20 Nisan 2024 Cumartesi

Erkekler Haziran'da 21 kadını öldürdü

Erkekler, Haziran'da en az 61 kadına şiddet uyguladı, en az üç çocuğu öldürdü. Aralarında oğlan çocukların da olduğu en az 46 çocuğa istismar eden erkekler, en az 13 kadını da taciz etti. Erkekler 93 kadını da seks işçiliğine zorladı.

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Haziran 2020'de en az 21 kadını öldürdü, 7 kadına tecavüz etti. 

31 ÖLÜM 'ŞÜPHELİ' OLARAK YANSIDI
Haziran'da en az 31 kadının ölümü (Burdur, Mardin 5, Mersin, Diyarbakır 2, Ankara 2, Samsun, Bursa, Denizli, Maraş, Adıyaman, Balıkesir 2, Aydın, Zonguldak, Antep, Kayseri, Ağrı, Burdur, Bayburt, Düzce, Nevşehir, Samsun, Urfa, Giresun)  basına şüpheli olarak yansıdı.

Haziran 2020'de Diyarbakır'da bir kadının ölümü basına "faili belirlenmemiş cinayet" olarak yansıdı. Adana'da bir kadın şiddete karşı özsavunma hakkını kullandı.

Erkekler, İstanbul'da bir kadını öldürmeye teşebbüs etti, üç kadını da öldürmekle tehdit etti.

Ayrıca, İstanbul ve Mersin'de LGBTİ+'lara cinsiyetçi saldırılar gerçekleştiren erkekler, en az üç LGBTİ+'yı da yaraladı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aralarında olduğu devlet yöneticileri LGBTİ+'lara yöneik cinsiyetçi, ayrımcı sözler sarf etti, hedef gösterdi.

KADINLARIN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İLLER
Adana (2), Aksaray (1), Ankara (1), Aydın (1), Bursa (1), Denizli (1), Elazığ (2), Giresun (1), İstanbul (4), İzmir (1), Konya (1), Manisa (1), Maraş (1), Ordu (1), Tekirdağ (1), Urfa (1)

Erkeklerin on dört kadını öldürme "bahanesi" basına yansımadı. Erkekler, dört kadını "ayrılmak istediği", bir kadını "aşk", bir kadını "ekonomik sorun", bir kadını da "kızgın" olduğu "bahanesi" ile öldürdü.

Haziran'da 14 kadını kocası/eski kocası, üç kadını babası, bir kadını akrabası, bir kadını komşusu öldürdü. İki kadını öldüren iki erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler on üç kadını ateşli silahlarla, yedi kadını kesici aletle, bir kadını boğarak öldürdü.

ÇOCUK CİNAYETİ
Erkekler Haziran'da üç oğlan çocuğunu öldürdü.  İki çocuğu babası, birini üvey babası öldürdü. Erkekler, iki çocuğu ateşli silahla bir çocuğu da boğarak öldürdü. Giresun'da bir çocuğun ölümü basına "şüpheli" olarak yansıdı.

TECAVÜZ
Haziran'da erkekler en az 7 kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 4'tü. Kadınlardan biri Suriyeli biri de Afgan'dı.

Bir kadına kocası, bir kadına sevgilisi, bir kadına akrabası, bir kadına da komşusu tecavüz etti. Afgan kadına tanıdığı ancak yakınlık derecesi basına yansımayan üç erkek tecavüz etti. 2 kadına da tecavüz eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Erkekler üç kadına evde tecavüz etti, erkeklerin üç kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımazken bir kadına da konteynerde tecavüz etti. 

Erkekler, tecavüz ettikleri Afgan kadının parasını da gasp etmeye çalıştı.

TACİZ
Haziran'da en az 13 kadın tacize uğradı. Bu sayı geçen yıl aynı ay 34'idi.

Kadınlar kendilerini taciz eden 13 erkeği tanımıyordu. Erkekler 9 kadını sözlü ve fiziki olarak, en az 2 kadının bacak fotoğraflarını çekip sosyal medyada yayınlayarak, bir kadına da cinsel organını göstererek, bir kadını da pencereden izleyecek taciz etti.

Erkekler 10 kadını ambulans, hastane, park gibi ev dışı alanlarda, iki kadını ev içinde bir kadını da iş yerinde taciz etti.

ÇOCUK İSTİSMARI
Erkekler, Haziran'da aralarında oğlanların da olduğu en az 46 çocuğa istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ayda bu sayı 35'idi. Erkeklerin istismar ettiği çocuklardan biri Suriye'liydi. En az iki fail daha önce aynı suç nedeniyle tutuklanmıştı.

Bir çocuğu sevgilisi, bir çocuğu annesinin arkadaşı, iki çocuğu üvey babası, iki çocuğu öğretmeni, bir çocuğu "nişanlısı olduğu"nu iddia ettiği erkek, iki çocuğu akrabası istismar etti. Çocukları istismar eden en az 37 failin yakınlık derecesi basına yansımadı. 

Erkekler 11 çocuğu sokak, park gibi ev dışı alanlarda, altı çocuğu işyerinde, dokuz çocuğu evde, üç çocuğu okul ve çevresinde istismar etti. Erkeklerin 17 çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

ŞİDDETLE YARALAMA
Erkekler, Mayıs'ta en az 61 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ayda bu sayı, 72 idi. 

En az 4 kadının sağlık durumu basına "ağır" olarak yansıdı. Erkekler yaraladıkları kadınlardan en az 3'üne sistematik şiddet uyguluyordu. Kadınların biri engelliydi. Erkekler yaraladıkları kadınlardan birine tecavüz etmek de istedi.

En az iki kadın defalarca koruma başvurusu yaptığı halde, başvurusuna dair hiçbir işlem yapılmadığı için erkeklerce yaralandı. Bir vaka da erkeğin "uzaklaştırma" kararına uymadığı görüldü.

En az 47 kadına kocası/sevgilisi, eski kocası/eski sevgilisi, dört kadına baba, abi, oğlu, iki kadına akrabası, bir kadına hastası (danışanı) şiddet uyguladı. Yedi kadın kendisine şiddet uygulayanı tanımıyordu.

Erkeklerin 56 kadına şiddet uygulama "bahanesi" basına yansımadı. Bir kadına "kıskandığı", üç kadını da "ayrılmak istediği" bahanesi ile şiddet uygulayan erkekler, bir kadına da "arazi anlaşmazlığını" bahane edip şiddet uyguladı.

Erkekler, 45 kadını darp ederek, sekiz kadını ateşi silahlarla, yedi kadını bıçakla yaraladı. Erkekler en az bir kadına da dijital şiddet uyguladı.

93 KADIN İŞÇİLİĞİNE ZORLANDI
Haziran'da erkekler, en az 93 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 45 idi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında kız çocukları da vardı. Kadınlardan 26'sı Türkiye vatandaşı değildi. Pasaportları alınarak tehdit edilen kadınlar vardı.