8 Mayıs 2024 Çarşamba

Baran Serhat Paris'te anıldı

Serêkaniyê'de suikast sonucu yaşamını yitiren Bayram Namaz, Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkez'inde ve meşaleli yürüyüşle anıldı.
Rojava'nın Serêkaniyê kentinde Türk devletinin suikastı sonucu yaşamını yitiren Bayram Namaz, Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkez'inde ve meşaleli yürüyüşle anıldı.
 
Kürt Özgürlük Hareketi, TKP-ML Fransa Örgütü, Kızıl Bayrak'ın da aralarında bulunduğu kurum ve örgütlerin temsilcilerinin katılım gösterdiği anma, saygı duruşuyla başladı. Ardından Bayram Namaz'ın mücadelesinin bir kesitini içeren sinevizyon gösterimi yapıldı.
 
Anmada yapılan açılış konuşmasında, Mart ayının direniş ve mücadeledeki yerine vurgu yapılarak, "Faşist sömürgeciliğe karşı direnişin geliştiği, serpildiği, barikatların örüldüğü. Gazi direnişi, 8 Mart ve Newroz'un olduğu aydır. Mart ayı şehitlerimizin olduğu aydır ve bu ayda bizler Rojava'da enternasyonal bir partizan ve MLKP MK üyesi vei Rojava temsilcisi Bayram Namaz'ı kaybettik" denildi.
 
Anmada MLKP adına yapılan konuşmada, Bayram Namaz'ın önder komünist kişiliğine vurgu yapıldı. Bayram Namaz'ın yaşamından kesintilerin aktarıldığı konuşmada "Zaferler kuşağının önderlerinden oldu. Partimizin ve Bayram yoldaşımızın hedef alınması tesadüf değildir. Kuzey Kürdistan birleşik devrimi hedeflenmiştir ve Suruç katliamının devamıdır. Türk sömürgeciliğinin Rojava ve Kuzey Suriye fetih hesaplarını boşa çıkarmada partimiz önemli bir rol oynadı. İşçi sınıfı ve ezilenlerin, kadınların, halklarımızın özgürlüğü için Partimiz faşist politik İslamcı Erdoğan'ın cellatlarında hesap soracaktır, soracağız. Rojava devrimini savunmaya devam edeceğiz. Baran Serhat'ın emekleriyle yetiştirdiği kadın, erkek, komutanlar olarak nöbet yerini dolduracağız" diye belirtildi.
 
Kürt Özgürlük Hareketi adına yapılan konuşmda, birleşik devrimci direniş ve örgütlenmenin önemi üzerinde durarak Baran Serhat şahsında Mart ayı şehitlerini andı ve MLKP'ye başsağlığı dileklerini iletti. Konuşmada, "Baran yoldaş gibi insanların şahadeti tesadüf değildir. Pirsus ve Ankara katliamı da tesadüf değildir. Türk devletinin verdiği mesaj şudur. Kürt Özgürlük Hareketi ile yana yana durmayacaksınız, onlarla birlikte hareket etmeyeceksiniz. Omuz omuza savaşmayacaksınız. Eğer yaparsanız yanacaksınız. Bu nedenle bazı özel eylemler tertipliyorlar. Mücadeleden vazgeçirmeye çalışıyorlar" diye vurgulandı. Konuşmanın devamında "Bu saldırının devrimci birlikteliği belirli bir aşamaya geldiğini ve egemen güçlerin korktuğunu göstermektedir. Halkların Birleşik Devrim Hareketi kuruluşunda büyük emeği geçen Baran yoldaş tarihe not düşmüştür. Baran yoldaş şahadeti ile bize emrettiği ortak mücadeleyi büyütmektir, güçlendirmek ve daha fazla hamlelerde bulunmaktır" ifadeleri kullanıldı.
 
Tutsakların Sesi Platformu adına yapılan konuşmada ise Bayram Namaz ile ilgili anılar aktarırken Süleyman Yeter ile yaşadığı gözaltı süreci ve sonrası Namaz'ın sorumluluk bilinci ile örgütsel görevleri yerine getirdiğine vurgu yapıldı. Konuşmada, "Bayram yoldaş enternasyonal rolünü oynadı. Bir Kürt komünist olarak görev nereyi emrediyorsa oraya gitti. Her gittiği yerde heyecan ve coşku yarattı. Bayram yoldaş 21. yüzyıl devrimci profilidir" denildi.
 
TKP-ML Fransa Örgütü adına yapılan konuşmada, Bayram Namaz sadece MLKP'nin değil Türkiye devrimci hareketi için önemli bir mihenk taşı olduğunu, bu nedenle MLKP ve Türkiye devrimci hareketin başı sağolsun diyerek TKP-ML Fransa örgütünün yayınladığı başsağlığı mesajını okudu.
 
Kızıl Bayrak temsilcisi yaptığı konuşmasında Mart ayının katliamlar ve direnişler ayı olduğuna değinerek "Gün geçmiyor ki ölüm haberleri gelmesin, günler ağır, her gün insanlarımız ölüyor. Baran yoldaşın ölümü acı bir kayıptır. Başta yoldaşları olmak üzere tüm işçi ve emekçilerin başı sağolsun. Devrimciler ölür, devrim davası ölümsüzdür. Gün AKP faşizmine karşı direnişi ve sokak eylemlerini büyütme zamanıdır'' dedi.
 
Ardından Bayram Namaz'ı tanıyanlar söz alarak anılarını paylaştılar. Anmaya kadılan genç kadın Avşin, "Baran 2012 sonlarında tanıştık. Ben onun ve o benim mektup arkadaşımdı. İlk yazışmalarda belli etti sıcaklığını ve en önemlisi yoldaşlık sevgisini. Baran yoldaş, bildiğiniz gibi Serhatlı'ydı. Kürt kimliğiyle gurur duyan ve çok güzel bir komünistti, güzel bir devrimciydi" dedi.
 
Avşin, "100 sene yaşamış gibi oldu bizlere bıraktığı mirasla. Baran yoldaşı katledenler bilsinler ki, bunu yaparak karınca yuvasına dokundular, bu karıncalar her tarafa yayılarak mutlaka intikamı alacaklar" diye belirtti.
 
Hogir isimli enternasyonal bir savaşçı ise Baran'ın enternasyonal taburun oluşmasındaki emeğine, yorgunluk nedir bilmeden kadın ve erkek savaşçılarla, yoldaşlarına karşı ilgisine, savaşçılığına ve örnek bir devrimci olduğuna değindi. Hogir, "Dün IŞİD, bugün faşist sömürgeci Türk devleti yarın NATO ve emperyalist devletlere karşı bu mücadele devam edecek. Baran yoldaş bize gideceğimiz yolu gösteriyor. Zafere kadar mücadeleye devam" dedi.
 
Konuşmaların ardından kısa bir müzik dinletisi yapıldı.
 
Daha sonra Strasbourg Saint Denis'te Bayram Namaz'ın fotoğraflarının taşındığı meşaleli bir yürüyüş yapıldı. Sloganlarla yapılan yürüyüşün ardından Kemer önünde basın açıklaması yapılarak eylem sona erdi.