5 Mayıs 2024 Pazar

Çepni: TCDD milyonlarca lira zarara uğratılıyor

Hukuk Müşavirlikleri Yönetmeliği değiştirilerek dışarıdan 12 avukatla sözleşme imzalayan TCDD'nin, milyarlarca lira zarara uğratıldığı iddialarını Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu na yöneten HDP'li Çepni, "Kurum dışından 12 avukat ile sözleşme imzalanmasının gerekçesi nedir? Bu sözleşmenin hukuk müşavirliği birimini işlevsizleştirdiği iddiası konusunda açıklamanız olacak mıdır?" diye sordu.

Son yıllarda, TCDD'ye liyakatsız atamalar yapıldığına ve izlenen yanlış politikalar sonucu kurumun zarara uğratıldığına yönelik iddiaların Sayıştay Raporlarında yer aldığını belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "İSKİ 1. Hukuk Müşaviri olarak görev yapan Ercan Atasever, 2020 Haziran-Temmuz aylarında TCDD Genel Müdürlüğü'ne avukat unvanıyla atanmış ve TCDD 1. Hukuk Müşavirliği görevine getirilmiştir. Atasever göreve geldikten sonra, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirlikleri Yönetmeliğini değiştirilerek, TCDD Hukuk biriminin çalışma usullerinde esaslı değişiklikler yapmış ve böylelikle Bölge Hukuk Müşavirliklerini işlevsiz hale getirmiştir" dedi.

AVUKAT TCDD'DEN 2 KEZ AYNI PARAYI ALIYOR
Konuyu meclis gündemine taşıyan Çepni, 4 Mayıs 2021 tarihinde TCDD'nin dava ve icra dosyalarının takibi için kurum dışından 12 avukatla sözleşme imzaladığı, Türkiye genelinde en çok kamulaştırma yapan kurumların başında TCDD geldiğini ve davaların çoğunun kamulaştırma davaları olduğunu belirtti.

Kamulaştırma davalarıyla ilgili sözleşmenin 5. Maddedesinde öncelikle, acele el koyma davası sebebiyle sözleşmeli avukata ne kadar para ödeneceğini noktasına dikkat çeken Çepni, "Sözleşmeye göre acele el koyma davasına bakan sözleşmeli avukata 'Bilirkişi raporunda belirlenen bedel kıymet takdir raporundaki bedelden yüzde 20'ye kadar arttıysa kamulaştırılan alan kaç m2 ise o m2 başına vergiler hariç net olarak 15 TL ödenmektedir. Bilirkişi raporuyla kıymet takdir raporu arasındaki fark %20 ile %50 arasındaysa m2 başına 10 TL, yüzde 50'den fazlaysa da m2 başına 8 TL ödenmektedir. Sözleşmenin 5. Maddesinin devamında bu sefer de kamulaştırma davası nedeniyle sözleşmeli avukata ne kadar ödeneceği düzenlenmektedir. Burada da acele el koyma davasıyla birebir aynı şekilde m2 başına vergiler hariç 8 TL, 10 TL ya da 15 TL ödeneceği söylenmektedir. Yani sözleşmeli avukat aynı taşınmaz için bir acele el koymadan bir de kamulaştırma davasından olmak üzere 2 kez en az aynı parayı TCDD'den almaktadır" bilgisini verdi.

