18 Mayıs 2024 Cumartesi

DSG Sözcüsü Bali 'IŞİD ile anlaşma' iddialarını yalanladı

DSG Basın Sözcüsü Mustafa Bali, kimi yayın organlarında çıkan 'IŞİD ile anlaşma yapıldı' iddialarını yalanladı, IŞİD'e karşı operasyonun devam ettiğini vurguladı.
Cizre'nin Fırtınası Hamlesi'nin Terörü Bitirme aşamasında DSG savaşçılarının Baxoz'da bulunan IŞİD çetelerinin son alanlarına yönelik operasyonu devam ediyor. Operasyon boyunca IŞİD çetelerinin alıkoyarak kalkan olarak kullandığı binlerce sivil, çetelerden kurtarıldı ve kurtarılmaya da devam ediyor.
 
DSG Basın Sözcüsü Mustafa Bali, kimi yayın organlarında Baxoz'dan çıkarılan IŞİD çetelerinin serbest bırakıldığı yönündeki iddialara ilişkin, Deyr ez Zor'daki en ileri cephede ANHA'nın sorularını yanıtladı.
 
IŞİD çetelerinin son alanlarına yönelik operasyonun devam ettiğinin altını çizen Bali, operasyonda sivillerin can güvenliği için yöntemler izlendiğini de söyledi.
 
DSG'nin özel ekipleri tarafından 2 bin, 3 bin dolayında sivilin kurtarıldığını ve güvenli bölgelere ulaştırıldığını kaydeden Bali, "Edindiğimiz bilgilere göre çetelerin çembere alındığı alanda binlerce sivil ve çete ailesi var" dedi.
 
Bali, Cizre'nin Fırtınası Hamlesi'nin başladığı günden bu yana DSG'nin özel ekiplerinin, güvenlik koridoru oluşturarak sivilleri kurtarma görevi yürüttüğünü söyledi ve şöyle dedi: "Baxoz'un kurtarıldığını ilan ettikten sonra özel ekiplerimizin hangi yol ve yöntemlerle sivilleri kurtardığını açıklayacağız. Çetelerin yanında bulunan sivillerin kurtuluşu için şimdilik bunu söyleyemeyiz."
 
IŞİD çetelerinin önünde teslim olmak ya da yok olmaktan başka yol olmadığını vurgulayan Bali, "Yakın bir zamanda Baxoz kurtarılacak ve IŞİD çetelerinin coğrafi olarak yenilecek" diye vurguladı.
 
Mustafa Bali, ortaya çıkan kimi haberlerde DSG savaşçılarının IŞİD çetelerini alandan çıkarttıktan sonra serbest bıraktığı iddialarına ise şu yanıtı verdi: "DSG savaşçıları, kimseyi serbest bırakmak için görevli değildir. DSG'nin görevi söz konusu kişileri yakalayıp Kuzey Suriye'deki güvenlik kurumlarına teslim etmektir. Bu kurumlar onlar hakkında gerekli tedbir ve kararları alır. Suriye halkına yönelik öldürme suçu işleyenler serbest bırakılmıyor. Çetelerin işgal ettiği alanlarda yaşayan ve çalışan kimi kişiler var. Bu kişiler hakkında da Demokratik Özerk Yönetim'e bağlı ilgili kurumlar gerekli tedbirleri alıyor."
 
Bali, son zamanlarda tutuklanan çetelerin sayısının yüzlere ulaştığını da sözlerine ekledi.
 
Dün kimi basın kuruluşları, DSG savaşçılarının IŞİD çeteleriyle anlaşma yaptığını, IŞİD çetelerinin DSG savaşçılarına teslim olduğu ve bölgenin tamamen boşaltıldığı şeklinde yalan haberler yaymışlardı.
 
DSG Basın Sözcüsü Mustafa Bali, 200'e yakın yabancı gazetecinin bölgede sivillerin nasıl kurtarıldığını ve hamleyi takip ettiklerini aktararak konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "IŞİD çeteleriyle herhangi bir görüşmemiz olmadı ve olmayacaktır. Onlar terörist bir grup. Bu tür iddiaları ortaya atanlar gerçekleri çarpıtmak ve kendi çıkarlarına göre haber yaymak isteyen çevrelerdir."