18 Mayıs 2024 Cumartesi

Arap halkları: Erdoğan'ın desteklediği çetelere karşı direneceğiz

Erdoğan rejiminin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırı tehditlerine karşı canlı kalkan direnişinde yer alan Arap halkları işgale karşı Türk devletinin desteklediği çetelere karşı sonuna kadar direneceklerini ifade ettiler.
AKP/Saray rejiminin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik operasyon tehditlerine karşı halkların canlı kalkan eylemleri Serêkaniyê, Girê Spî ve Kobanê kentlerinde devam ediyor.
 
Türkiye'nin 12 Aralık'tan itibaren ÖSO çeteleri ile birlikte bölgedeki askeri hareketliliklerini artırdığı süreçte Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan halklar işgale karşı sınır hattında canlı kalkan eylemi başlattılar. Tayyip Erdoğan'ın "Bölgede yaşayan Arapları Kürtlerin zulmünden kurtaracağız" açıklamalarına karşı çıkan halklar Kuzey ve Doğu Suriye'de bütün halkların birlikte yaşadığını DSG'yi oluşturan güçler arasında en fazla Arap gençlerinin olduğunu belirttiler.
 
Erdoğan rejiminin bölgeye yönelik saldırı tehditlerine karşı ETHA'ya değerlendirmelerde bulunan Arap kadınları, "Kuzey ve Doğu Suriye'de bütün halklar birlikte yaşıyoruz. Erdoğan bizi kimden kurtaracak. Türk devletinin desteklediği çetelerin Azez'de, Ceraablus'ta neler yaptıklarını biliyoruz" diye konuştu.
 
Laskiye'de yaşayan ve 2011 yılında Suriye'de ortaya çıkan halk hareketinin ardından Rojava'ya gelen Olya Oxro, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Serêkaniyê kentinde yaşamını sürdürüyor, işgale karşı gerçekleştirilen canlı kalkan eyleminde yerini alan Olya Oxro, "Erdoğan'ın tehditleri sadece Kürt halkına yönelik bir tehdit değil. Bu tehditler Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan Kürt, Arap, Süryani, Aşuri halkalarına yönelik tehditlerdir.  Erdoğan'ın tehditleri, bizim bir arada yaşamımızdan korktuğundan bu mozaiği bozmak istiyor. Biz bu işgal tehditlerini ve topraklarımızı bırakıp gitmeyi kabul etmiyoruz. Biz kadınlar olarak, Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan kadınlar olarak Erdoğan'ın tehditlerine karşı duracağız" diye belirtti.
 
'ERDOĞAN TECRİT İLE İŞGALİ BİRLİKTE YÜRÜTÜYOR'
 
Erdoğan'ın bölgede çeteleri destekleyen Müslüman kardeşlerin devamcısı olduğunu ifade eden Oxro, "Erdoğan çeteleri ile birlikte bizim bölgemize saldırması, demokratik mücadelemize bir saldırıdır. Erdoğan halkımızın mücadelesine karşı çıkıyor. Bundan kaynaklı da Kuzey ve Doğu Suriye halkalarını tehdit ediyor. Erdoğan'ın amacı nedir bilmiyoruz. Erdoğan tecrit ve işgali birlikte sürdürmek istiyor. Erdoğan yıllardır halkların kendi önderinden haber almasını engelliyor, tecridi büyütüyor" dedi.
 
Bu halk sadece Kürtler ile değil Arap, Kürt, Süryani, Aşuri halklarının kanları ile bu toprakları işgalcilerden savundu diyen Olya Oxro, "Biz bütün halklar bu topraklarda gül bahçesi gibi farklı renklerimiz ile yaşamımızı savunuyoruz. Biz Arap kadınlar olarak eylemlerimizi Türk devletine karşı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu direniş sonuna kadar devam edecek. Bu topraklar şehitlerin toprakları. Bu toprakları çok kolay işgal edemeyecek. Biz kadınlar ve halklar olarak işgal karşısında duracağız" diye belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarına değinen Oxro, "Erdoğan Arap çetelerini bize yolluyor, bu çetelerin hepsi Arapların evlerini talan edenlerdir. Biz halklar olarak Kürt, Süryani, Aşuri ve Araplar olarak birlikte yaşıyoruz. Buraya yollayacağı çeteler El Nusra ve IŞİD'in benzeri ÖSO çeteleri ve biz o çeteleri iyi tanıyoruz. Nasıl ki o çeteler Efrin'de insanların evlerini yağmaladılar, talan ettiler, her gün birbirleri ile savaşıyorlar, biz onları kabul etmiyoruz" diye konuştu.
 