TCDD MİLYONLARCA LİRA ZARARA UĞRATILIYOR
TCDD'nin Ankara-Sivas, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-İzmir Hızlı tren projeleri, ayrıca bunlar dışında da bir sürü kamulaştırma projelerini anımsatan Çepni, "Buna göre milyonlarca metrekare söz konusu olup bunu 8 TL-10 TL-15 TL ile çarptığınızda bu avukatlara yüz milyonlarca TL ödenerek kurumu zarara uğratıp avukatlara servet kazandırmak söz konusudur. TCDD'de görev yapan bir kadrolu avukat 2021 yılı için aylık ortalama 6.500 TL net aylık, yıllık 30 bin TL net vekâlet ücreti almaktadır. Ancak bu 30 bin TL TCDD‘nin ya da devletin bütçesinden çıkmamakta, TCDD'nin kazandığı davalardan karşı taraftan aldığı vekâlet ücretlerinden oluşmaktadır. Bu vekâlet ücretlerinden avukatlara dağıtıldıktan sonra artan kısmı ise hazineye gelir kaydedilmektedir. Yeniden düzenlenen TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirlikleri Yönetmeliğine göre ise; sözleşmeye göre, avukatlar TCDD'den dosya başına milyonlarca lira isteyebilmektedir. Bu durum, TCDD'nin uğrayacağı zararın ve sözleşmeli avukatların kazanacağı paranın büyüklüğünü ortaya koymaktadır. Ayrıca, sözleşmeler eski Hukuk Müşavirlikleri Yönetmeliği yürürlükteyken imzalandığı için şekil açısından hukuka aykırılık da teşkil etmektedir. TCDD'nin, şimdiye kadarki tüm dava ve icra dosyalarının kadrolu avukatları eliyle yeterli ve sorunsuz bir şekilde yürütüldüğü, kadrolu avukatların yetmemesi halinde KPSS ile yeni avukat alımı yapma imkânı var iken, ilgili yönetmelik değiştirilmesi ile dışardan sözleşmeli avukatlarla anlaşılması, kamuoyunda TCDD'de var olan zararı büyüteceği ve AKP'ye yakın isimlerin milyonlarca liralık haksız kazanç sağlayacağı iddialarını oluşturmuştur" bilgisini paylaştı.

İDDİALAR DOĞRU MU?
HDP'li Çepni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na, "TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirlikleri Yönetmeliği'nin değiştirilmesinin ve kurum dışından 12 avukat ile sözleşme imzalanmasının gerekçesi nedir? Bu sözleşmenin hukuk müşavirliği birimini işlevsizleştirdiği iddiası konusunda açıklamanız olacak mıdır?" diye sordu.

Çepni şu sorularına da yanıt istedi:

🔹Sözleşme imzalanan avukatların AKP'den yönetici ve milletvekili aday adayı olduğu iddiası doğru mudur?
🔹Sözleşme imzalanan avukatlar ne şekilde belirlenmiştir? Avukatlar ile sözleşme hangi usule göre imzalanmıştır? Bu konuda Kamu İhale Mevzuatı hizmet alımı hükümleri uygulanmış mıdır?
🔹Sözleşmeler eski Hukuk Müşavirlikleri Yönetmeliği yürürlükteyken imzalandığı için şekil açısından hukuka aykırı olduğu da söylenmektedir. Bakanlığınızın hukuksuz uygulamayı durdurmak için girişimi olacak mıdır?
🔹TCDD'nin Ankara-Sivas, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-İzmir hattındaki hızlı tren projeleri de göz önüne alınarak, sözleşme imzalanan avukatların kamulaştırma davaları sayesinde servet sahibi olacakları iddia edilmektedir. Son aylarda avukatlara 3500-4000 civarı dava ve icra dosyası devredildiği iddiası doğru mudur? Avukatlara yapılacak ödemeleri Bakanlığınız şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklayacak mıdır?
🔹TCDD bünyesinde kaç kadrolu avukat görev yapmaktadır? Eğer avukat açığı var ise KPSS ile alım yapılacak mıdır?
🔹Son 5 yılda kaç kamulaştırma davası kazanılmıştır ve bu davalar sonucunda hazineye ne kadar gelir elde edilmiştir? Sözleşmeli avukatların ortalama kaç davaya bakacağı öngörülmektedir? Bu durumda kamu zararı ne kadar olacaktır?
🔹TCDD'nin 2020 yılındaki zararı bir önceki yıla göre yüzde 51 artarak 3 milyar 866 milyon 423 bin TL olduğu, her yıl artan oranda zarar açıklayan TCDD'nin sadece son üç yıllık zararının ise 8 milyar 971 milyon 281 bin TL'ye ulaştığı haberleri basında yer almıştır. Sözleşmeli avukatlara verilecek ücretler zarara neden olmayacak mıdır? Bakanlığınızın kamu zararına neden olan politikalardan vazgeçmek için çalışmaları olacak mıdır?