16 Mayıs 2024 Perşembe

Dünya Sağlık Örgütü Rojava halklarını yok sayıyor

Dünya Sağlık Örgütü, salgın döneminde siyasi kararlarla Kuzey ve Doğu Suriye'ye yardım göndermiyor. Virüsle kısıtlı imkanlarıyla mücadele eden Özerk Yönetim Sağlık Bakanlığı, DSÖ'nün tutumunu değiştirmesi için harekete geçme ve dayanışma çağrısı yaptı.

Koronavirüs salgını devam ederken, salgına karşı tedbirlerdeki yetersizlikler ölümleri artırdı. Sağlık hizmetlerine ulaşamayanlar, salgından en çok etkilenenler oldu. Aşıdan faydalanma ve dağıtımdaki eşitsizlikler de tepkilere neden oldu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) salgın dönemindeki çalışmaları eleştiri konusu olmuştu. Ülkelere gönderilen aşı miktarlarında da adaletsiz bir tablo ortaya çıktı. Aşı üretilebilen ülkeler ile bu imkana sahip olmayan ülkelerde, sınıfsal çelişkiler de eşitsizliği derinleştirdi.

5 MİLYON NÜFUSLU KUZEY SURİYE'YE 645 AŞI
Dünya Sağlık Örgütü, son bir yıllık dönemde Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik herhangi bir yardım da bulunmadı. İç savaş nedeniyle parçalı durumdaki Suriye'ye 203 bin doz aşı gönderildi. Aşılar Şam hükümetine teslim edildi. Bu sayıya İdlip ve Cerablus-El Bab hattındaki çete grupları da dahil edildi.

5 milyondan fazla nüfusu bulunan Kuzey ve Doğu Suriye'ye ise şimdiye kadar sadece ve sadece 645 doz aşı gönderildi. Aşı miktarı, Dünya Sağlık Örgütü'nün siyasi kararlarla faaliyet yürüttüğünü gözler önüne serdi. Örgütün salgınla mücadele konusundaki tutumunu da sorgulattı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, kısıtlı imkanlarla salgınla mücadele etmeye ve süreci yönetmeye çalıştı. Salgının yayılması belli oranda kontrol altına alınabildi. Halkın tedavi olanaklarına ulaşması ve toplumun bilinçlendirilmesine ilişkin çalışmalar bunda özel bir rol oynadı.

Bu dönemde özel klinikler açılırken, kent ve beldelerde dezenfekte çalışmaları da yapıldı. Sınır kapılarının kapatılması ve belirli aralıklarla sokağa çıkma yasağı uygulanması, salgının yayılmasını engelledi. Sağlık kurumlarındaki teknik yetersizlikler ise salgınla mücadeleyi zorlaştırdı.

HESEN: REJİM AŞILARA EL KOYDU
Sağlık Bakanlığı Eşbaşkan Yardımcısı Berivan Hesen, salgın süreci ve aşı konusundaki eşitsizlikleri ETHA'ya değerlendirdi. Aşı dağıtımı konusunda Dünya Sağlık Örgütü ve Şam Hükümetini eleştiren Hesen, "Koronavirüs gerçekten son süreçte çok azaldı. Genel sokağa çıkma yasağı konulmuştu, bununla birlikte, vaka sayısı azalmaya başladı" diye konuştu.

Rojava kentlerinde ilaç ve tedavi cihazları konusunda yetersizlikler olduğunu dil getiren Hesen, "Özerk yönetim kendi olanaklarıyla halka yardım ediyor. Uzun bir süre virüsün önü kapatıldı. Son süreçte de biraz zorlanıyoruz" diye belirtti.

Özerk Yönetim statüsünün resmi olarak tanınmamasının zorluklara neden olduğunu kaydeden Hesen şunları kaydetti: "Aşıyı Özerk Yönetim'e direk teslim etselerdi böyle olmazdı. Doğrudan rejime teslim ettiler. Rejim aşılara el koydu. Suriye devleti çok sayıda aşı kendine ayırdı, bize az gönderdi. Çünkü Özerk Yönetim'i resmi olarak tanımıyor. Onlar hala buraya tekrar dönüp yönetici olacaklarını düşünüyorlar."

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Koronavirüs salgınına karşı sağlık hizmeti yardımı yapılmadığını dile getiren Hesen, Dünya Sağlık Örgütü'nün devletler gibi Kuzey ve Doğu Suriye'yi görmezden geldiğini vurguladı. DSÖ'ye uluslararası baskı kurulması gerektiğini söyleyen Hesen, başta Kürt halkı olmak üzere bölge ve dünya halklarına Rojava devrimi için harekete geçme ve dayanışma çağrısı yaptı.