Halklar olarak bölgede yeniden bir savaş yaşamak istemediklerini ifade eden Oxro, "Biz halk olarak savaş istemiyoruz, biz halklar olarak çocuklarımızın gelecek içinde, birlikte huzur içerisinde yaşamasını istiyoruz. Artık bu topraklarda savaş istemiyoruz. Erdoğan ve çeteleri bizim topraklarımızdan uzak dursun. Eğer bize yönelik işgal ve tehdit saldırıları devam ederse biz de halklar olarak mecbur topraklarımızı savunacağız. Biz bütün halklara sesleniyoruz, Erdoğan bütün halkların ortaklığını düşürmeye çalışıyor. Biz onların karşısında duracağız" dedi.
 
Serêkaniyê'de sürmekte olan canlı kalkan eylemine katılanlardan Beşira Beşar Sileman, "Canlı kalkan çadırında işgalci Türk devletine karşı direniyoruz. Biz burada işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarına karşı savaşçılarımızın yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Arap halkı olarak Kürt halkı ile birlikte işgale karşı burada eylemde yerimizi alıyoruz. Erdoğan Kuzey ve Doğu Suriye'yi işgal etmek istiyor. Erdoğan, Arap halkını özgürleştireceğini söylüyor. Burada IŞİD çeteleri yok, burada Arap halkları ile Kürt halkı, Süryani halkı birlikte yaşıyor. Erdoğan'ın bizi özgürleştirmesine gerek yok. Biz zaten bugün burada özgürüz. Biz halklar ile birlikte yaşıyoruz ve bugün de işgale karşı direniyoruz" dedi.
 
'TÜRK DEVLETİNİN IŞİD ÇETELERİNİ DESTEKLEDİĞİNİ GÖZLERİMLE GÖRDÜM'
 
Erdoğan'ın işgal saldırısının altında "Arap halklarını özgürleştirmek" değil çeteler eliyle bu toprakları işgal etmek var diyen Sileman, "DSG güçlerinin çoğunluğunu Arap halklarının gençleri oluşturuyor. Erdoğan Arap halkları için burada bir şeyler yapmayı amaçladığını söylüyor. Bu topraklarda bizler yaşıyoruz ve biz bu Erdoğan'ın söylemine karşı çıkıyoruz biz Arap halkıyız burada Kürt, Arap, Süryani hep birlikte yaşıyoruz. Bizim inancımız DSG'ye sonsuz. Biz onların IŞİD'e karşı nasıl savaştıklarını biliyoruz. Erdoğan'ın desteklediği çeteler bu topraklarda katliamlar yaptı. Ben IŞİD'in yaptıklarını gözümle gördüm, 3 yıl IŞİD çeteleri arasında yaşamak zorunda kaldım. Bizi 3 yıl önce DSG'ye bağlı YPG, YPJ güçleri özgürleştirdi. Biz Erdoğan'ın bu topraklarda yerinin olmadığını söylüyoruz. Erdoğan'ın çeteleri katliamlar yaptı. Biz o çeteleri bu topraklarda istemiyoruz" diye kaydetti.
 
Erdoğan'ın desteklediği ÖSO çetelerinin bu topraklara saldırısının kabul edilemez olduğunu söyleyen Mihemed Esat El Hilu, "İşgalci Türk devletinin bu saldırıları Osmanlı devletinin devamı anlamına geliyor. Biz Osmanlı'yı topraklarımızda istemiyoruz. Biz kendi kendimizi savunuyoruz. Bizim çocuklarımız cephelerde savaşıyor, ABD bizi savunmaya gelmedi, o kendi çıkarları için buraya geldi. Biz Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) bizi işgale karşı savunacağını biliyoruz. Erdoğan bu topraklarda yaşayan Arapları özgürleştireceği yalanını söylüyor. Biz Arap halkları olarak bu topraklarda yaşıyoruz. Erdoğan gelip kimin evini kimden özgürleştiriyor. İşte biz Arabız ve bu topraklarda yaşıyoruz. Biz Kürt, Arap, Süryani, Aşuri halkları olarak DSG içerisinde birlikte aynı mevzide çetelere karşı yerimizi alıyoruz" dedi.