24 Nisan 2024 Çarşamba

Beyaz Saray'dan açıklama: Suriye'den çekilmeye başladık

ABD Başkanı Trump'ın "Suriye'de IŞİD'i yendik, Trump başkanlığı döneminde orada bulunmamızın tek nedeni oydu" açıklamasının ardından Beyaz Saray'dan da Suriye'deki Amerikan askerlerinin çekildiği yönünde açıklama geldi. Söz konusu açıklamaların, Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna yönelik işgal saldırısını başlatacağı açıklamasıyla aynı zamana gelmesi, "ABD ile Türkiye arasında anlaşmaya mı varıldı?" şeklinde soruyu gündeme getirdi.
İngiliz haber ajansı Reuters ve ABD'li Wall Street Journal gazetesine konuşan Amerikalı yetkililerin, ABD'nin kuzey Suriye'deki askerlerini çekmeye hazırlandığını söylemesinin ardından, ABD Başkanı Donald Trump "Suriye'de IŞİD'i yendik, Trump başkanlığı döneminde orada bulunmamızın tek nedeni oydu" dedi.
 
Trump, bu açıklamayı resmi twitter hesabından yaptı.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump'ın Twitter paylaşımından bir süre sonra bir açıklama yayınlayarak askerlerin Suriye'den çekilmeye başladığını duyurdu:
 
Sanders'in açıklaması şöyle:
 
"Beş yıl önce, IŞİD, Ortadoğu'da çok güçlü ve tehlikeli bir güçtü. Şimdi ise ABD, bu bölgesel halifeliği yendi. Suriye'de IŞİD'e karşı kazanılan bu zaferler, Uluslararası Koalisyon'un ve yürüttüğü kampanyanın sona erdiği anlamına gelmiyor. Bu kampanyanın bir sonraki aşamasına geçiş için ABD birliklerinin eve dönüşünü başlattık . ABD ve müttefikleri gerektiğinde ABD'nin çıkarlarını korumak için her seviyede yeniden harekete geçmeye hazırdır. Radikal İslamcı teröristlerin toprak ele geçirmesi, fonlanması, desteklenmesi ve herhangi bir şekilde sınırlarımızı ihlâl etmesine karşı birlikte çalışmaya devam edeceğiz."
 
Reuters'ın haberine göre, Kuzey ve Doğu Suriye'de bulunan tüm ABD'li askeri birliklerin çekilmesi planlanıyor.
 
CNN de, Pentagon'daki bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, "tamamen çekilme" planının üzerinde çalışılmaya başladığını, kararın ABD Başkanı Donald Trump tarafından alındığını söyledi.
 
Erdoğan, 12 Aralık'ta yaptığı bir açıklamada, "Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içerisinde başlayacağımızı ifade ettik, ediyoruz. Hedefimiz asla Amerikan askerleri değildir, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarıdır" demişti.
 
Amerikan yönetiminin açıklamalarının, Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna yönelik işgal saldırısını başlatacağı açıklamasıyla aynı zamana gelmesi, "ABD ile Türkiye arasında anlaşmaya mı varıldı?" şeklinde soruyu gündeme getirdi.