3 Mayıs 2024 Cuma

Batman'da kaybedilen Keremoğlu ailesinin mücadelesi aktarıldı

JİTEM'in haraç alamayınca kaçırdığı ve gözaltından bırakmak için de ailesinden fidye istediği Kadir Keremoğlu'nun hikayesinin paylaşıldığı Batman'daki eylemde, 2015 yılında iç hukuk yollarının tamamen kapandığı ve ailenin davayı AİHM'e taşıdığı kaydedildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi'nin çağrısıyla Gülistan Caddesindeki İnsan Hakları Anıtı önünde 14 Nisan 1995 tarihinde Van'da gözaltında kaybedilen Kadir Keremoğlu'nun akıbeti soruldu. "Kayıplar belli failler nerede" pankartının açıldığı eylemde, kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. 

'JİTEM AİLEDEN HARAÇ İSTEDİ'
İHD yöneticilerinden Reşit Çetinkaya, Keremoğlu'nun gözaltında kaybedilişini şu sözlerle aktardı: "Yüksekovalı olan Keremoğlu ailesi Van'da yaşıyordu. Varlıklı olan aileyi tehdit eden JİTEM bağlantılı kişiler, 'ölüm listesinde adınız var' diyerek haraç istiyordu. Aile haraç vermeyi reddedince hedef haline geldi. 75 yaşındaki iş insanı Kadir Keremoğlu 14 Nisan 1995 tarihinde Van merkezde bulunan Keremoğlu Camisinden çıktığında 01 EA 600 plakalı Beyaz Toros ve ona eşlik eden 65 ER 279 plakalı Doğan, 06 FH 600 plakalı Broadway ve 34 ALL 82 plakalı otomobildeki kişiler tarafından kaçırıldı. Aile yaptığı araştırma sonucunda; Keremoğlu'nu kaçıranların onu Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım'a teslim ettiğini, ardından önce Van JİTEM merkezine, daha sonra da Van Jandarma Alay Komutanlığı'na götürüldüğünü öğrendi. Aile ayrıca kaçırma olayına karışan JİTEM'le ilişkili şahısların kimlik bilgilerine de ulaştı.

'GÖZALTINA ALINAN KEREMOĞLU İÇİN FİDYE İSTENDİ'
"Van Emniyet Müdürü, Van Valisi ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile görüşen aile bu bilgileri paylaşarak babalarının bulunmasını istedi. Değişik tarihlerde aile ile iletişim kuran ve kendilerini özel harp dairesi ve istihbarat mensubu olarak tanıtan kişiler  ile Yarbay rütbeli bir subay, babalarını teslim etmek için onlardan fidye istedi. Olay, Aktüel Dergisi'nin 285 ve 286 sayılı nüshalarında detaylarıyla yer aldı. Keremoğluailesi 13 Ocak 1997 tarihinde meclis Susurluk Araştırma Komisyonu'na verdiği ifade de yaşananları anlattı ve zanlıların isimlerini açıkladı.

'İÇ HUKUK YOLLARI TAMAMEN KAPANDI'
Ailenin Diyarbakır, Hakkari ve Van adliyeleri arasında gidip gelen dosyada Kadir Keremoğlu'nun akıbetinin açığa çıkartılması ve sorumlu olanların cezalandırılmasını
sağlayacak nitelikte bir yargılama faaliyeti yürütülmesi girişimleri sonuçsuz kaldı. Dava 2015 yılında Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Anayasa Mahkemesi de başvuruyu reddederek iç hukuk yollarını tamamen kapattı ve aile davayı AİHM'e taşıdı."

Çetinkaya, kayıpların akıbetinin açıklanması ve adaletin sağlanması için mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi. Ardından sessiz oturma eylemiyle açıklama sona erdi.