26 Nisan 2024 Cuma

Aralık ayı katliamları Paris'te protesto edildi

Fransa'nın başkenti Paris'te Maraş, Roboski ve 19 Aralık hapishaneler katliamını protesto etti.
Tutsaklarin Sesi Platformu, ACTIT, ADHK, ODAK, CDK-F, Bir-Kar, PPHE, FEDA, Avrupa Partizan, Özgür Gelecek ve PDD, Fransa'nın başkenti Paris'te Maraş, Roboski ve 19 Aralık hapishaneler katliamını protesto etti.
 
Gare de L'Est postanesinin bulunduğu meydanda toplanan kitle "Maraş, Roboski ve 19 Aralık unutmayacağız" pankartının açıldığı eylemde "Katil devlet hesap verecek", "Kahrolsun faşist rejim", "Devrimci tutsaklara özgürlük", "Öcalan'a özgürlük", "Hepimiz Leyla Güveniz", "Maraş'ı unutma unutturma" sloganlarıyla Strasbourg Saint Denis Kemerine kadar yürüdü.
 
Aralık ayında ölümsüzleşenler anısına saygı duruşunda bulunulan eylemde yapılan açıklamada katliamlar kınandı. Açıklamada, "Türk devleti egemenlerin hizmetinde kan üstünde kurulmuş ve ayakta durmaya çalışan bir yönetimdir" denildi. Maraş, Roboski ve 19 Aralık cezaevi katliamlarının buna örnek olduğunun altı çizilen açıklamada, 19 Aralık cezaevleri katliamının F tipi diye bilinen hücrelere geçişi kabul etmeyen devrimci tutsaklara yönelik ölüm orucu direnişini kırmak için olduğu belirtildi.
 
Alevilerin de kimliklerini özgürce söylemesinden duyulan tahammülsüzlüğün aradan geçen yıllara rağmen aynı düşmanlığı koruduğu, her dönem devlet baskısıyla karşı karşıya kaldığı belirtilerek Kürt halkının da baskıyla kimliğinden vazgeçirmeye çalışıldığı için Roboski'de 34 kişinin savaş uçaklarıyla katledildiği söylendi.
 
Aradan geçen yıllarda devletin katliamcı geleneğinin değişmediği gibi daha acımasız örneklerinin yaşandığı ifade edildi.