25 Nisan 2024 Perşembe

F oturması: 19 Aralık tutsakları teslim alamadı

352. F oturması eyleminde Wernicke-Korsakoff'lu tutsaklar Kemal Gömi, Mehmet Ali Çelebi, Kemal Özelmalı ve Aslıhan Gençay'ın durumu anlatıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla yaptığı F oturmasının 352'sini Galatasaray Meydanı'nın yasaklanması sonucu İHD önünde gerçekleştirdi.
 
Bu hafta 19 Aralık 2000 hapishaneler saldırısının tanıkları ve aynı zamanda halen hapishanelerde yaşam mücadelesi veren Wernicke-Korsakoff'lu tutsaklar Kemal Gömi, Mehmet Ali Çelebi, Kemal Özelmalı ve Aslıhan Gençay'ın durumu anlatıldı.
 
"Wernicke-Korsakoff'lu hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde "Kemal Gömi serbest bırakılsın", "Mehmet Ali Çelebi serbest bırakılsın", "Kemal Özelmalı serbest bırakılsın", "Aslıhan Gençay serbest bırakılsın", "hasta mahpuslar serbest bırakılsın" sloganları atıldı.
 
HAYATA DÖNÜŞ DEĞİL KATLİAM
 
Açıklamayı, İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına Hatice Onaran okudu. Onaran, 'Hayata Dönüş' adı verilen ve Türkiye tarihinde kara bir leke olan 19-22 Aralık katliamın, politik tutsakları diri diri hapishaneye gömme ve hapishaneleri ölüm kamplarına çevirme saldırılarının yıldönümü olduğunu hatırlattı.
 
Onaran, "20 hapishanede eş zamanlı gerçekleştirilen bu saldırılar, kimliksizleştirme ve tecrit politikalarına süresiz açlık grevi ve ölüm orucu eylemleriyle karşılık veren politik mahpusların iradesini teslim alma amacını taşıyordu" dedi.
 
Katliamda 122 tutsağın hayatını kaybettiğini vurgulayan Onaran, "Uzun süreli açlık grevi ve zorla müdahale sonrasında Türkiye genelinde 500'e yakın mahpus hafıza ve denge problemi ile kendini gösteren Wernicke-Korsakoff sendromuna yakalandı. Tespit edebildiğimiz kadarıyla bu hastalığa yakalanarak bedensel bütünlüğünü kaybetmiş 34 mahpus halen hapiste tutulmaktadır" diye konuştu.
 
GÜNLÜK İHTİYAÇLARINI BİLE KARŞILAYAMIYOR
 
47 Yaşındaki Kemal Gömi'nin, müebbet hükümlü tutsak olarak 1992 yılından bu yana hapishanede olduğunu aktaran Onaran, "2000 yılında Kandıra hapishanesinde 270 gün ölüm orucunda kalmıştır. Bunun sonucunda Wernicke-Korsakoff sendromuna yakalanmış ve sinir sistemleri bozularak ağır şizofreni hasta haline gelmiştir. Ziyaretine giden aile üyelerini bile tanıyamayan ve hastaneden 11 kez hapishanede kalamaz raporu alan Kemal Gömi şimdilerde yaşamını Bolu F Tipi Hapishanesi'nde tek kişilik bir hücrede geçirmektedir" dedi.
 
Mehmet Ali Çelebi'nin 1996 yılında yaptığı ölüm orucu eylemi sonrasında Wernicke-Korsakoff sendromuna yakalandığı ve aynı zamanda şizofreni tanısı da konularak tahliye edildiğini aktaran Onaran, Çelebi'nin 2012 yılında Yargıtayın müebbet hapis cezasını onaması sonucu tekrar tutuklandığını belirtti.
 
Günlük yaşamını sürdürmekte zorlanan Çelebi'nin, 20 yaşndan sonrasını hatırlamadığını aktaran Onaran, infazın ertelenmesi için savcılığa dilekçe verilmesine rağmen Çelebi'ye yanıt verilmediğini kaydetti.
 
HAPİSHANEDE OLDUĞUNUN BİLE FARKINDA DEĞİL
 
Onaran, 54 yaşındaki Kemal Özelmalı'nın da 2000 yılında 300 gün sürdürdüğü ölüm orucu sonrasında Wernicke-Korsakoff sendromuna yakalandığını vurgulayarak; "Wernicke-Korsakoff sendromu nedeniyle tek başına kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hapishanede olduğunun bile farkında olmayan Kemal Özelmalı geçtiğimiz aylarda ATK'ya sevk edilmek için 2 aya yakın açlık grevi yapmış, 7 Aralık'ta bilincinin kapanması üzerine hastaneye kaldırılmıştı. Hapishanede kalamaz raporu olan Özelmalı hastaneden çıkarılarak, yeniden Adana Kürkçüler F Tipi Hapishanesi'ne getirildi" dedi.
 
Onaran, Wernicke-Korsakoff sendromunun yanı sıra hareket etmede ve nefes almada zorluk yaşayan Kemal Özelmalı'nın son süreçte açlık grevine girdiğini bile hatırlamadığını söyledi.
 
44 Yaşındaki Aslıhan Gençay'ın ise, 2000 Yılında Uşak Hapishanesi'nde 240 gün ölüm orucunda kaldığını, sonrasında Wernicke-Korsakoff sendromuna yakalandığını belirten Onaran; 2001 yılında cezasının 6 ay ertelenmesi sonucu tahliye edildiğini hatırlattı.
 
PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARI ARTMIŞ DURUMDA
 
Onaran, Nisan 2016 tarihinde yargıtayda ki davasının sonuçlanmasının ardından tekrar tutuklanan Aslıhan Gençay'ın, Wernicke-Korsakoff sendromu dışında birçok psikolojik rahatsızlığı olduğunu belirtti.
 
19 Aralık saldırısı ve zorla müdehaleler nedeniyle Wernicke- Korsakoff sendromuna yakalanan tutsakların durumlarının endişe verici olduğunu vurgulayan Onaran; Kemal Gömi, Mehmet Ali Çelebi, Kemal Özelmalı, Aslıhan Gençay ve Wernicke-Korsakoff sendromuna yakalanan ağır hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.