7 Mayıs 2024 Salı

Atina'da 'Ertelenen Hayatlar' paneli düzenlendi

Filika Türkiyeli Politik Mültecilerle Dayanışma Kolektifi, Atina'da "Ertelenen Hayatlar" konulu panel düzenlendi.
Filika Türkiyeli Politik Mültecilerle Dayanışma Kolektifi, Yunanistan'ın başkenti Atina'da "Ertelenen Hayatlar" konulu panel düzenlendi.
 
Politeknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilen panelde Yunanistan'a iltica etmek zorunda kalan Türkiye ve Kürdistanlı politik mültecilerin yasal problemleri gündeme alındı. Panelin konuşmacıları arasında avukat Niki Georgiou, insan hakları aktivisti Eleni Takou ve çevirmen Caner Yılmaz yer aldı.
 
Georgiou, Yunan hükümetinin, göçmen bürosunun teknik eksikliği, personel yetersizliği gibi gerekçelerle Türkiyeli mültecilere, 5 yıl sonrasına oturum görüşmesi tarihi verdiğini belirtti. Georgiou, bu uygulamanın gerçek nedeninin ise Yunan hükümetinin Türkiye ile olan diplomatik ilişkilerini gerginleştirmemek için olduğunu belirtti.
 
İnsan hakları aktivisti Takou ise Türkiye ve Yunanistan arasındaki sınır hattında mültecilerin maruz kaldığı hak ihlalleri üzerinde durduklarını belirtti. Yunan güvenlik birimlerinin sığınmacıları Türkiye'ye Meriç Nehri üzerinden yasadışı biçimde botla iterek geri gönderme, push-back yönteminin görüldüğü vakaları kaydettiklerini söyleyen Takou, tüm insan hakları savunucularını mültecilerin maruz kaldığı hak ihlallerine duyarlı olmaya ve takip etmeye çağırdı.
 
Panel, katılımcıların soru ve değerlendirmelerinin ardından sonlandırıldı.