23 Nisan 2024 Salı

DİSK Kadın Komisyonu: İstanbul Sözleşmesi yaşatır

DİSK Kadın Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi için "Halk istiyorsa kaldırın" açıklaması yapan Erdoğan'a yanıt verdi: "Kadınlar halktır, yaşamak haktır. İstanbul Sözleşmesi yaşatır." DİSK'li kadınlar, toplumun tüm kesimlerini kadınların yükselttiği sesi büyütmeye çağırdı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu, iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek istemesine ilişkin açıklama yaptı. 

Açıklamada, 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzalandığı için İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ve Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin iktidar tarafından ortadan kaldırılmak istendiği belirtildi.

'KADINLARI BEKLEYEN BÜYÜK BİR TEHLİKEYE İŞARET EDİYOR'
İstanbul Sözleşmesi'nin her alanda kadına yönelik şiddetin önlenmesi için etkin bir uluslararası sözleşme olduğu kaydedilerek, iktidar ve bazı çevrelerin "Türk aile yapısına zarar verdiği" gerekçesiyle hedefe alınmasının, bütün kadınları bekleyen büyük bir tehlikeye işaret ettiği vurgulandı. 

"Hangi kültür, eğitim, gelir düzeyi ve statüye sahip olursa olsun kadına yönelik erkek şiddeti, tüm kadınları ve kız çocuklarını tehdit eden, en yaygın insan hakkı ihlalleri içinde yer alıyor" diyen DİSK Kadın Komisyonu, bu nedenle İstanbul Sözleşmesi'nin kadına yönelik şiddet konusunda, kadınların elindeki en önemli araçlardan olduğunu ifade etti. 

Kadınların itirazlarına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "halk istiyorsa kaldırın" dediği hatırlatılarak, bunun toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleşmesine ve kadına yönelik şiddetin artmasına neden olacağı belirtildi. 

'KADINLAR VE KIZ ÇOCUKLARI HALKIN YARISIDIR'
Açıklamada, şunlar söylendi: "Biz kadınlar ve kız çocukları halkın yarısını teşkil ediyoruz. Biz kadınlar şantajla sürdürülen evlilikler istemediğimiz gibi kız çocuklarımızın şiddet ortamında büyümesini erkek çocuklarımızın şiddet aracılığıyla sosyalleşmesini istemiyoruz.

"DİSK Kadın Komisyonu olarak İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasını değil aksine kadına yönelik fiziksel ve cinsel, psikolojik her türlü şiddetin kaynağı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı daha etkin önlemler alınmasını, İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı Yasa'nın uygulanmasını talep ediyoruz.

"Kadın cinayetleri ve şüpheli ölümleri durdurmak için İstanbul Sözleşmesi uygulanması gereken bir sözleşmedir. Kadınları ve kız çocuklarını koruma altına almak amacıyla yazılmış bir sözleşmeden vazgeçmek, şiddeti onaylamak anlamına gelir. Yaşamak haktır, İstanbul Sözleşmesi, kadınları ve kız çocuklarını yaşatır!"

'KADINLARIN YÜKSELTTİĞİ SESİ BÜYÜTÜN'
DİSK Kadın Komisyonu; sendikaları, meslek örgütlerin ve demokratik kitle örgütlerini kadınların yükselttiği sesi büyütmeye, başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere hakları koruyan ve geliştiren her türlü yasaya sahip çıkmaya çağırdı.