26 Nisan 2024 Cuma

Dr. Karl-Renner Basın Ödülü tutsak gazeteci Zirngast'e verildi

Dr. Karl-Renner Basın Ödülü töreninde konuşan ajansımız ETHA'nın çevirmeni Meşale Tolu, gazetecilere yönelik baskılara karşı tek yolun dayanışma olduğunu belirtti.
Avusturya'nın basın alanında ön büyük ödülü olarak bilinen "Dr. Karl-Renner Basın Ödülleri" dün akşam düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. 
 
Bu yıl ki dayanışma ödülü Türkiye’de tutuklanan gazeteci Max Zirngast'e verildi. Ödülü Max’ın annesi Barbara Zirngast, Meşale Tolu’nun elinden aldı.
 
Geçen yıl ajansımız ETHA'nın çevirmeni Meşale Tolu ile gazeteci Deniz Yücel dayanışma ödülüne layık görülmüştü. 
 
Törene ilgi büyük olurken, açılışta Deniz Yücel ve Meşale Tolu selamlandı.
 
Avusturya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fred Turnheim, gazetecilerin yaşadığı baskılara dikkat çekti, dayanışmanın önemine vurgu yaptı. En çok hapsedilen gazetecinin Türkiye'de bulunduğunu belirten Turnheim, gazetecilerin yanı sıra, siyasetçilerin, aydınların, yazarların, hekimlerin, akademisyenlerin de tutuklandığını hatırlattı. Tutuklanan gazetecilerden birinin Max Zirngast olduğuna dikkat çeken Turnheim, Avusturya hükümeki ve Dışişleri Bakanlığı'nı sorun karşısındaki tutumundan dolayı eleştirdi. 
 
SPÖ’lü Viyana Belediye Başkanı’nın temsilcisi Jörg Neumayer konuşmasında basın özgürlüğünün önemine vurgu yaparken, AB ve diğer ülkelerde yaşanan olumsuzluklara dikkat çekti, Avusturya’da da gazetecilik adına olumsuz gelişmelerin yaşandığını söyledi.
 
 
Farklı kategorilerde ödüllerin verilmesinin ardından, geçtiğimiz yıl dayanışma ödülünü alan ajansımız ETHA'nın çevirmeni gazeteci Meşale Tolu konuşma yaptı. 
 
Tolu, "Ben özgürüm bu nedenle elbette mutluyum ancak hapisteki onlarca gazeteceyi düşününce bu buruk bir sevinç" dedi. ETHA çalışanları Adil Demirci ve İsminaz Temel, JİNHA muhabiri Zehra Doğan’ın hala haksız yere hapiste tutulduğunu belirtirken, gazetecilerin özgürlüğü için tek seçeneğin dayanışmayı büyütmek olduğunu söyledi.
 
Baskının olduğu yerde direnişin hak olduğunu belirten Tolu, adil ve güzel günler göreceğine dair umudunun hala büyük olduğunu ifade etti. Tolu, "Max’ın bir sonraki ödül töreninde özgürlüğüne kavuşarak aramızda olmasını diliyorum" diyerek ödülü Barbara Zirngast’a verdi.
 
 
Ödülü alan Barbara Zirngast ise dayanışma için herkese teşekkür etti, "Max gazetecilik faaliyetlerinden dolayı hapiste. En kısa zamanda serbest kalmasını diliyonrum" dedi. 
 
Max Zirngast’ın ödül törenini selamlayan ses kaydının dinletilmesi salonda büyük coşkuyla karşılandı.
 
Basılı yayın alanında Nina Kreuzinger, televizyon alanında Kim Kadlee ve Max Nicholls, internet haberciliği alanında Yvonne Widler, araştırmacı gazetecilik alanında Judith Hecht, Nicolaus Jilch, Emanuel Liedl ödüle layık görüldü. "Yaşam boyu" ödülünün sahibi ise Kurt Langbein oldu.