20 Mayıs 2024 Pazartesi

ESP'den yükselen döviz kuru ile ilgili açıklama

Döviz kurundaki artış ile ilgili açıklama yapan ESP, krizden çıkış için acilen dış borç ödemelerinin durdurulması, mali sermaye varlıklarına el konulması, önemli fabrikaların kamulaştırılması gerektiğini belirtti. ESP, "Neoliberal mülksüzleştirme sürecinin tersine çevrilmesi ancak ve ancak demokratik halk iktidarı ile uygulanmaya başlanabilir ve kesintisiz bir şekilde sosyalizme geçiş ile tamamlanabilir" dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) döviz kurundaki artış ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 
 
AKP'nin doların yükselişi karşısında yaptığı açıklamaları eleştiren ESP, "Krizin sorumlusu 16 yılda ülkeyi emperyalizmin mali-ekonomik sömürgesi yapan, bizleri tekellerin ucuz işgücü deposu haline getiren, herkesi borçlandıran ve üretimi tamamen dışa bağımlı hale getiren burjuva-faşist saray diktatörlüğüdür" dedi.
 
Krizin işsizlik ve enflasyon dolu yükünü emekçilerin ödemeyeceğini belirten ESP, AKP'nin kazanırken emekçilerle paylaşmadığını, kaybederken de emekçileri yanında bulamayacağını ifade etti.
 
KRİZ NİHAİ OLARAK SOSYALİZMLE AŞILIR
 
"Neoliberal mülksüzleştirme sürecinin tersine çevrilmesi ancak ve ancak demokratik halk iktidarı ile uygulanmaya başlanabilir ve kesintisiz bir şekilde sosyalizme geçiş ile tamamlanabilir" diyen ESP, bunun dışındaki tüm çözüm formüllerinin sermaye kârlarını koruma amacında olduğunu belirtti.
 
ESP taleplerini şu şekilde sıraladı:
"-Dış borç ödemeleri durdurulmalı
-Mali sermaye varlıklarına el konulmalı
-Önemli fabrikalar hızla kamulaştırılmalı
-Herkese iş ve temel gıda güvencesi sağlanmalıdır."