21 Mayıs 2024 Salı

Beyaz Nöbet’te 6. gün: Bu, hem emek hem de toplumsal sağlık mücadelesidir

Beyaz Nöbet’i 6. gününde İzmir, Balıkesir ve Mardin tabip odalarından hekimler devraldı. Demokratik kitle örgütleriyle yapılan görüşmelerde, Beyaz Yürüyüş’ten Beyaz Forum’a, 15 Aralık G(ö)REV’inden Beyaz Nöbet’e uzanan ve 8 Şubat’taki Beyaz G(ö)REV ile sürecek olan toplumsal sağlık mücadelesinin aynı zamanda sağlık alanında bir yeniden inşa mücadelesi olduğunun altı çizildi.

Hekimlerin ekonomik ve özlük haklarında düzenleme içeren yasa tasarısının geri çekilmesine ve bir ayı aşkın süredir Meclis gündemine gelmemesine karşı 4 Şubat’a kadar devam edecek Beyaz Nöbet, 6. gününü tamamladı.

Beyaz Nöbet’i altıncı gününde İzmir, Balıkesir ve Mardin tabip odalarından hekimler devraldı. Ankara ve Muğla tabip odalarından hekimler de nöbette yer almayı sürdürdü. Beyaz Nöbet’e gün içerisinde Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Mülkiyeliler Birliği, Anadolu Güçbirliği Konfederasyonu ve Mobbing ile Mücadele Derneği yöneticileri ziyaretlerde bulundu. “Emek Bizim, Söz Bizim” eylem sürecinin toplumdaki umutsuzluğu tedavi edici bir rol üstlendiğinin dile getirildiği ziyaretlerde, emek ve demokrasi mücadelesini kazanana kadar omuz omuza durma mesajı verildi. Demokratik kitle örgütleriyle ziyaretler kapsamında Ankara’da olan İsviçre Sosyal Demokrat Partisi milletvekilleri Jon Pult ve Mustafa Akıncı ile yöneticileri Fabian Molina ve Sandro Liniger de Beyaz Nöbet'i ziyaret ederek TTB ve hekimler ile dayanışma içinde olduklarını iletti. CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da Beyaz Nöbet’i ziyaret ederek sağlık çalışanlarının haklarını TBMM’de savunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Beyaz Nöbet, “Söz Akademinin” oturumu ile devam etti. Oturuma tıp fakültesi öğretim üyeliğinden üniversite rektörlüğüne, TTB yöneticiliğinden Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu yönetimine, Toplum ve Hekim editörlüğünden insan hakları mücadelesi özneliğine geniş bir yelpazede mücadelenin içinde yer alan akademisyen hekimler katıldı. 

Akademinin 12 Eylül askeri darbesi ve Yükseköğretim Kurulu’nun kurulması ile büyük darbe aldığının hatırlatıldığı oturumda, Türkiye’nin yönetilemez hale geldiği bu günlerde de akademinin büyük bir tahribat yaşadığı belirtildi. Özellikle tıp eğitiminin büyük bir piyasalaştırma ve niteliksizleştirme saldırısı altında olduğu vurgulanan oturumda, özgür bilim ve özerk üniversite mücadelesi için yapılması gerekenler sıralandı. Oturuma katılan bir tıp öğrencisinin “Tıp eğitimindeki mevcut niteliksizlik pandemi döneminde daha da derinleşti. Kaynaklar düzgün dağıtılmadı, uzaktan eğitimin yarattığı eksiklikler giderilmedi, tıp öğrencileri muhatap alınmadı. Mezun olmama 6 ay var, henüz bir doğum görmedim. Tıp eğitiminde durum içler acısı” sözleri ise dikkat çekti.

Oturumda Beyaz Yürüyüş’ten Beyaz Forum’a, 15 Aralık G(ö)REV’inden Beyaz Nöbet’e uzanan ve 8 Şubat’taki Beyaz G(ö)REV ile sürecek olan toplumsal sağlık mücadelesinin aynı zamanda sağlık alanında bir yeniden inşa mücadelesi olduğunun altı çizildi. TTB çatısı altında ve en birleştirici yöntemlerle örgütlü mücadelenin sürdürülmesi gerektiği vurgulanarak oturum sonlandırıldı.