıs 2024 Pazar

Gazeteci İsmail Çoban'a 4 yıl 6 ay hapis cezası

OHAL kararnamesi ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban'a 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

OHAL kararnamesi ile kapatılan Kürtçe gazete Azadiya Welat eski Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban hakkında, 2013'te gazetenin 9 sayısında 15 haber ve yazıda "örgüt propagandası" yapıldığı iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Çoban hakkında açılan başka bir davayla bağı olabileceği değerlendirilerek verilen 5 yıllık hapis cezasının İstinaf Mahkemesi tarafından bozulmasıyla yeniden Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Çoban'a "zincirleme örgüt propagandası yapmaktan" 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

GAZETECİLER ALINMADI
Gecikmeli başlayan duruşmaya gazetecilerin alınmaması "yargılamanın aleniyeti" tartışmasını beraberinde getirdi. Duruma tepki gösteren Çoban'ın avukatı Resul Tamur'un "Duruşmalar alenidir niye izin vermiyorsunuz?" diye tepki göstermesi üzerine mahkeme başkanı, salonda oturan kendi koruma polisini işaret ederek, "Avukat Bey, içerde korumam var. Bununla alenilik gerçekleşiyor" dedi. Mahkeme başkanın sözlerine, "Korumanın belinde silah, gazetecinin elinde kalem var. Gazeteci bundan daha mı tehlikeli. Onun için mi duruşmaya almıyorsunuz" yanıtını veren Tamur'un talebiyle durum tutanaklara geçirildi.

CEZA TALEP ETTİ
Durumun tutanaklara geçirilmesiyle başlayan duruşmada, savcının önceki celsede ceza istemiyle verdiği mütalaasını tekrarlayarak, Çoban'ın "zincirleme örgüt propagandası yapmaktan" hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

GAZETECİLİK FAALİYETİ
Başka bir davadan tutuklu bulunduğu hapishaneden SEGBİS üzerinden duruşmaya katılan Çoban, mütalaaya karşı savunmasını Kürtçe yaptı. Kürtçe savunması tercüman aracılığıyla Türkçeye tercüme edilen Çoban, suç olarak gösterilen haber ve yayınların gazetecilik faaliyeti kapsamında yapıldığını, suç olmadığını ifade ederek, beraatını istedi.

'MÜTALAA İADE EDİLMELİ'
Duruşmada aleniyet ilkesinin çiğnendiğini, bunun savunma hakkının kısıtlamasına neden olduğunu ifade eden Çoban'ın avukatı Resul Tamur ise mütalaanın belirsiz oluğunu, hangi haber için ceza istendiğinin belli olmadığına dikkati çekerek, Çoban'ın sorumlu yazı işleri müdürü olmadığı dönemde yayınlanan haberlerden de sorumlu tutulduğunu ifade etti. Tamur, mütalaanın özensiz hazırlandığını dile getirerek, mütalaanın sacılığa iade edilmesini istedi. TMK 7/2 maddesine eklenen bir fıkra ile haber verme amacı içinde kalan yayınların suç sayılamayacağına dair düzenlemeyi hatırlatan Tamur, müvekkilinin gazetecilik faaliyeti, basın ve ifade özgürlüğü koruması altında bu haberleri yayınladığını kaydederek, müvekkilinin beraatını istedi.

Verdiği aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Çoban'a "zincirleme örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi.