4 Mayıs 2024 Cumartesi

DEDAŞ-jandarma işbirliğinde çiftçilerin elektriği kesildi

Nusaybin'e bağlı Günebakan köyüne 20 milyon liranın üzerinde elektrik borcu çıkaran DEDAŞ, çiftçilerin elektriklerini kesti. Elektriklerin kesilmesinin ardından köy camisine DEDAŞ'ın talimatıyla jandarma yerleştirildi.

Çiftçilere yüksek miktarda elektrik faturaları çıkarak elektrikleri kesen Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Günebakan köyünde sulama kuyularına ait trafoların elektriklerini kesti. Elektrik kesintileri, çiftçilerin yaptıkları başvuru ardından hakimliğin verdiği ihtiyati tedbir kararına rağmen borçlar gerekçe gösterilerek yapıldı. 4 bin dönüm tarım arazisi olan Günebakan köyünde, çiftçilere 600 bin TL ile 2 milyon TL arasında elektrik faturaları çıkarıldı. DEDAŞ'ın faturaları ile köydeki çiftçiler toplam 20 milyon TL borçlandırıldı.

DEDAŞ'ın talimatıyla köyün camisi ve taziye evine jandarma yerleştirilerek, çiftçilerin kuyularına ait trafolara elektrik vererek mısırı sulamasının önünü geçilmek isteniyor.

JANDARMA SİVİL ARAÇ KULLANIYOR
3 gündür gece ve gündüz köy camisi ve taziye evinde kalan jandarma ve korucular, sırasıyla hem nöbet tutuyor hem de köylüye ait tarım arazilerinin içinde bulunan trafoları kontrol etmek amacıyla devriye geziyor. Askeri araçların aksine sivil okul servislerini kullanan jandarmanın araçların plakalarını kapatması da dikkat çekiyor.

'ARAZİMİZİ BİLE SATSAK FATURALARI ÖDEYEMEYİZ'
Karakola dönüştürülmesi nedeniyle camiyi kullanamayan köylülerden Erdal Kut Mezopotamya Ajansı'na konuştu. Kut, kendilerine 2 milyonluk faturalar kesildiğini söyledi. Halka zulüm yapıldığını dile getiren Kut, "Camimizi de işgal etmişler, zorla içinde kalıyorlar" dedi. Sorunun çözülmesini istediklerini belirten Kut, tarlalara büyük emek verdiklerini ancak şu an kurumaya mahkum edildiğini söyledi. Başka gelirleri olmadığını vurgulayan Kut, ilaçlama yaptıklarını, sulama zamanı geldiğinde DEDAŞ'ın elektriklerini kestiğini belirterek, arazilerini satmaları durumunda bile faturaları ödeyemeyeceklerine dikkat çekti. Kut, "Türkiye'yi soyan ve satanların peşine düşsünler. Damat 128 milyar dolar yedi. Onun peşine düşsünler" diye konuştu.

DEDAŞ VE JANDARMA MAHKEME KARARINI TANIMIYOR
Köyde sulamacı olarak çalışan Kendal Şehmuz, elektrik kesintileriyle insanlara zulüm yapıldığını belirterek, "Elektriği versinler ki sulama yapabilelim. Üç gün elektrik verilmez ve sulama yapamazsak bu mısırın hepsi kuruyacak" dedi.

Köylülerden Edhem Kut da, DEDAŞ'ın kendisine 2 milyonluk borç çıkardığını ifade ederek, elektriği bağlamamaları için caminin jandarma tarafından işgal edilerek karakol haline getirilmesine tepki gösterdi. Başka geçim kaynakları olmadığını dile getiren Kut, "Türkiye'de kimsenin bir işi yok, sadece iktidar yiyor. Türkiye'yi soyup, soğana çevirmişler. Jandarma burada caminin içinde kalıyor. Biz camiye de gidemiyoruz. Çiftçiye destek bu mudur? Mahkeme kararım var. Onu gösteriyorum 'beni ilgilendirmez' diyor" şeklinde konuştu.

KÖYLÜLER DIŞARI ÇIKAMIYOR
Senar Kut ise, camideki jandarma ve korucular nedeniyle köy halkının evinden çıkamadığını belirterek, jandarmanın köyü terk etmesini istedi.

Sultan Kut da tarım dışında başka bir işleri olmadığını belirterek, mazot, gübre, ilaç, kuyu ve tohum masraflarının yüksek olduğunu vurguladı. Kut, "Elektriği kestikleri zaman biz nereye gideceğiz. Bize bir yer göstersinler gidelim, ekmeğimizi orada yiyelim" diye tepkisini dile getirdi.