28 Mart 2024 Perşembe

Fransa'da 2019 sert geçecek - Savaş Demir

Sarı yelekliler halk ayaklanmasıyla birlikte, emeklilerin, öğrencilerin, öğretmenlerin, inşaat, ulaşım ve bir çok işkolundaki emekçilerin değişik günlerde sokağa çıkarak hak talep etmesinin 2019 yılına sokağın ısınacağının da sinyalini vermektedir. Bu kez Avrupa sokakları sert sınıf mücadelesine ısınmaktadır.
Sarı yelekliler halk ayaklanması henüz devam ederken, Fransa devleti bir taraftan hareketi zayıflatmak için bir adım geri adım atarken, diğer yandan üç adım öne çıkma politikası izleyerek adeta intikam almaktadır.
 
Mecliste oylanan akaryakıt vergisinin iptali yasası onaylanırken, aynı zamanda yeni bir saldırı içinde düğmeye bastı.
 
Çıkarılacak yeni bir yasada, 2019 yılında adalet ve iç güvenliğe kaynak ayırmak amacıyla işçi ve emekçileri sokağa atacak. İç güvenlik, savunma ve adalet bakanlıklarında 4 bin 232 yeni memur alımı yapmak için maliye, eğitim ve çalışma bakanlıklarında 8 bin 396 memurunun işine son verilecek.
 
Militarist bir polis devleti haline dönüşen Fransa, özellikle Sarkozy'den bu yana işçi sınıfı ve emekçilere yönelik saldırıları dur durak bilmiyor. İster sol ister sağ görünümlü hükümetler başa gelsin, hepsinin ortak amacı, sermayenin çıkarlarına uygun yeni saldırı yasalarını devreye sokmak oldu. Son olarak Macron gibi mali sermayenin has temsilcisi, ırkçı bir Cumhurbaşkanı ve ekibiyle bu saldırılarını üst düzeye çıkaran Fransız burjuvazisi, bu kez duvara toslayarak sarı yeleklilerin isyanıyla karşı karşıya kaldı.
 
Geri adım atarak vergi artışını iptal ettirdiğini söylese de parlamentoda yeni bir oturumla saldırılarını sürdüreceğini ilan etti. Ulaşım sektörü, emekliler, eğitim ve sağlık alanında yapılan reform adı altındaki saldırılarla işçi sınıfı ve emekçileri yoksulluğa iten Fransız sermayesi, bu kez 8 bin 396 emekçiyi sokağa atarak işsizler ordusunu büyütüyor.
 
İspanya ve İtalya'nın ardından yüzde 9,3 ile en fazla işsizliğe sahip ülke olan Fransa'da yaklaşık 9 milyon insan yoksulluk sınırının altında. Ve yeni saldırı yasalarıyla bu oran her gün artmaktadır.
 
Tasarruf adı altında önce işten çıkarmalarla başlayan Fransa devleti, eğitim, sağlık alanında kesintiler yaparak savunmaya ve iç güvenliğe aktarmayı planlıyor. Sarı yelekliler halk ayaklanmasının ardından olası yeni ayaklanmaları bastırmak ya da gelişebilecek işçi sınıfı ve emekçilerin hak arama mücadelesini ezmek amacıyla yeni planlar yapan Fransa devleti, söz konusu kaynak olarak da yeni saldırı yasalar devreye sokmak oluyor.
 
Bugüne kadar işçi sınıfı ve ezilenlere yönelik kemer sıkma politikalarını uygulayan Fransa devletinin, 2019 yılında bu saldırılarını sürdürme kararlılığında olduğu yılın son günlerinde aldığı yeni kararlarla ortaya çıkmaktadır.
 
Sarı yelekliler halk ayaklanmasıyla birlikte, emeklilerin, öğrencilerin, öğretmenlerin, inşaat, ulaşım ve bir çok işkolundaki emekçilerin değişik günlerde sokağa çıkarak hak talep etmesinin 2019 yılına sokağın ısınacağının da sinyalini vermektedir. Bu kez Avrupa sokakları sert sınıf mücadelesine ısınmaktadır.
 
Ortadoğu'daki emperyalist işgallerin ekonomik faturasını kendi işçi ve emekçilerine ödetmek isteyen bu barbarları, 2019'un yeni ayaklanmaları karşılaması sürpriz olmayacaktır.