17 Mayıs 2024 Cuma

Durmuş: Yıllarca ormanları suçlulardan koruduk, şimdi devletten koruyoruz

Patara'dan kum çalınması ve görevlinin açığa alınma sürecini RS FM'e anlatan Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, "Yıllarca ormanları suçlulardan koruduk, ama bugün ne yazık ki vatandaş devletten koruyor. 1 yılda kesilmesi gereken orman varlığının neredeyse 3 katı 5 ayda kesildi" dedi.

RS FM'den Ali Çağatay'la Seyir Hali programında konuşan Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş Antalya'da bulunan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki kumlaın çalınması ve suç zaptı tutmak isteyen görevlinin açığa alınma sürecini anlattı.

Durmuş "Burada geçen yıl bir kum hırsızlığı başlatıldı. Özellikle kumul çalışması yapılan alanda yüzeydeki örtü temizlenip açılarak altındaki kum dağları taşındı. Kumu da seralarda balçık toprakla karıştırarak tarım ve drenaj için kullandılar, geçirgen olması nedeniyle" ifadelerini kullandı.

Durmuş "Koruma görevini yürüten orman muhafaza memurlarımızın, kendi görevlerini yaparken Anayasa ve yasalardan güç alır. Birçok kanunda değişiklik olur ama Orman Kanunu'nun temelinde değişiklik olmaz. Aslında vatandaşların da gördükleri suçu, tutanak tutup savcılara iletme hakkı vardır. Memur düzenlemiş olduğu suç zaptı iptal edilemez. Kesinlikle savcılığa iletilmek durumundadır. Tahsis edilen zaptı, hiç kimsenin bozma yetkisi yoktur" dedi. 

SUÇ ZAPTI TUTMAK İSTEYEN MEMUR GÖREVDEN ALINDI
Memurların suç zaptını düzenlerken, ilçe yöneticisinin gelip 'zaptı tutmayın' dediğni söyleyen Durmuş, "Görevli arkadaşlarımız da zaptı tutmadan önce işletme şeflerini arıyorlar. O da 'benden emir almadan tutmayın' diyor. Bunun üzerine kuşkulanıyorlar, işletme müdürünü arıyorlar, 'şefiniz ne diyorsa onu yapın' cevabını alıyorlar. Daha sonra bize ulaştılar, Kaş Savcısını aradım. Görevliler savcının yanına gitti, talimatı verdi. Zaptı tutarken yine müdahale etti o vatandaş, görevlileri işiyle tehdit ettiler. Daha sonra 'tutmayın bölge müdürü gelecek' denilince görevli arkadaş da 'kusura bakmayın, Sayın Cumhurbaşkanımız da gelse tutacağım' dedi. Ses kaydı da mevcut. Hemen olayın olduğu gece arkadaşımızın tayini çıktı, sürgün edildi. 15 gün önce de kendisine lojman tayin edilmişti" diye belirtti.

'YILLARCA ORMANLARI SUÇLULARDAN KORUDUK, ŞİMDİ DEVLETTEN KORUDU'
Durmuş, "Daha sonra bu ilçe yöneticileri 'Sayın Cumhurbaşkanımız da gelse tutacağım' cümlesini cumhurbaşkanına hakaret diye kaymakama bildiriyor. Kaymakan açığa alıyor. Ben 43 yıllık ormancıyım. Yıllarca ormanları suçlulardan koruduk, ama bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki vatandaş devletten koruyor" diye konuştu.

"Türkiye'de ormanlar vahşice yok ediliyor" diyen Durmuş "Amaç dışı kullanıma açılıyor, maden şirketlerine, özel şirketlere. Ormandaki odun üretimi, ağaçların kesilmesi planlamayla yapılırdı. Türkiye'nin 2021 yılında teknik heyetlerin oluşturduğu planlarda toplam 11 milyon metreküp ağaç kesilmesi planlanırken, daha 5. ay yeni çıktı, 30 milyon metreküp alanda kesildi. Daha da '50 milyon metreküp keseceğiz' diyorlar. Patara'daki olay belki ayrıntı. Hepimiz biliriz, kapitalist sistem 2 alanı sömürerek varlığını sürdürür; emek ve doğal varlıklar. Bu sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada bu şekilde yürütülüyor" diye kaydetti.