9 Mayıs 2024 Perşembe

Eğitim-Sen: MEB sorumluluklarını hatırlasın

Pandemi sürecinde yüz yüze eğitimin açılması ile birlikte okullarda yaşanan sağlık sorunları ve artan vaka sayılarına ilişkin Eğitim-Sen, MEB sorumluluklarını hatırlatıp bir an önce tedbirlerin alınması yönünde çağrıda bulundu.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Sağlıklı ve güvenli bir eğitim için Milli Eğitim Bakanlığına çağrıda bulundu. Yüz yüze eğitimin pandemi sürecinde riske atılmasına ilişkin yapılan açıklamada salgın sürecinde öğrencilerin sağlıklı ve güven içinde tüm tedbirlerin alınması için ısrarcı olduklarını belirtildi.

Eğitime harcanan bütçenin eğitim sisteminin, öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin ciddi sorunlar yaşadığı en temel ihtiyaçların görmezden gelindiği, sadece zorunlu harcamaların dikkate alınarak hazırlandığı bütçeler olduğuna dikkat çeken Eğitim-Sen, "Yıllardır eğitime ayrılan kaynak sadece rakamsal olarak artmakta, doğrudan eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlar açısından bütçelerde gerçek anlamda bir artış yapılmamaktadır" ifadelerinde bulunuldu.

Pandemi sürecinde yaşanan teknik ve altyapı sorunları ile eğitime ek bütçe ayrılmasını istediklerini vurgulayan Eğitim-Sen, "MEB, yıllardır kadrolu yardımcı personel alımı yapmamakta ve ihtiyaçlar İŞKUR üzerinden geçici görevlendirmelerle geçiştirilmektedir. Yüz yüze eğitimde bir ay geçmiş olmasına rağmen okullarımızın büyük çoğunluğunda yardımcı hizmet personeli ihtiyacı halen giderilmemiştir. Tüm okullarda temizlik görevlisi yardımcı personel hemen göreve başlamalıdır. Kamu hizmetlerinin sürekliliği, düzenliliği ve halka daha nitelikli olarak sunulması için eğitimde her türlü güvencesiz istihdam uygulamasından derhal vazgeçilmeli, herkese kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır" dedi.

Ders sürelerinin otuz dakikaya düşürülmesi gerektiğini söyleyen Eğitim-Sen, "Yüz yüze eğitim için alınacak tedbirleri sadece maske ve hijyen malzemesi olarak görmekte ve diğer bütün tedbirlerin alınmasını sürekli ertelemektedir. Ek derslik ve ihtiyacın tamamı kadar öğretmen ataması yapmayarak seyreltilmiş sınıf uygulamasını da başaramamıştır. Bu durumda kalabalık sınıflarda öğrenci ve öğretmenin 40 dakika boyunca maskeli bir şekilde ders işlemesi sağlıksız bir ortam yaratmakta ve riski arttırmaktadır. Ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesi talebi hem eğitim emekçileri hem de velilerimiz tarafından yoğunca dile getirilmektedir. MEB'i bu konuda da bir an önce düzenleme yapmaya ve ders sürelerini 30 dakikaya indirmeye çağırıyoruz" dedi.

Havanlandırma sistemlerinin hayata geçirilmesini de talep eden Eğitim sen, okullarda pencere sistemlerininde düzgün bir havalandırmaya uygun olmadığını belirterek sağlıklı ve güvenli bir eğitim için mücadele edeceklerini duyurdu.