26 Nisan 2024 Cuma

Belçika polisinin öldürdüğü Mawda için adalet: Ailesinin oturum talebi kabul edilsin

Belçika polisinin öldürdüğü 2 yaşındaki Mawda için eylem yapıldı. Eylemde, Mawda'nın ailesinin oturum talebinin kabul edilmesi istendi. Belçika'da bir araya gelen yüzlerce kişi, geçtiğimiz Mayıs ayında polis tarafından öldürülen 2 yaşındaki Mawda'nın ailesinin oturum talebinin karşılanması için eylem yaptı. Eylemde, Mawda için adalet istendi.
 
Belçika'da 19 Mayıs günü polis tarafından öldürülen Mawda davasında henüz bir ilerleme yok. Mawda'nın ailesinin de oturum talebi kabul edilmedi.
 
Belçikalı antifaşist örgütler, ailenen oturum davasının görüleceği adliye binasının bulunduğu Poelaert Meydanı'nda eylem yaptı. Yüzlerce kişi, aileye oturum verilmesini ve sosyal yardım bağlanmasını istedi.
 
 "Mawda içi adalet" yazılı pankart açıldığı eylemde, İçişleri Bakanlığı'na gönderilmek üzere "Yeni yıl hediyesi olarak Mawda'nın ailesine oturum izni verin" yazılı kartlar imzalandı. 
 
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Belçika ve Brüksel Halkevi üyeleri de katıldı. SKB ve Halkevi üyeleri, AvEG-Kon'un "Irkçılığa hayır, dayanışmaya evet" başlıklı bildirilerini dağıttı. 
 
Mahkeme 18 Ocak gününe ertelendi. Avukatlar, mahkemenin istediği oturum başvurusu belgelerini hazırlayacak.
 
NE OLMUŞTU?
 
3 Mayıs 2018 tarihinde polis Namur kenti yakınlarında E-42 karayolunda bir minibüse, "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle ateş açtı.
 
O sırada minibüste 26 yetişkin ve 4 çocuk bulunuyordu.
 
Ateş sırasında 2 yaşındaki Mawda yaşamını yitirmişti. 
 
İçişleri Bakanı Jambon, olayla polisin kusurunun olmadığını öne sürmüştü.