4 Mayıs 2024 Cumartesi

Eğitim Sen, yüz yüze eğitime ilişkin alınacak tedbirleri sıraladı

Yüz yüze eğitimin başlamasına ilişkin yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kurul, okulların açılmasının öncelikle sağlıkla ilgili değerlendirmelere, sonrasında okulların güvenli bir şekilde açılabilmesi için gerekli koşulların sağlanabilmesine bağlı olduğunu kaydetti. 

Eğitim Sen,  yüz yüze eğitime başlanmasına ilişkin Genel Merkez binasında açıklama yaptı. Eğitimdeki sorunları ortaya koymak, sağlıklı ve güvenli bir ortamda tam zamanlı, kesintisiz, yüz yüze eğitim için alınması gereken önlemlerle ilgili raporun paylaşıldığı açıklamada, Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla kurul, çok sayıda sorunun gölgesinde yüz yüze eğitimin başladığını kaydetti. 

'6 MİLYON ÖĞRENCİ ONLİNE EĞİTİM SÜRECİNE DAHİL OLAMADI'
Pandemide okulların kapatıldığını ve bu sürede öğrencilerin öğrenme kaybının arttığını hatırlatan Kurul, "Türkiye'de uygulanan uzaktan öğretme/öğrenme uygulamaları süresince ekonomik sorunlar ve teknik olanakların yokluğu nedeniyle yaklaşık 6 milyon öğrencinin bu sürece tam olarak katılamadığı bilinmektedir. Alınan tedbirlere rağmen öğrenme kaybının çeşitli açılardan dezavantajlı olan öğrencilerin okulların kapanmasının olumsuz sonuçlarından daha çok etkilendiği, okul terki oranının ciddi anlamda yükseldiği görülmüştür. Ayrıca, okulların uzun süreli kapatılmasının aşılama, beslenme, zihinsel sağlık ve sosyal destek gibi okul temelli hizmetlerin aksamasına, yüz yüze iletişimin olmaması nedeniyle öğrencilerde stres ve kaygının artmasına neden olmuştur" dedi.

'GEREKLİ KOŞULLAR SAĞLANABİLİR'
2021/22 eğitim öğretim yılı öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) okulları tam zamanlı yüz yüze açma kararı almasının, okulların çocuk ve gençler açısından olmazsa olmaz örgün eğitim ve yaşam alanları olduğu gerçeğinin geç de olsa anlaşılmış olduğunu gösterdiğini söyleyen Kurul, "Kovid-19 salgını etkisini sürdürürken okulların açılması, belirsizlikleri de beraberinde getirirken, kuşkusuz faydaları kadar riskleri de olan bir karardır. Bu kararın öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin sağlık ve güvenliğini riske atmadan uygulanabilmesi için ciddi ve kapsayıcı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Okulların açılması öncelikle sağlıkla ilgili değerlendirmelere, sonrasında okulların güvenli bir şekilde açılabilmesi için gerekli koşulların sağlanabilmesine bağlıdır" ifadelerini kulandı.

'SÜREÇ SAĞLIKLI YÜRÜTÜLMELİ'
MEB'in almış olduğu yüz yüze eğitim kararının doğru olmakla birlikte, okulların açılması sürecinde gerekli hazırlıkların yapılmadığına dikkat çeken Kurul, şöyle devam etti: "Okuldan okula değişen hijyen ve sosyal mesafe koşullarının sağlanması gerekmektedir. Her bir okulun ortak kullanım alanlarının, özellikle sınıfların ve tuvaletlerin temizlik ve hijyen koşulları, okul ve şube bazında öğrenci sayısı, öğrenciler arasındaki fiziksel mesafeyi korumak için yeterli alan olup olmadığı, okul servislerinin durumu, öğretmenlerin aşı durumu vb gibi gelişmeler, eğitim-öğretimin sağlıklı koşullarda gerçekleştirilebilmesi açısından son derece önemlidir. En az bunun kadar önemli olan bir diğer nokta ise okulların açılmasıyla öğrencileri, öğretmenleri, eğitim personellerini, velileri ve toplumu hangi şartlarda bir eğitim öğretim sürecinin beklediğidir. Okulların bütçesi ve fiziki altyapısı, yüz yüze eğitimin sağlıklı yapılabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Okulların öğrenci sayısı, sınıf mevcutları, yerleşim yerinin nüfus yoğunluğu, fiziki altyapının yeterliliği gibi pek çok faktör okulların açılması sonrasındaki sürecin sağlıklı yürütülmesi açısından önemlidir.

Sınıfların geniş olduğu ve sıralar arası mesafelerin ayarlanabildiği okullar ile kalabalık sınıf mevcudu olan ve ödenek (bütçe) sorunu yaşayan okulları aynı değerlendirmek mümkün değildir. Okulların açılması kararının Kovid-19 ile mücadele için alınan sağlık tedbirleri ile uyumlu olması ve öğrencilerin, eğitim emekçilerinin ve ailelerin sağlığını korumak için tüm tedbirlerin alınabilme ve uygulanabilmesi için gerekli hazırlıkları yapılması önceliklidir."