3 Mayıs 2024 Cuma

Federal Alman Meclisi'nin raporu: Türkiye Suriye'de işgalci güç

Federal Meclis Sol Parti grubunun girişimi üzerine ?Bilimsel Hizmetler Dairesi?nin hazırladığı dokuz sayfalık Suriye raporunda, Türkiye?nin bölgedeki askeri gücü için "işgalci" ifadesi kullanıldı.
Federal Meclis Sol Parti grubunun girişimi üzerine “Bilimsel Hizmetler Dairesi”, Suriye raporu hazırladı.
 
Alman Haber Ajansı'nın (dpa) haberine göre raporda, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Afrin ile Azez, el Bab ve Cerablus bölgelerindeki askeri varlığı tam olarak incelendiğinde uluslararası hukuk açısından askeri işgal kriterlerini karşılamaktadır” denildi. Raporda, Türkiye'nin bölgedeki askeri gücü için "işgalci" ifadesi kullanıldı. 
 
Sol Parti meclis Grup Başkan Vekili Sevim Dağdelen, söz konusu bilirkişi raporunun Alman hükümeti için bir uyarı olması gerektiğini belirterek hükümetinin, Türkiye'nin Suriye'deki saldırılarını uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirmekten kaçınmasını eleştirdi. Dağdelen, "Tüm uzman raporları ve Alman Meclisi’nde grubu bulunan bütün partilerin tutumuna rağmen Suriye'nin bazı bölgelerine NATO müttefiki Türkiye tarafından girilmesi ve işgalini hâlâ uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirmemek bir skandaldır” diye belirtti.