24 Nisan 2024 Çarşamba

Derya Ramadan: Kürt Ulusal Kongresi halkın örgütlü mücadelesi için fırsat

KNK Rojava Yöneticisi Derya Ramadan, Kürt halkının çok önemli ve hassas bir süreçten geçtiğini belirterek, ?Bütün partiler hassas davranmalıdır. Ulusal kongrenin önümüzdeki günlerde toplanması çok önemlidir? dedi.
Kürt Ulusal Kongresi  (KNK) Rojava yönetimi gerçekleştirdiği toplantının ardından Rojava’daki siyasi partileri ziyaret etti. Kürt ulusal kongresinin örgütlenmesi için görüşmeler yapan KNK, bağımsız kişilerle de görüşmeler gerçekleştirdi.
 
Görüşmelerde ENKS dışındaki tüm parti ve bireyler, kongrenin toplanması için çaba harcayacaklarını belirtti.
 
Ulusal kongrenin gerçekleştirilmesi için kurulan komitenin içerisinde yer alan KNK Rojava yürütme Kurulu Üyesi Derya Ramadan yürüttükleri çalışmayı ETHA’ya değerlendirdi.
 
Kürt halkına yönelik savaşın tırmandırıldığına dikkat çeken Ramadan, “Türk devleti ve onunun cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürt halkına yönelik tehditlerinden vazgeçmiyor. İçerisinden geçtiğimiz böylesi hassas süreçte Kürt halkının örgütlü mücadelesi bakımından bir fırsat yakalandı. Kürt halkının ulusal birliğinin inşası açısından oldukça önemli uzun yıllar belki de bu şansı yakalayamayacağız” diye belirtti. 
 
Ramadan, sürecin ihtiyaçlarının bazı Kürt örgütleri tarafından anlaşılamadığını söyledi ve ekledi: “Bazı dönemlerde bizi ziyarete gelen kurum temsilcileri Kürt halkının düşmanlarının bölgede fazla olduğunu  söylüyorlardı. Kürt halkına yönelik dört parça Kürdistan’da sömürgeciler düşmanlığımızı yapıyor. Maalesef bundan daha kötü bir durum var. Kimi kendine ‘Kürt hareketiyim’ diyen çevreler önemli gelişmelerin yaşandığı bu süreçte Kürt halkının kazanımlarını yok sayıyor. Kürt halkı tek bir sesle hakkını istemek zorundadır. Suriye’nin çözümünde Kürt halkının haklarının korunması için ulusal birlik oldukça öneme sahip.”
 
Derya Ramadan, KNK olarak kongre için yaptıkları çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: “Rojava’da bulunan Kürdistan partilerini bir araya getirerek ulusal kongrenin gerçekleştirilmesi için hazırlık komitesi oluşturduk. Bu komite Kürtlerin oy birliğini sağlayarak kongrenin gerçekleşmesini örgütleyecek. KNK’ye bağlı partiler ile Ocak ayında bir araya gelerek çeşitli bağımsız şahsiyetler ile birlikte toplantılarımızı yaptık. Bağımsız şahsiyetlerle her taraftan 5 kişi ile birlikte siyasi partileri gezerek onları ulusal kongrenin toplanması için adım atmaya davet ettik. Biz kongre veya konferans toplamak için partileri bir araya getirerek yeni bir sürece adım atmayı amaçlıyoruz.”
 
ENKS GÖRÜŞMELERE KATILMAYACAĞINI SÖYLEDİ
 
İlk olarak Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) çizgisindeki partiler ile görüştüklerini söyleyen Ramadan, “Bu görüşmelerde Efrin işgalinde yer alan itilaf partilerle de görüştük. Bunu yaparken başta şehit ailelerimizden özür diledik. İçerisinden geçtiğimiz hassas sürecin farkında olarak böylesi bir süreçte tüm Kürt partilerini bir araya getirmek için önümüze hedef koyduk. Bu hedef doğrultusunda ayrım koymadan bütün Kürt hareketleri ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz” dedi. 
 
KNK Rojava yönetiminden Derya Ramadan, ENKS’ye bağlı partiler ile yapılan görüşmelere ilişkin şunları söyledi: “Komite olarak ENKS’ye bağlı partilerin konferansa katılmaları için bağımsız şahsiyet Mihemed İsmail’i görüşme yapmak için gönderdik. Komite adına görüşmeye giden arkadaşımıza meşruluğumuzu tanımadıklarını, komitede yer almayacaklarını ve kongre çalışmalarına katılmayacaklarını ifade ettiler. Sonuçta, ENKS komitede yer almayı ve kongre çalışmalarına katılmayı red etti. Sonrasında bir grup Güney Kürdistan’a giderek Mesut Barzani ile bir görüşme gerçekleştirdi. Buradan da herhangi bir sonuç çıkmadı.”
 
Derya Ramadan, Rojava devriminin kazanımlarını savunmakla yükümlü olduklarını belirtti, “Biz bütün Kürt hareketlerini bir araya getirmeye, aynı masa etrafında Kürt ulusal sorunu ekseninde bir araya getirmeye çalışıyoruz. Elbette farklı sorunları olabilir ama bunları da masada tartışmayı öneriyoruz” dedi. 
 
“KÜRT HALKININ KAZANIMLARI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”
 
Kürt ulusal kongresinin gerçekleştirilmesi için siyasi partilerle görüşmelerin yanı sıra halk toplantıları da gerçekleştireceklerini belirten Derya Ramadan, “Son sözü halkın iradesi verecektir” diye konuştu. 
 
“Kimi partiler sadece kendi çıkarlarına göre hareket ederek, bu kongrede yer almazlarsa halkın kazanımlarının kaybetmelerine vesile olurlar” diyen Derya Ramadan, şunları söyledi: “Bu durumu tarih asla affetmez. Böylesi içerisinden geçtiğimiz süreçte bütün partiler, bireyler hassas davranmalıdırlar. Önümüzdeki günlerde bu kongre gerçekleştirilmelidir. Çünkü bu kongrenin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Kürt halkı olarak birliğimizi oluşturarak, ulusal bir topluluk olarak hareket etmeliyiz.”