27 Nisan 2024 Cumartesi

Avukatlara 2 No'lu baro dayatması sürüyor

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu'nun talimatıyla 2 No'lu baroya üye olmayan hiçbir avukata iş verilmezken, Türk Telekom bünyesinde çalışan avukatlara 1 ve 2 No'lu baroya kayıt olma durumlarına göre ayrımcılık yapıldığı ortaya çıktı. 

Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesi ile önü açılan çoklu baro uygulamasıyla birlikte 2 No'lu baroya üye olmayan avukatlara yönelik baskılar sürüyor. 

Türk Telekom bünyesinde çalışan avukatlara, 1 ve 2 No'lu baroya kayıt olma durumlarına göre ayrımcılık yapıldığı ortaya çıktı. CHP Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Türk Telekom'da icra dosyaları nedeniyle yaşanan maddi kaybı ve avukatlar arasında 1 ve 2 No'lu baroya kayıtlı olma durumlarına göre yapılan politik ayrımı Meclis'e verdiğ isoru önergesiyle gündeme getirdi. 

Tahsilat alanında deneyimli ve uzun yıllardır bu işi yapan avukatlara bir anda dosya ataması yapılmasının kesildiğini ve bu nedenle kurumun zarara uğratıldığını belirten Emecan, soru önergesinde hukuk bürolarındaki binlerce çalışanın, dosya ataması yapılmadığı için işsiz kalma tehlikesi altında olduğunu kaydetti.

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun talimatıyla 2 No'lu baroya üye olmayan hiçbir avukata iş verdirilmediği, daha önceden iş alan ancak 2 No'lu baroya geçmeyen avukatlardan dosyaların geri istendiği ve yeni dosya verilmediği avukatlar tarafından bilindiğini aktaran Emecan, "Yeni Hukuk ve Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Uğur Nabi Yalçın'ın, her ay düzenli olarak avukatlara yönlendirilen ve düzenli olarak tahsilatı sağlanan icra dosyalarını 15 ay boyunca avukatlara dağıtmadığı, bu nedenle tahsilatların durduğu ve şirketin 300 milyon TL anapara, 500 milyon TL asıl alacak zararına uğratıldığı iddia edilmektedir. Bu zararın 2021 yılının sonuna kadar yaklaşık 700 milyon TL civarında olacağı beklenmektedir. Ulaştırma Bakanı'nın bu iddialara açıklık getirmesi gerekmektedir" dedi.