20 Mayıs 2024 Pazartesi

ETHA GÜNDEM / 23 MAYIS 2018

-Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), ESP Genel Merkezi’nde seçim beyannamesini açıklayacak. Açıklamaya, SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran ve HDP kadın milletvekili adayları katılacak. (13.00)
 
-HDP, eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin katılımıyla "Kürt sorununa çözüm deklarasyonu"nu partinin Diyarbakır il binasında açıklayacak. Buldan ayrıca Bağlar ilçesinde seçim bürosu açılışına katılacak. (11.00/14.00)
 
-HDP Mardin'in Nusaybin ilçesinde kadın seçim bürosu açacak. (14.00)
 
-Yaşam savunucuları, harfiyat kamyonlarının neden olduğu ölümlere dur demek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapacak. (12.30)
 
-Tutuklu yargılanan kapatılan DİHA muhabiri İdris Sayılğan'ın 4. duruşması Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde,Gazeteci Abdullah Kaya'nın 3. duruşması ise Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (09.00/13.00)
 
-KHK ile kapatılan dihaber muhabiri Erdoğan Alayumat'ın üçüncü duruşması Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (14.00)
 
-TTB Merkez Konseyi, katledilişinin 38. yılında diş hekimi Sevinç Özgüner'i İstanbul Tabip Odası'nda yapacağı etkinlikle anacak. (19.00)
 
OHAL İHRAÇLARINA KARŞI EŞZAMANLI EYLEMLER
-KHK'larla ihraç edilen KESK üyeleri, İstanbul'da Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Kadıköy Altıyol'da oturma eylemine devam ediyor. (15.00)
 
TSK VE ÇETELERİNİN EFRÎN İCRAATLARI: İNSAN KAÇIRMA, MEZARA SALDIRI, TECAVÜZ, GASP
-Efrîn'de bulunan Alevi ve  Êzidîlerin  köyleri askeri karargah olarak kullanılıyor. Êzidî köyleri olan Feqira, Sinka ve Qibare askeri karargaha dönüştürülürken, halkın kendi köylerine girişi yasaklandı.  Mabata ilçesinin köylerinde Alevilerin kullandığı cemevi Sultan Murad Tugayı'nın askeri karargahına dönüştürüldü. 
 
HİLMİ TOY YAZDI: SEÇİM KAPIDA, SEÇMEK İÇİN TEK SEÇENEK
-AKP -MHP "Cumhur İttifakı" olduğu ve bulduğu kadarıyla kendi safında tuttuğu Kürtleri milletvekili listesine almayıp tasfiye etti. Kürt karşıtı bir ittifak olduğu gerçeği bir kez daha tescil edilmiş olmasının yanında Kürtlerden umudunu yitirdiğini resmediyor. Kapı kulu olmak bile yetmiyor bu kez.
 
DİLÇEM ÇINAR YAZDI: ŞİDDET BİR TELEFON KADAR YAKIN DEĞİL, HAYATIMIZIN İÇİNDE
-Akıllı telefonlara indirilebilen KADES'e kimlik numarasını giren kadınların şiddete maruz kaldığında konum bildirmesi üzerine polisin desteğe geleceği belirtiliyor. Bu uygulama tıpkı tecavüze uğrarken çığlık atmayan kadının rızası var gibi, konum göndermeyen kadının da şiddete rızası vardır demek için yapılıyor. Şiddet anında değil elinde telefon polise konum göndermek, polis koruması altında öldürülen kadınlar gerçeği yok sayılıyor.