23 Nisan 2024 Salı

Barcelona'da yol kapatma eylemleri başladı

İspanya merkezi hükümetinin Katalonya'nın başkenti Barcelona'da Bakanlar Kurulu toplantısı yapması Katalanlar tarafından yol kapatma eylemleriyle protesto ediliyor.
Katalonya'nın bağımsızlığını isteyen demokratik kitle örgütleri, merkezi hükümetin Barcelona'da toplanacak Bakanlar Kuruluna karşı yolları kapatma eylemi başlattı.
 
Bağımsızlık yanlısı Cumhuriyeti Savunma Komitesi'nin (CDR) çağrısıyla Barcelona kentinin en önemli yolları trafiğe kapatıldı. Barcelona'nın çevre kentlerle ulaşımını kesmeyi amaçlayan eylemler kapsamında Barcelona ve Tarragona limanları ile El Prat ve Reus havaalanlarının girişleri de kısmi olarak trafiğe kapatıldı.
 
Eylemler nedeniyle otobüs şirketleri, gün içerisindeki Barcelona-Andorra gibi bazı güzergahlardaki seferlerini iptal ettiklerini duyurdu.
 
Diğer yandan Bakanlar Kurulunun Barcelona'da yapılmasının "İspanya'nın Katalonya'ya karşı bir provokasyonu" olduğunu belirten Barcelona'daki öğrenci dernekleri de derse girmeme çağrısı yaptı. Bazı sendikalar da gün içinde iki saat iş durdurma eylemi yapacağını açıkladı.
 
Yerel saat ile 09.30'da (TSİ 11.30) başlaması öngörülen Bakanlar Kurulunun yapılacağı Barcelona kent merkezindeki Llotja de Mar binası çevresinde de Katalan örgütler tarafından eylemler yapılacağı duyuruldu.
 
Bakanlar Kurulunu protesto eylemi nedeniyle İspanya ulusal polisi, jandarma ve Katalonya yerel polisinden toplam 9 bin güvenlik görevlisi, Barcelona'ya gönderildi.
 
Öte yandan Barcelona'ya dün akşam gelen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Katalonya özerk yönetim hükümeti başkanı Quim Torra ile bir toplantı yaptı.
 
Sanchez ve Torra'nın toplantısına merkezi hükümetten ve Katalonya özerk yönetim hükümetinden ikişer bakan da eşlik etti. Toplantıda "Katalonya sorununa demokratik bir çözüm bulmak için yapıcı diyalog başlatma" kararının alındığı açıklandı. Torra ve Sanchez'in ocak ayında bir kez daha görüşecekleri belirtildi.
 
İspanya'da ana muhalefetteki milliyetçi Halk Partisi'nin (PP) lideri Pablo Casado ise basına yaptığı açıklamada, Sanchez'in Torra ile "sanki bir başka devletin başkanıymış gibi" görüştüğünü söyleyerek, toplantıyı İspanya için "utanç verici ve küçük düşürücü" olarak nitelendirdi.