26 Nisan 2024 Cuma

DSG Sözcüsü Bali: Kendi alternatifimizi yaratacağız

ABD'nin Kuzey ve Doğu Suriye'den çekilme kararını ETHA'ya değerlendiren DSG Sözcüsü Mustafa Bali, "Bizim alternatifimiz ve imkânlarımız çok, biz bu alternatifleri değerlendireceğiz. Bunun içerisinde Rusya, İran, Suriye rejimi olabilir. ABD'nin esiri değiliz" diye belirtti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırı tehditlerinin ardından bölgedeki dengeler oldukça değişmiş durumda. Beyaz Saray'ın dün yaptığı Kuzey ve Doğu Suriye'den çekilme kararının ardından ABD içerisinde Pentagon başta olmak üzere geri çekilmeye karşı çıkan birçok ses yükseldi. Koalisyon içerisinde yer alan İngiltere ve Fransa çekilme kararını eleştirerek bu süreçte Kuzey ve Doğu Suriye'den çekilmenin IŞİD çetelerine hizmet edeceğini belirttiler.
 
Trump'ın yaptığı geri çekilme açıklamasının hemen ardından gözlerin çevrildiği Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Sözcüsü Mustafa Bali ETHA'ya değerlendirmede bulundu.
 
Beyaz Saray'ın aldığı geri çekilme kararını kendilerini şaşırttığını ifade eden DSG Sözcüsü Mustafa Bali, "Bu karar daha önce yaptığımız anlaşmaların ve planlamaların tersine gerçekleşti. Bu geri çekilme kararı kabul edilemez. Alınan bu kararın bölgede çetelere büyük avantaj sağlayacak. Alınan karar ve açıklamalar özellikle de IŞİD ile mücadele de çetelerin elini güçlendirecektir" diye belirtti.
 
Çetelerin halen Deyr ez Zor'da varlıklarını sürdürdüklerini Kuzey ve Doğu Suriye içerisinde IŞİD'e bağlı uyuyan hücrelerin bulunduğunu ifade eden Bali, "Şuana kadar IŞİD'in sonu gelmemekle birlikte bölge halkı olarak oldukça önemli ve hassas bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte koalisyon savaşçılarımıza daha fazla destek sunmalı ve IŞİD çetelerine karşı savaşan savaşçılarımıza tüm yönleri ile yardımcı olunmalı" diye kaydetti.
 
'ALTERNATİFLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ'
 
Bali, "DSG ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin çetelere karşı sürdürdüğü mücadele meşrudur. Bu her ne olursa olsun böyle devam edecektir. Bizim alternatifimiz ve imkânlarımız çok, biz bu alternatifleri değerlendireceğiz. Kuzey ve Doğu Suriye halkları olarak çaresiz değiliz. Halkımız ile birlikte alternatifler yaratıyoruz. Bunun içerisinde Rusya'da olabilir, İran'da olabilir, Suriye rejimi de olabilir. Kısacası imkânsız ve ABD'nin esiri değiliz" diye belirtti.